Tlačové správy

O víkendu končí letní čas, změna ovlivní čtyři noční dálkové vlaky Českých drah

26.10.2022 - 12:09

V noci ze soboty na neděli 29. / 30. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3:00 hod. posunou o hodinu zpět. Na českém území budou tou dobou na cestě celkem čtyři noční dálkové vlaky Českých drah, které uprostřed noci vyčkají na odjezd podle středoevropského času (SEČ). Pokud by tyto spoje nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se hodinové čekání týkat nebude, protože v době přechodu na nový čas žádné nejedou. Ranní vlaky pak vyjedou již podle SEČ.

Na území České republiky se změna času dotkne celkem čtyř nočních dálkových vlaků Českých drah a jejich partnerů. Ty budou uprostřed noci hodinu stát a odjedou už podle nového, středoevropského (tzv. „zimního“) času:

  • EN 442 Slovakia Humenné – Praha vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:28 hod. SEČ,
  • EN 443 Slovakia Praha – Humenné vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 03:00 hod. SEČ,
  • nightjet 456 Graz – Berlín vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:40 SEČ,
  • nightjet 457 Berlín – Graz vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:15 SEČ.

České dráhy zároveň zajistí ve stanicích Bohumín a Břeclav vzájemný přechod lůžkových vozů mezi všemi nočními vlaky a jako obvykle zajistí všechna plánovaná přímá spojení (tj. Praha – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Krakov – Varšava, Graz / Budapešť – Břeclav – Bohumín – Wrocław – Berlín a Praha – Břeclav – Budapešť, resp. naopak).

S posunem času o hodinu zpět by měli počítat také cestující, kteří využijí přímé noční spojení z Prahy přes Linec do Curychu a zpět. Tyto spoje budou na odjezd podle SEČ čekat na území Rakouska ve stanici Salzburg Hbf. Odtud budou odjíždět v 02:30 SEČ směrem do Curychu (přímý spoj na vlacích EC 337 / EN 462 / EN 466) a v 03:45 SEČ směrem do Prahy (přímý spoj EN 467 / EN 463 / EC 330).

Cestující, kteří pojedou vlakem SC 519 z Prahy hl.n. ve 23:40 do Bohumína (příj. 03:08), dojedou do Bohumína bez čekání na přechod času. Vlak IC 571 Jiří Bouda s odjezdem z Prahy hl.n. (odj. 23:45) přijede do Blanska v 02:18 letního času a dále v úseku Blansko – Brno hl.n. bude zajištěna náhradní autobusová doprava bez čekání na změnu času. Spoj náhradní autobusové dopravy za rychlík R 876 bude odjíždět z Brna hl.n. do Blanska v 02:45 již nového, středoevropského času. Navazující rychlíková souprava do Prahy pojede také podle SEČ. 

Na regionální vlaky změna času vliv mít nebude, protože v době posunu o hodinu zpět České dráhy žádné takové spoje nevypravují. Všechny regionální vlaky pojedou ráno již podle SEČ.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách www.cd.cz/vlak nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

ČD pošlou do roku 2026 na revizní opravy přes 2 000 vozidel, po dodavatelích žádají vysokou kvalitu

ČD pošlou do roku 2026 na revizní opravy přes 2 000 vozidel, po dodavatelích žádají vysokou kvalitu práce a dodržování termínů

25.10.2022 - 15:40

Národní dopravce pošle během příštích 4 let na výrobci předepsané periodické prohlídky a opravy přes 2 000 drážních vozidel. Ročně vyčlení na tuto údržbu kolem 3,5 miliardy korun. Zároveň s tím žádají České dráhy vysokou kvalitu odvedené práce a plnění termínů.

Pod názvem Den dodavatelů 2022 dnes probíhá v sídle Českých drah setkání se všemi dodavateli, opravci a výrobci, kteří zajišťují výrobu, modernizaci a údržbu drážních vozidel, náhradní díly a další činnosti v oblasti údržby vlaků. „Se všemi našimi partnery dnes vyhodnocujeme vývoj v oblasti výroby, modernizace a údržby kolejových vozidel a zároveň jim představíme výhled na další čtyři roky. Servisním firmám dáváme hodně práce a platíme velký balík peněz. Za posledních 6 let narostl rozsah údržby ze zhruba 300 na 800 vozidel ročně a finanční objem údržby narostl o 2 miliardy korun. Zatímco se v roce 2017 opravilo jen za 1,7 miliardy korun, v roce 2021 to bylo už za 3,2 miliardy a letos vkládáme do periodických oprav dokonce 3,7 miliardy korun. Bohužel objemu práce a částkám, které našim partnerům dáváme, občas neodpovídá kvalita odvedené práce a plnění termínů. Ty jsou letos u hnacích vozidel až o 75 % času a u osobních vozů o 50 % času překračované,“ upozorňuje Michal Kraus, místopředseda představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro servis.

Národní dopravce si je vědom, že část problémů mohla vzniknout v minulosti, kdy došlo k omezení počtu drážních vozidel a také oprav realizovaných v České republice. Tomu přizpůsobili dodavatelé své kapacity a v uplynulých letech nestihli včas reagovat na změnu trendu a opětovný růst prováděných periodických oprav. Situaci navíc zkomplikovala pandemie COVID-19 a letos také válka na Ukrajině a energetická krize. Zároveň se zásadně modernizuje vozidlový park Českých drah a vzrostly požadavky na profese i na technické vybavení dodavatelů.

„Zatímco dřív, u starých vlaků, stačilo na periodické opravy kladivo, šroubovák a sada klíčů, tak dnes se technici neobejdou bez počítačů a moderní diagnostiky. Řada sofistikovaných dílů se musí servisovat na speciálních pracovištích, třeba brzdy Knorr, a to zase vyžaduje mnohem vyšší úroveň řízení procesů při údržbě. Proto dnes informujeme naše dodavatele o trendech v obnově vozidel i našich plánech na periodické opravy. Kolik lokomotiv, vozů a jednotek k údržbě přistavíme a kolik peněz vyčleníme, aby se mohli včas připravit a investovat do přípravy zaměstnanců, vybavení provozů i zajištění náhradních dílů. Za to ovšem budeme chtít stále vyšší kvalitu práce a dodržování termínů. Dvě složky, se kterými dnes opravdu nejsme spokojeni, a dnes to našim partnerům otevřeně říkáme, protože tyto nedostatky velmi citlivě vnímají také naši klienti v podobě krajů i samotných cestujících,“ doplňuje Michal Kraus.  

České dráhy v současnosti provozují 3 830 lokomotiv, elektrických a motorových jednotek a vozů ve více než 160 různých typech s průměrným stářím 34 let od prvního uvedení do provozu. Během let 2023 až 2026 projde více než 2 000 z nich plánovanou periodickou údržbou vyššího stupně. Národní dopravce pro tento účel očekává výdaje ve výši zhruba 14 miliard Kč.

Zároveň bude pokračovat dynamická modernizace a rozsáhlá unifikace vozidlového parku Českých drah. Během příštích 15 let by se měl snížit počet provozovaných typů lokomotiv, jednotek a vozů na polovinu a průměrný věk klesnout zhruba na 18 let.

Zde si můžete stáhnout prezentace ze Dne dodvatelů 25. října 2022:

Prezentace - Den dodavatelů (4585 kB)

Predčasne ukončená výluka v Tatrách vráti ľudí do vlakov

25.10.2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že nepretržitá výluka na ozubnicovej železnici (OŽ), ktorá mala trvať až do 28. októbra 2022 do 16:40 bude dnes 25. októbra 2022 predčasne ukončená o 23:00.

Posledný vlak nahradený náhradnou autobusovou dopravou (NAD) bude Os 8039 (Štrbské Pleso 22:42 – Štrba OŽ 23:00). Dňa 26. 10. 2022 počnúc vlakom Os 8000 (Štrba OŽ 04:47 – Štrbské Pleso 05:02) bude premávka na OŽ zabezpečená vlakmi.

Výlukové práce na trati realizoval manažér železničnej infraštruktúry – Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Práce prebiehali od 12. 9. 2022, vykonávali sa úkony priamo súvisiace so stabilizáciou koľajového lôžka. Viac informácii o tejto výluke nájdete na našom webe → www.zssk.sk/aktuality/vlaky-na-tatranskej-ozubnicovej-trati-nahradi-priblizne-na-mesiac-nad-ka/.

Detská železnica oslávi svoj deň netradične v deň volieb veľkým prekvapením

Košice 25.10.2022

Košická detská historická železnica pozýva v sobotu 29. októbra na Deň železničky. Oslavy sa budú niesť v znamení veľkých prekvapení, ale aj poslednej jazdy parnej lokomotívy v tejto sezóne. Na pravé poludnie navyše predstaví najväčšie lákadlo – novú vlakovú súpravu s rušňom Anička. Prekvapení bude viac ako dosť. Koncom októbra nadšenci z detskej historickej železnice zavŕšia niekoľko projektov, do ktorých sa pustili v uplynulom období.

„Táto sezóna bola rozhodne výnimočná. Okrem toho, že sa zaradí medzi najdlhšie v histórii, sme spoločnými silami a za podpory mnohých priaznivcov dokončili viacero veľkých projektov. V júni sme sprevádzkovali prvý drezinový ovál na Slovensku, skrášlili stanicu Alpinka novou zvonicou a návštevníkom ponúkli na hranie interaktívne železničné zariadenia, ktoré si môžu sami vyskúšať. Zrenovovali sme starý elektrický rušeň Krokodíl a obnovili tri mosty a kus trate. Navyše sme zabezpečili dva úplne nové výletné vagóny a zrekonštruovali a na železničku priviezli ďalší motorový rušeň Anička,“ prezentuje najvýraznejšie úspechy Detskej železnice Košice jej riaditeľ a predseda občianskeho združenia Ľubomír Lehotský.



Najväčší podiel na investíciách detskej železnice mal v tomto roku projekt cezhraničnej grantovej schémy Európskej únie - Interreg, v spolupráci s maďarskou lesnou železnicou z obcou Nagyborszóny. V tomto roku sa významne do života železničky zapísal aj Košický samosprávny kraj, ktorý financoval komplexnú rekonštrukciu ďalšieho rušňa pre potreby úzkorozchodnej dráhy. Reštaurovali sa aj vzácne osobné kryté vozne, na ktoré nemalým dielom prispelo Ministerstvo kultúry SR v rámci grantovej schémy Obnovme si svoj dom. Dlhoročným hlavným partnerom železničky je mesto Košice, ktoré okrem pravidelnej podpory pomohlo dobrovoľníkom aj v sanácii škôd, ktoré na trati napáchala júnová povodeň.

Veľkú časť noviniek predstavia dobrovoľníci v závere sezóny, už tradične na Tekvicovú sobotu 29.10., ktorá je v tomto roku aj volebnou. Napriek tomu železniční nadšenci veria, že ľudia si cestu do Čermeľa nájdu pred, alebo po vhodení volebného lístka do urny.

„Pozývame širokú verejnosť, aby sa po hlasovaní prišli zabaviť na železničku, vychutnali si posledné jesenné lúče na čerstvom vzduchu, nenechajte si ujsť poslednú jazdu parnou lokomotívou a prvú jazdu novej lokomotívy Anička. Podávať sa bude hokajdo polievka, pečená tekvica či  vozenie na drezinách. Deti sa môžu tešiť na diskotéku a hry s Dračou stopou. Vzhľadom na chladnejšie počasie budú pripravené teplé nápoje a novinkou bude aj prvý zdieľaný elektrický gril v meste, ktorý môžu Košičania aj návštevníci od soboty využívať na stanici Čermeľ,“ dodáva Ľ. Lehotský.

Vlak z Čermeľa bude v tento deň odchádzať o 9:30 (parný rušeň), 10:10, 11:00, 11:40 (parný rušeň), 13:30 (parný rušeň), 14:10, 15:00. Vlak z Alpinky bude mať odchody o 10:10 (parný rušeň), 11:00, 11:40, 12:30 (parný rušeň), 13:30, 14:10 (parný rušeň), 15:00, 16:10. Lístky od 5 € do 7 € budú dostupné v tento deň v pokladni DŽK v Čermeli.

Viac informácií nájdete na
https://www.detskazeleznica.sk/--6-583-den-zeleznicky-na-tekvicovu-sobotu


PROGRAM PRE HOSTÍ A NOVINÁROV, 29.10.
11:30   príchod hostí na stanicu Čermeľ
11:40 vypravenie slávnostného protokolárneho parného vlaku zo stanice Čermeľ do stanice Alpinka
12:00   stanica Alpinka, slávnostné odovzdanie novej vlakovej súpravy, príhovory čestných hostí
12:20   stanica Alpinka, brífing pre novinárov 

Historicky první Česko-slovenská železniční konference propojí experty z Česka a Slovenska

Historicky první Česko-slovenská železniční konference propojí experty z Česka a Slovenska v Bratislavě

25.10.2022 - 11:25

Budoucnost Česko-slovenské železnice, moderní technologie i trendy ve vývoji kolejových vozidel a vlakového zabezpečení, to jsou hlavní témata první Česko-slovenské železniční konference. Pořádá ji 3. a 4. listopadu v Bratislavě VUZ Slovakia a Výzkumný Ústav Železniční ze skupiny Českých drah.

Konference, která bude především diskusí mezi hosty a návštěvníky v sále, přivítá špičkové odborníky z oboru, zástupce dopravních institucí obou zemí i leadery v podnikání v segmentu kolejových vozidel a technologií infrastruktury. „Česká a slovenská železnice k sobě mají velmi blízko, ale dodnes neexistovala podobná příležitost, kde by se spojili odborníci z obou stran hranice a otevřeně diskutovali problémy, před kterými stojíme. Energetická krize drtí ekonomiky obou zemí, nad udržitelností rozsáhlé sítě regionálních tratí se vznáší v obou zemích víc a víc otazníků a moderní doprava je sice bezpečnější, ale také výrazně dražší. Železnice stojí na rozcestí. Teď se rozhoduje, zda jí dokážeme poslat pro další desetiletí správným směrem,“ říká generální ředitel Výzkumného Ústavu Železničního (VUZ) Martin Bělčík.

S tím, jak VUZ vstoupil před rokem na slovenský trh, vznikla i myšlenka spojit odborníky z Česka i Slovenska a začít pořádat pravidelně Česko-slovenskou železniční konferenci. „Pro letošní první ročník jsme připravili sérii otevřených panelových diskusí, které aktivně propojí návštěvníky v sále s odbornými hosty. Nechceme, aby se o problémech přednášelo za doprovodu powerpointových prezentací, ale aby se řešily a diskutovaly a aby návštěvníci, kteří přijdou, dostali odpovědi na své otázky od vrcholových manažerů z oboru,“ doplnil Ondřej Fanta, technický ředitel VUZ, který má na starost programový obsah konference.

Hlavní témata 1. Česko-slovenské železniční konference

  • Budoucnost české a slovenské železniční sítě, osud regionálních tratí a realita VRT
  • Role železnice v době evropského předsednictví, změny v legislativě a dopady energetické krize
  • Nejnovější trendy ve vývoji kolejových vozidel a vlakového zabezpečení
  • Moderní technologie pohledem dopravců a správců infrastruktury
  • ETCS a jeho alternativy i doplňky pro vedlejší tratě

Na dvoudenní konferenci v Bratislavě se setkají návštěvníci například s českým ministrem dopravy Martinem Kupkou, se státním tajemníkem slovenského Ministerstva dopravy a výstavby Jaroslavem Kmetěm, s předsedy představenstev ČD a ZSSK Michalem Krapincem a Romanem Koreněm, s šéfy českého i slovenského železničního carga Tomášem Tóthem a Romanem Gonem a s řadou dalších vrcholových manažerů, kteří mají ve svých rukách budoucnost české a slovenské železnice.

Chybět nebudou ani zástupci těch nejdůležitějších středoevropských železničních výrobců jako je Škoda Transportation, Siemens Mobility, Pesa Rail, Alstom, ŽOS Vrútky nebo CZ Loko, ale ani firmy, které se zabývají vlakovým zabezpečením - ČD Telematika, AŽD Praha, Sherlog NG či Ayudate.

První konferenční den bude dnem diskusním. Ve čtyřech tematických blocích se budou mít možnost návštěvníci konference zapojit postupně do diskuse s 22 specialisty s Česka a Slovenska. 

Druhý konferenční den pak bude obsahovat sérii krátkých odborných přednášek na téma alternativních technologií, zabezpečovacího zařízení, rozvoje železniční sítě a přípravy vysokorychlostních tratí.

Detailní program konference je přílohou tiskové zprávy a je dostupný také na stránkách www.cdvuz.cz, kde se mohou návštěvníci na konferenci registrovat.

ČD se podílejí na evropské renesanci noční dopravy, představují ČD Night a nové noční spojení

ČD se podílejí na evropské renesanci noční dopravy, představují ČD Night a nové noční spojení Praha – Curych

24.10.2022 - 12:28

Noční doprava v Evropě zažívá renesanci. Na evropských tratích se objevují  nové noční spoje, vyrábí se nebo modernizují spací vozy a stále více států financuje provoz nočních linek jako závazkovou veřejnou službu. Dálkové noční spoje jsou vnímané jako ekologická alternativa k letecké dopravě i jako pohodlný dopravní prostředek na velké vzdálenosti. České dráhy jsou do tohoto vývoje aktivně zapojené. Modernizují své vozy, zlepšují služby a rozšiřují nabídku spojení.

„I my chceme dát noční dopravě další impuls. Proto jsme připravili novou značku pro služby spojené s nočním cestováním. Na základě ankety mezi cestujícími a zaměstnanci jsme vytvořili novou značku ČD Night, pod kterou najdou naši zákazníci všechny informace, které jsou s cestováním přes noc spojené,“ říká Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah a doplňuje: „V našem případě přitom nejde jen o novou image, logo a pár barevných obrázků, ale také o hmatatelné, konkrétní změny. Do modernizace devíti lůžkových vozů WLABmee a stejného počtu lehátkových vozů Bcmz nyní investujeme 246 milionů korun. A i když se nedaří všechno podle plánu, můžeme dnes představit konkrétní změny. Lůžkové vozy mají například vyměněné součásti lůžek, dosazeno nové LED osvětlení, renovací prošlo obložení stěn, sociální zařízení, sprchy, dosazeny byly zásuvky pro cestovní elektroniku nebo Wi-Fi síť.“

Při modernizaci lůžkových vozů WLABmee ve Škoda Pars Šumperk je nově řešen také hygienický koutek v oddílech, kdy je umyvadlo umístěno jako součást toaletní skříňky. Do vozů jsou instalovány nové rolety, doplněny držáky na nápoje u lůžek a provedeny další drobné úpravy. Dosazeny jsou nové nástupní dveře a vnější informační tabule. Vozy současně procházejí hlavní periodickou opravou. V současné době disponují České dráhy 6 modernizovanými vozy a zbylé jsou přistaveny k modernizaci v dílnách v Šumperku, která by měla být ukončena během zimních měsíců. V současnosti jsou nasazovány například na spoje do Košic, Popradu nebo Budapešti.

Modernizaci lehátkových vozů zajišťuje společnost DPOV, člen Skupiny ČD. Při modernizaci dochází k výměně klimatizace a centrálního zdroje energie, instalaci nové řídicí jednotky dveří, která umožní jejich blokování proti otevření na principu stranové selektivity a provedeny jsou další drobné úpravy. Nová je také požární a rozhlasová ústředna nebo WC s uzavřeným systémem. Dosazena je také Wi-Fi. Vozy v současnosti procházejí schvalováním u evropské agentury ERA a jejich nasazení do provozu se aktuálně předpokládá v letní sezóně 2023.

Z Prahy do Bádenska a Švýcarska novým spojem Canopus

„Se zahraničními partnery rozvíjíme také nové linky noční dopravy. Ke spojům z Prahy do Budapešti, do Košic a Humenného, do Krakova a Varšavy nebo do Curychu přes Rakousko přidáváme od nového jízdního řádu noční spojení, které zajistí přímou dopravu přes noc z Čech a ze sousedního Saska na jihozápad Německa do oblasti Bádenska a do švýcarské Basileje a Curychu. Díky tomu se zlepšuje také dostupnost francouzského Alsaska a s přestupy na další spoje lze dojet vlakem pohodlně do jakékoliv oblasti Švýcarska,“ představuje nový spoj Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Vlak pojede na našem území v kategorii EuroCity pod názvem Canopus a z Prahy bude odjíždět v 18:25 hod. Zastaví v Praze-Holešovicích, Ústí nad Labem (19:39), Děčíně (20:01) a dál bude pokračovat přes Drážďany a Lipsko. Časně ráno přijede do Frankfurtu nad Mohanem (3:46), Mannheimu (4:39), Karlsruhe (5:07) a dál zastaví ve stanicích Baden-Baden (5:26), Offenburg (5:45), Freiburg (Breisgau) Hbf (6:17), Basel Bad Bf  (6:56), Basel SBB (7:20) a do Curychu přijede v 9:05 hod. Opačným směrem bude odjíždět z Curychu v 19:59 hod. a cestující mohou přistoupit ve stanicích Basel SBB (21:13), Basel Bad Bf (21:22), Freiburg (Breisgau) Hbf (21:58), Offenburg (22:31), Karlsruhe Hbf (23:07), Mannheim Hbf (23:42) a Frankfurt nad Mohanem Hbf (00:52). V ranních hodinách bude spoj zastavovat v Lipsku (4:44-5:54), Drážďanech (7:05), Děčíně (7:54), Ústím nad Labem (8:16), Praze-Holešovicích a v 9:35 hod. přijede na pražské hlavní nádraží.

Ve významných přestupních uzlech jako jsou nádraží Karlsruhe, Basel SBB nebo Zürich HB je možné přestoupit na navazující spoje například do nejrůznějších míst ve Švýcarsku ale také například do italského Milána. Spoj lze využít také na mezinárodní letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, významný evropský hub pro mezikontinentální lety.

„Canopus nabídne komfort cestování na úrovni mezinárodní sítě EuroNight. Cestující mají na výběr mezi standardním lůžkovým oddílem s umyvadlem a společnou sprchou obsazeným jednou až třemi osobami nebo komfortním oddílem Deluxe se samostatnou hygienickou kabinou jako v hotelu. Dále zde bude turistická lehátková třída, kde je v kupé místo pro až 6 cestujících a nabídneme také vůz s místy k sezení a přepravou jízdních kol. Součástí servisu bude také nabídka drobného občerstvení,“ doplňuje Jiří Ješeta. 

Ve spoji Canopus budou podobně jako v jiných nočních spojích nabízené cenově výhodné jízdenky v lůžkovém voze od 2 234 Kč a v lehátkovém voze od 1 732 Kč.

Vlak Canopus budou provozovat České dráhy ve spolupráci s partnerskými železnicemi ÖBB, SBB a DB. Jeho název navazuje na tradici pojmenovávat noční vlaky názvy vesmírných těles a souhvězdí, která lze pozorovat na noční obloze. Navíc již v minulosti vlak pod stejným jménem spojoval Prahu se západní Evropou.

Canopus je nejjasnější hvězda v souhvězdí Lodního kýlu. Jedná se o nápadného žlutavého veleobra o poloměru 65 poloměrů Slunce, který se nachází ve vzdálenosti asi 310 světelných let, v jižním souhvězdí Lodního kýlu (Carina). Je druhou nejjasnější hvězdou na obloze po Siriu. Nachází se blízko jižního pólu ekliptiky a využívá se k řízení kosmických sond. Hvězda byla pojmenována po veliteli řeckého loďstva krále Meneláa. Kolem roku 1200 př. n. l. se vraceli Sparťané s unesenou Helenou od Tróje a jejich velitel Canopus v nilské deltě založil město, jež po něm bylo pojmenováno (v současnosti je pod hladinou moře blízko Alexandrie). Nad jižním obzorem tehdy svítila jasná hvězda, kterou Sparťané pojmenovali stejně.

Nočními vlaky z Česka do Evropy

České dráhy budou se svými partnery v jízdním řádu 2023 provozovat 10 celoročních nočních relací a 3 sezónní. U pěti relací budou zajišťovat služby ve svých lůžkových a lehátkových vozech. V relacích Praha – Poprad-Tatry / Košice / Humenné nabízejí také tradiční autovlak. V Česku obsluhují noční vlaky více než dvě desítky míst a celoročně nabízejí cestování do více než 60 destinací v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Polsku, na Slovensku a v Maďarsku. Ty pak doplňují sezónní destinace hlavně u Baltského moře v Polsku.

Servis na palubě lůžkových a lehátkových vozů Českých drah zajišťuje společnost JLV. „Naši stevardi se starají o cestující v nočních vlacích od jejich nástupu až do cílové stanice. Pomohou jim s ubytováním a nabízejí drobné občerstvení. Ráno zajistí včasné vzbuzení a servírují snídani, která je v lůžkových vozech v ceně služeb a v lehátkových si ji mohou cestující dokoupit,“ vysvětluje Bohumír Bárta, generální ředitel společnosti JLV, a doplňuje: „V lůžkových vozech máme pro zákazníky balíčky s ručníkem, mýdlem, hotelovými pantofli, kartáčkem na zuby a zubní pastou. Lehátkové vozy jsou vybaveny prostěradly, polštáři, dekami a čistým povlečením. Na objednávku předem přímo u naší společnosti můžeme zajistit i další servis, například připravit pro cestující lehkou večeři.“

Výhodné cestování nočními vlaky pak nabízejí Včasné jízdenky Evropa. Uvedené příklady cen zahrnují vlastní přepravu i rezervaci místa a kompletní servis na palubě lůžkového nebo lehátkového vozu. Cesta v třímístném lůžkovém oddíle z Prahy do Varšavy tak nyní stojí od 1 079 Kč, z Prahy do Budapešti od 1 004 Kč, z Prahy do Curychu přes Linec od 1 381 Kč a z Prahy do Košic od 828 Kč. Cesta v šestimístném lehátkovém oddíle z Prahy do Popradu pak vyjde od 578 Kč (aktuální ceny v JŘ 2022).

Celoroční noční relace obsluhované vozy ČD

  • Praha – Pardubice – Kraków – Warszawa,
  • Praha – Pardubice – Žilina – Liptovský Mikuláš – Poprad-Tatry – Košice – Humenné (autovlak),
  • Praha – Bratislava – Štúrovo – Budapest,
  • Praha – České Budějovice – Innsbruck – Buchs (SG) – Zürich,
  • Praha – Ústí nad Labem – Dresden – Frankfurt – Basel SBB – Zürich.

Celoroční noční relace obsluhované vozy partnerských železnic

  • Graz – Wien – Břeclav – Bohumín – Wrocław – Berlin,
  • Graz – Wien – Břeclav – Bohumín – Kraków – Warszawa,
  • Budapest – Bratislava – Břeclav – Bohumín – Kraków – Warszawa,
  • Budapest – Bratislava – Břeclav – Bohumín – Wrocław – Berlin,
  • Praha – Brno – Košice.

Sezonní noční relace obsluhované lůžkovými a lehátkovými vozy partnerských železnic

  • Bohumín – Gdańsk – Gdynia – Hel,
  • Bohumin – Gdańsk – Gdynia – Łeba,
  • Bohumín – Poznań – Białogard – Kołobrzeg.

Lůžkové a lehátkové vozy Českých drah

Typ WLABmz je lůžkový vůz určený pro maximálně 36 cestujících a může být v provozu na linkách s maximální rychlostí 200 km/h. Nabízí vedle běžných lůžkových oddílů také oddíly Deluxe s privátním sociálním zařízením. V provozu je např. na linkách z Prahy do Curychu, Varšavy, Košic a Humenného. České dráhy provozují 12 vozů. Vybaveny jsou např. klimatizací, sprchou, Wi-Fi a zásuvkami 230 V. 

Typ WLABmee je lůžkový vůz pro maximálně 30 cestujících. Může být nasazen na linky s maximální rychlostí 160 km/h. České dráhy provozují 9 vozů, např. na linkách z Prahy do Popradu, Košic a Budapešti. Vybaveny jsou např. klimatizací, sprchou, Wi-Fi, zásuvkami 230 V a porty USB.

Typ Bcmz je lehátkový vůz pro maximálně 54 cestujících. Může být nasazen na linky s maximální rychlostí 160 km/h. Vozy byly původně provozované u rakouských železnic ÖBB. České dráhy provozují 9 vozů, v letní sezóně budou jezdit např. do Budapešti nebo Varšavy. Po modernizaci jsou vybaveny např. klimatizací, Wi-Fi, zásuvkami 230 V a porty USB.

Dušičkové posilnenie dopravy 26 vlakmi ZSSK a zmena času

BRATISLAVA  24. 10. 2022

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) z dôvodu očakávaného zvýšeného pohybu cestujúcich pri príležitosti Sviatku všetkých svätých (1. november) a jesenných prázdnin aj tento rok vypraví posilové vlaky. Pridaných bude 26 vlakov (dva regionálne expresy a dvadsaťštyri rýchlikov), ktoré budú vedené nasledovne:

piatok 28. 10. 2022:

  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03),
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05),
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33),
  • RR 15843 URPÍN (Bratislava hl. st. 16:55 – Banská Bystrica 20:30).

nedeľa 30. 10. 2022:

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32),
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55),
  • RR 17715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33),
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11),
  • RR 17718 POVAŽAN (Žilina 18:01 – Bratislava hl. st. 20:50),
  • RR 17720 POVAŽAN (Žilina 20:24 – Bratislava hl. st. 22:41),
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27),
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49),
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58).

pondelok 31. 10. 2022:

  • RR 15711 ŠARIŠAN (Bratislava hl. st. 15:13 – Humenné 23:03),
  • RR 15713 TATRAN (Bratislava hl. st. 17:13 – Košice 23:05),
  • RR 15715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33),
  • RR 15843 URPÍN (Bratislava hl. st. 16:55 – Banská Bystrica 20:30).

utorok 1. 11. 2022:

  • RR 17610 TATRAN (Košice 13:44 – Bratislava hl. st. 19:32),
  • RR 17612 ŠARIŠAN (Humenné 14:06 – Bratislava hl. st. 20:55),
  • RR 17715 POVAŽAN (Bratislava hl. st. 19:13 – Žilina 21:33),
  • RR 17716 POVAŽAN (Žilina 16:20 – Bratislava hl. st. 19:11),
  • RR 17718 POVAŽAN (Žilina 18:01 – Bratislava hl. st. 20:50),
  • RR 17720 POVAŽAN (Žilina 20:24 – Bratislava hl. st. 22:41),
  • REX 17722 (Prievidza 16:28 – Bratislava hl. st. 19:27),
  • RR 17764 TATRAN (Košice 17:57 – Bratislava hl. st. 23:49),
  • RR 17840 URPÍN (Banská Bystrica 15:32 – Bratislava hl. st. 18:58).

Všetky vyššie uvedené vlaky sú vlaky posilové, zapracované v platnom cestovnom poriadku. Zároveň budú podľa technických možností jednotlivých vlakov posilnené aj niektoré pravidelné vlaky kategórie IC, Ex, R, RR a Os, pri ktorých je predpoklad vyššieho záujmu cestujúcej verejnosti o cestovanie v týchto vlakoch.

Priemerná obsadenosť vlakov počas nadchádzajúceho dušičkového obdobia sa zatiaľ pohybuje na úrovni cca 77 %, preto cestujúcim odporúčame zakúpiť si cestovné lístky už dnes. Predpokladáme, že obsadenosť bude ďalej stúpať v priebehu tohto týždňa, s blížiacim sa termínom Sviatku všetkých svätých.

ZSSK odporúča zabezpečiť si vopred cestovný lístok a miestenku, pričom cestujúci sa môžu vyhnúť čakaniam v radoch pri pokladniciach vďaka alternatívnym predajným kanálom:

Zároveň by sme veľmi radi upozornili cestujúcich, že počas nadchádzajúceho víkendu sa letný čas (LČ) mení na stredoeurópsky čas (SEČ). V noci zo soboty 29. októbra na nedeľu 30. októbra 2022 sa posunú hodiny z tretej hodiny ráno o jednu hodinu dozadu, teda na druhú hodinu.

Na slovenských tratiach zmena času ovplyvní jazdu troch nočných diaľkových vlakov ZSSK, ktoré zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v jazde budú pokračovať po hodine, a to už podľa SEČ.

Pôjde o tieto vlaky:

  • R 614 TATRAN ZEMPLÍN (Humenné 21:51 – Košice 23:45 – Bratislava hl. st. 5:49) s príchodom do Ružomberka o 02:05 LČ, odchod o 02:06 SEČ,
  • R 615 TATRAN ZEMPLÍN (Bratislava hl. st. 22:57 – Košice 05:01 – Humenné 06:33) s príchodom do Kraľovian o 02:07 LČ, odchod o 02:08 SEČ,
  • EN 442 SLOVAKIA (Humenné 19:30 – Košice 21:57 – Praha 07:55) s príchodom do Čadce o 2:06 LČ, odchod o 2:08 SEČ.

Na tratiach susedných železníc budú podobne ovplyvnené jazdy nočných vlakov. Vlaky, ktoré vchádzajú na Slovensko po 03:00, pôjdu už podľa SEČ.

K zmene časov dochádza vždy dvakrát ročne – koncom marca sa hodiny posúvajú o hodinu dopredu a koncom októbra zasa o hodinu dozadu. K negatívam striedania časov patrí narúšanie ľudského biorytmu, naopak výhodou by malo byť efektívnejšie využívanie denného svetla. Na Slovensku dochádza k pravidelnému každoročnému striedaniu časov od roku 1979.

 

Ministři dopravy se sešli na neformální schůzi, probrali ceny energií i rozvoj železnice

21.10.2022

Rozvoj železniční dopravy, budoucí podoba sítě TEN-T nebo ceny energií. To byla hlavní témata neformální schůzky Rady ministrů pro dopravu, která dnes proběhla v Praze. Šéfové resortů také řešili, jakým způsobem udělat železniční dopravu atraktivnější a spolehlivější.

„Posílení vztahů v oblasti dopravy nepochybně přispěje nejen ke snadnějšímu pohybu lidí, ale zlepší také hospodářské a sociální vazby jak v rámci EU, tak i navenek. Musíme najít způsob, jak udělat železniční dopravu efektivnější a atraktivnější pro cestující. Po omezeních způsobených pandemií covidu-19 vidíme rostoucí zájem o cestování, zároveň ale sledujeme překážky, které brání většímu využívání železnice hlavně v přeshraničních spojeních,“ říká k jednáním ministr dopravy Martin Kupka.  
 
 
Dopoledne ministři probrali rozvoj vysokorychlostních tratí v různých částech Evropy. Bavili se také o směřování dalších investic z peněz Evropské unie. Řešili rovněž zapojení některých nových spojení do celoevropské páteřní dopravní sítě TEN-T a celkově lepší propojenost železnice.
 
Železniční doprava totiž hraje v současné době v Evropské unii klíčovou roli, což potvrdila i ruská agrese proti Ukrajině, kdy železnice sloužila k přepravě zboží i lidí prchajících před válečným konfliktem. Dráha také představuje ekologický a udržitelný způsob dopravy.
 
Návrh revize sítě TEN-T pak předpokládá vyřazení těch spojení, která se nacházejí na území Ruska a Běloruska, a naopak začlenění přepravních koridorů na Ukrajině a v Moldavsku, včetně možností přechodu na standardní rozchod.

Konkrétní návrhy na úspory energií

Dalším tématem neformální schůzky Rady ministrů pro dopravu byly aktuální ceny energií, které šéfové resortů probrali na pracovním obědě. Právě železniční dopravu růst cen citelně zasáhl a téma drahých energií se také stalo jedním z těch stěžejních v rámci českého předsednictví.
 
Ministři se shodli na tom, že i přes rostoucí ceny energií je nutné pokračovat v další elektrifikaci železnic. Debatovali také o tom, co jednotliví dopravci a správci infrastruktury můžou udělat, aby snížili energetickou náročnost a také, jak zachovat současný rozsah dopravy. „Připravili jsme soubor konkrétních opatření z praxe ke snížení spotřeby energií na železnici, které využívají jednotlivé členské státy. Jde o pořízení úspornějších vozidel schopných rekuperace, sjednocení napájecích soustav, větší využití lokálních obnovitelných zdrojů, zvýšení plynulosti jízdy bez nutnosti častého zastavování nebo výměna osvětlení nádražních budov a kolejišť za úspornější typ,“ přibližuje ministr Kupka.
 
 
Odpolední jednání se pak neslo ve znamení hledání způsobů, jak zkvalitnit železniční dopravu a zajistit její větší spolehlivost. Ministři řešili, jak odstranit technické překážky, zlepšit koordinaci výluk, spolehlivost dopravy nebo návaznost spojů. Probrali rovněž snadnější nákup mezinárodních jízdenek či lepší informovanost cestujících o nehodách a jiných mimořádnostech. Bavili se také o tom, jak zlepšit tvorbu jízdních řádů a podpořit dálkovou a přeshraniční dopravu.

 

Střetnutí na přejezdu u Kostelce nad Labem

20.10.2022

Dnes 20. 10. 2022 v 8:15 se u Kostelce nad Labem střetl osobní vlak jedoucí z Čelákovic do Neratovic s dodávkou. Nehoda se udála na železničním přejezdu P2752 zabezpečeném pouze výstražnými kříži. Při mimořádné události byli usmrcení dva cestující z dodávky a zraněni další tři lidé (řidič dodávky, strojvedoucí a cestující). V době vzniku mimořádné události cestovalo ve vlaku 11 osob. Škoda na vlaku byla odhadnuta na 200 000 Kč. Drážní inspekce zahájila vlastní šetření této mimořádné události včetně zpracování závěrečné zprávy.

České dráhy převzaly poslední letošní Vectrony

19.10.2022 - 13:39

Celkem 27 lokomotiv Vectron budou mít České dráhy k dispozici k zahájení jízdního řádu 2023. Poslední dvě lokomotivy Siemens Vectron z plánovaného počtu deseti kusů dnes převzal národní dopravce od pronajímatele společnosti RSL v pražském depu.

České dráhy budou v Jízdním řádu 2023 provozovat celkem 24 lokomotiv na linkách Ex 5 Berliner z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu, Flensburgu nebo Rostocku (9 kusů), Ex 6 Západní expres Praha – Plzeň – Cheb a R 15 Krušnohor v úseku Cheb – Ústí nad Labem (9 kusů) a R 18 Slovácký expres v úseku Praha – Staré Město u Uh. Hradiště (6 kusů). Tři lokomotivy budou sloužit jako záloha.

Lokomotivy Siemens Vectron jsou v Evropě nejmodernější vícesystémové elektrické lokomotivy. České dráhy využívají stroje ve třísystémovém provedení (3 kV DC, 25 kV 50 Hz AC, 15 kV 16,7 Hz AC) s výkonem 6 400 kW a maximální rychlostí 200 km/h. Lokomotivy jsou vybaveny moderními komunikačními prvky GSM-R a zabezpečovacím systémem ETCS.

V současnosti ujedou lokomotivy Siemens Vectron ve službách Českých drah denně více než 20 000 kilometrů. Na sever jezdí až k německo-dánské hranici do Flensburgu a na jih do Budapešti. Nejdelší rameno, které obslouží jediná lokomotiva Vectron je mezi Hamburkem a Budapeští. Měří více než 1 250 kilometrů. Lokomotiva projede 4 státy a během 14hodinové jízdy napříč Evropou se vystřídá na lokomotivě několik strojvedoucích.

U společnosti Siemens pak České dráhy objednaly přímo do svého majetku 50 lokomotiv Siemens Vectron v provedení pro rychlost 230 km/h. Stroje Siemens Vectron provozuje také dceřiná společnost ČD Cargo.

Severná výluka je ukončená skôr. Začne tiež platiť nová zmena GVD

19.10.2022

Severná výluka je ukončená skôr. Cestujúci do Česka cez Čadcu sa tak už od tohto piatku dostanú pohodlne a bez prestupu. Začne tiež platiť nová zmena GVD

  • Frekventovaná vlaková trasa zo Žiliny do Českej republiky bude opäť od piatku 21. 10. 2022 v obmedzenej prevádzke bez náhradnej autobusovej dopravy (NAD)
  • Odo dňa 21. 10. 2022 začnú medzištátne vlaky na trase Čadca – Čadca št. hr. premávať celodenne po jednej koľaji len s drobnými časovými zmenami
  • V regionálnej železničnej doprave na úseku Čadca – Mosty u Jablunkova (ČR) budú všetky osobné vlaky vedené v štandardnom režime, teda bez NAD

 

BRATISLAVA – Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) oznamuje, že cestujúci sa budú môcť opäť pohodlne a bez prestupov do a z náhradnej autobusovej dopravy (NAD) odviezť priamo zo Žiliny do Českej republiky a opačne už od 21. 10. 2022. Pôvodne bol plánovaný termín výluky od 5. 9. 2022 do 24. 10. 2022. Manažér infraštruktúry, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), však ukonči práce skôr. Na trati sa vykonávala stabilizácia svahu.

Od 21. 10. 2022 do 18. 6. 2023 však bude na trati Čadca – Čadca št. hr. jednokoľajná prevádzka s vynútenými zmenami. Ide tiež o stabilizáciu zosuvu trate a zlepšenie bezpečnosti na danom úseku.

 

Najdôležitejšie informácie o trati Žilina – ČR a späť od 21. 10. 2022:

 

DIAĽKOVÁ DOPRAVA

Pri vlakoch diaľkovej dopravy dôjde k nasledujúcim zmenám:

  • Pri vlakoch Ex 140 OSTRAVAN (Žilina 14:27 – Praha hl. n. 19:52), Ex OSTRAVAN 141 (Praha hl. n. 8:02 – Žilina 13:33), Ex 144 OSTRAVAN (Žilina 6:27 – Praha hl. n. 11:52) a vlakoch R 341 FATRAN (Ostrava-Svinov 6:50 – Žilina 8:43), R 342 FATRAN (Vrútky 14:49 – Ostrava-Svinov 17:09), R 345 FATRAN (Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 17:00) a R 346 FATRAN (Žilina 7:27 – Ostrava-Svinov 9:09) nebude nutný prestup do NAD v úseku Návsí – Čadca a späť,
  • Od 21. 10. budú vedené vlaky R 342 FATRAN (Vrútky 14:49 – Ostrava-Svinov 17:09) a R 345 FATRAN (Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 17:00) aj v úseku Žilina – Vrútky ako pred výlukou do a zo stanice Vrútky,
  • Ex 140 OSTRAVAN (Žilina 14:27 – Praha hl. n. 19:52) sa vracia do pôvodnej polohy vlaku ako pred výlukou,
  • Ex 144 OSTRAVAN (Žilina 6:27 – Praha hl. n. 11:52) sa vracia do pôvodnej polohy vlaku ako pred výlukou,
  • R 345 FATRAN (Ostrava-Svinov 14:50 – Vrútky 17:00) bude vedený denne do Vrútok ako pred výlukou.

 

Z dôvodu pokračujúcej jednokoľajnej prevádzky v úseku Čadca – Čadca št. hr. budú platiť nasledujúce zmeny:

  • R 341 FATRAN (Ostrava-Svinov 6:50 – Žilina 8:43) bude z dôvodu pokračujúcej výluky vedený v úseku Čadca – Žilina o 10 minút neskôr,
  • R 342 FATRAN (Vrútky 14:49 – Ostrava-Svinov 17:09) bude vedený denne z Vrútok a z dôvodu pokračujúcej výluky bude odchádzať naďalej o 12 minút skôr.

 

REGIONÁLNA A PRÍMESTSKÁ DOPRAVA

V regionálnej železničnej doprave na úseku Čadca – Mosty u Jablunkova (ČR) budú všetky osobné vlaky vedené v štandardnom režime, teda bez NAD. Zmeny časových polôh:

  • Os 2905 (Mosty u Jablunkova 8:10 – Čadca 8:23) pôjde o 4 min neskôr,
  • Os 3910 (Žilina 8:48 – Čadca 9:26) pôjde o 2 min neskôr zo Žiliny,
  • Os 2910 (Čadca 15:34 – Mosty u Jablunkova 15:48) pôjde o 7 min skôr,
  • Os 2911 (Mosty u Jablunkova 18:02 – Čadca 18:15) pôjde o 4 min skôr.

 

Výpravní budova ve Vimperku nabízí po opravě moderní zázemí pro cestující

18.10.2022

Správa železnic dnes slavnostně ukončila opravu výpravní budovy ve stanici Vimperk na Prachaticku. Objekt získal novou fasádu i moderní vnitřní prostory s bezbariérovým přístupem, do kterých se přesunuly toalety pro cestující. Celkové náklady stavby dosáhly výše 16,8 milionu korun, práce prováděla od loňského srpna společnost Edikt.

Výpravní budova ve stanici Vimperk leží v podhůří Šumavy na lokální trati Strakonice – Volary.  Pochází z roku 1893, právě dokončená oprava byla první výraznější stavební akcí za celou dobu její existence. Stavbaři zde provedli výměnu střešní krytiny včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Dále došlo k částečné výměně oken a dveří a opravě fasády.



Renovací prošly nejen vnitřní prostory pro zaměstnance Správy železnic, ale také čekárna. Podstatným zlepšením pro cestující je zprovoznění nových toalet přímo ve výpravní budově. Ty nahradily dosavadní hygienické zařízení v samostatně stojícím objektu, který byl zdemolován. Přístup do vnitřních prostor je nově bezbariérový.



Čekárna a prostor nástupiště pod přístřeškem byly osazeny novými lavičkami, odpadkovými koši, stojanem na kola a orientačním systémem. Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch.

RegioJet dnes spouští předprodej jízdenek na prosinec

18.10.2022

RegioJet dnes spouští předprodej jízdenek na vánoční období a začátek roku 2023 a to včetně evropských destinací jako je Vídeň, Budapešť, Bratislava nebo Košice. Od 11. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, se navíc zkrátí některé cestovní časy. Například mezi Prahou a Ostravou dojde ke zkrácení jízdní doby až o 13 minut.

„Přestože je podzim v plném proudu, řada lidí už plánuje advent a vánoční svátky. Vhod jistě přijde informace o tom, že dnešním dnem mají lidé možnost zakoupit  u RegioJetu jízdenky na vlakové spoje do evropských metropolí jako je Vídeň, Budapešť či Bratislava, kde 17. listopadu začínají vánoční trhy,” říká výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet, Jakub Svoboda. Vedle těchto destinací jsou mezi zákazníky RegioJet populární předvánoční výlety také v rámci České republiky do Prahy, Olomouce či Brna.

Dneškem startuje rovněž předprodej jízdenek do Košic, kam lidé mohou cestovat před Vánoci zpět za rodinou v sedačkových vozech nebo v pohodlí lůžkových vozů. Od prosince, kdy vstoupí v platnost nový jízdní řád, dojde navíc na této lince ke zkrácení cestovního času přibližně o 13 minut.

Na předvánoční výlety do evropských destinací mohou lidé využít kromě vlakových spojení také autobusové spoje RegioJet, které je dopraví například na vyhlášené vánoční trhy do Drážďan, Berlína či Mnichova. Žlutými autobusy se lidé v rámci zahraničních destinací mohou také dopravit do Vídně, Budapešti a Bratislavy. Zítra startuje prodej autobusových jízdenek do Londýna, Amsterdamu, Paříže, Lyonu, Curychu, Milána či Říma.

I přes všeobecné zdražování se RegioJet snaží držet ceny u svého cateringu na původní úrovni a nezvýšil cenu ani jednoho produktu. Cestující si tak mohou vychutnat kávu zdarma, výborný koláč za 10 Kč, pivo Pilsner Urquell za 25 Kč a zároveň si nově z palubního menu objednat teplou snídani, batátovou polévku, vynikající olivy k vínu a další novinky. Nové menu bude na palubách k dispozici od 2. listopadu.

Novinky v jízdním řádu: Nová linka na vídeňské letiště a rychleji z Prahy do Brna
„V současné době probíhá finální jednání mezi RegioJetem a brněnským magistrátem o výsledné podobě spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm Schwechat. Linka má být v pilotním provozu spuštěna letos v prosinci. Očekáváme, že jízdenky budou v prodeji už velmi brzy,” doplňuje Jakub Svoboda.

Vítaná změna nastane také od 1. července 2023, kdy bude ukončena výluka u Brandýsa nad Orlicí a vlaky směřující z Prahy do Brna budou opět trasovány přes Českou Třebovou. Cestovní čas se tak na této trase zkrátí o 26 minut na 2 hodiny 33 minut.

Cestovatelské tipy pro začátek příštího roku
Po novém roce čekají na příznivce nakupování ve Vídni povánoční výprodeje nebo řada kulturních akcí. Za zmínku stojí koncert Robbieho Williamse, který se bude konat 16. a 17. března ve vídeňské Stadthalle. Příznivci termálních lázní přivítají přímý spoj RegioJet do maďarských lázeňských měst Mosonmagyaróvár nebo Budapešť. Od poloviny března se každoročně v Budapešti koná nejprestižnější kulturní svátek Budapešťský jarní festival, kde se bude prezentovat přes 200 operních, hudebních, divadelních a tanečních představení. Součástí jsou také výstavy a filmové projekce domácích i zahraničních interpretů.

Do všech těchto míst nabízí RegioJet širokou nabídku vlakových či autobusových spojů – ať přímých nebo s pohodlným garantovaným přestupem za nejvýhodnější ceny. Jízdenky na všechny spoje na předvánoční či vánoční období jsou v prodeji – a to nejvýhodněji přes internetové stránky www.rj.cz nebo také na prodejních místech RegioJet a STUDENT AGENCY a u smluvních prodejců. Stále platí, že si cestující na palubách vlaků RegioJet mohou objednat kávu zdarma nebo vybrat z nabídky výborných dortů doslova za pár korun.

Siemens Mobility dodá CBTC systém pro první metro bez obsluhy v Kaohsiungu na Tchaj-wanu

18.10.2022

  • Na lince dlouhé 22,8 km, ve 23 stanicích a na 25 vlakových soupravách metra bude instalován systém CBTC s úrovní automatizace GoA4.
  • GoA4 je nejvyšší stupeň automatizace jízdy vlaků, který umožňuje automatické řízení a ovládání vlaků (bezobslužný provoz).
  • Automatizovaný řídící systém zvyšuje dostupnost, umožní optimalizovat provoz a poskytne cestujícím vyšší komfort.

Společnost Siemens Mobility se svými konsorcionálními partnery ST Engineering a Stadler získala zakázku na klíč v Kaohsiungu na Tchaj-wanu, která zahrnuje Elektrické a Mechanické (E&M) vybavení pro žlutou linku metra s bezobslužným provozem. Siemens Mobility dodá svou nejmodernější technologii CBTC (Communication Based Train Control – na komunikaci závislé zabezpečení) s úrovní automatizace GoA4, která umožní plně automatizovaný provoz vlaků (ATO) na 22,8 km dlouhé lince. Společnost dále dodá svůj vysoce spolehlivý a přesný radiokomunikační systém Airlink, který usnadní komunikaci traťových a palubních částí řídícího systému instalovaných v nových vozidlech.

"Jsme rádi, že jsme získali příležitost poskytnout naši nejlepší technologii ve své kategorii, která pomůže zlepšit infrastrukturu a udržitelnost metra v Kaohsiungu. Naše digitalizovaná a automatizovaná řešení umožní provozovat žlutou linku na vyšší úrovni, co se týče přesnosti a dostupnosti, a přinese i celkový lepší zážitek cestujícím. Dojde ke snížení množství prvků traťové části systému instalovaných podél trati, čímž bude systém spolehlivější a snadněji udržovatelný," řekl Andre Rodenbeck, CEO Rail Infrastructure v koncernu Siemens Mobility a dodal: „Tento důležitý projekt podtrhuje naší vedoucí pozici v poskytování automatizovaných signalizačních systémů a rozšiřuje naše působení na Tchaj-wanu."

V Kaohsiungu žije přibližně 2,72 milionu obyvatel, je to třetí nejlidnatější oblast Tchaj-wanu a hospodářské centrum jihu země. Nová žlutá linka má mít 22 stanic a jednu nadzemní stanici, trať bude 22,8 km dlouhá a propojí se se stávající sítí metra. Po dokončení bude žlutá linka představovat udržitelný, bezpečný a vysoce spolehlivý systém veřejné dopravy, který spojí šest důležitých čtvrtí, univerzity a školy. Očekává se, že v konečném důsledku bude sloužit více než 40 % obyvatel města.

V první fázi se plánuje zprovoznění 13 stanic a jednoho depa, ke kterému má dojít v prosinci 2030. Zahájení provozu na celé trase se plánuje v lednu 2034. Žlutá linka zajistí pohodlný přestup na stávající červenou a oranžovou linku, které v minulosti také realizovala společnost Siemens Mobility a které byly uvedeny do provozu v roce 2008.

Řešení CBTC Trainguard MT společnosti Siemens Mobility je nejrozšířenějším systémem automatického řízení vlaků na světě a používá jej mnoho provozovatelů, od Paříže, Pekingu, New Yorku, Londýna, Hongkongu až po Buenos Aires.

Vozový park Brna posílí tramvaje od Škoda Group

18.10.2022

Nejen studenti brněnské univerzity si budou moci asi od poloviny prosince užívat jízdu v nové tramvaji Škoda ForCity Smart 45T, kterou pro chystanou tramvajovou trať vedoucí k univerzitnímu kampusu dodal český výrobce prostředků pro hromadnou dopravu Škoda Group. Tramvaj bude v následujících týdnech najíždět potřebné kilometry, poté bude uvedena do zkušebního provozu s cestujícími.

Tramvaje řady ForCity Smart jsou ideálním vozidlem do městského provozu. Svými vlastnostmi jsou předurčeny pro vysoký jízdní komfort a pohodlí. Díky svému technickému řešení snižují náklady na provoz i údržbu infrastruktury. Model Škoda 45T je svou obousměrností přizpůsoben pro jízdu na tratích zakončených úvratí.

 

„Nové obousměrné tramvaje jsou určeny především pro linku 8, která je na obou konečných zakončena úvratí. Věřím, že lidé ocení jak nový vůz, tak i novou trať. Do konce roku by do Brna měla dorazit ještě jedna nová tramvaj, na zbylé tři si cestující počkají do března 2023,“ uvádí primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Podle požadavků Drážního úřadu bude tramvaj v dalších týdnech najíždět potřebné kilometry bez cestujících a budou na nich prováděny některé typové zkoušky. Následně bude ve zkušebním provozu s cestujícími. Předpokládáme, že ji do pravidelného provozu zařadíme během prosince,“ dodává generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Tramvaj ForCity Smart 45T je obousměrné plně nízkopodlažní tříčlánkové vozidlo s otočnými podvozky. Spolehlivé jízdní vlastnosti i při nepříznivém počasí zajišťuje plná adheze vozidel. Tato 31metrová tramvaj pohodlně pojme až 233 cestujících, z toho 64 sedících. Maximální provozní rychlost je 70 km/h. Samozřejmostí je klimatizace a dva velké multifunkční prostory pro invalidní vozíky, dětské kočárky nebo jízdní kola. Nová tramvaj nabízí i moderní přehledný informační systém s obrazovkami a panely. K zajištění bezpečnosti je vozidlo opatřeno kamerovým systémem.

Dopravní podnik města Brna podepsal se Škoda Group smlouvu na nákup až 40 nových tramvají – aktuálně je objednáno pět vozidel. Celková hodnota rámcové smlouvy je 2,4 mld. Kč.

Tramvaj Škoda ForCity Smart 45T

Délka: 31 m

Šířka: 2,50 m

Kapacita: 233 cestujících při 5 os/m², z toho 64 sedících

Podíl nízké podlahy: 100%

Max. rychlost: 70 km/hod.

Nová tramvaj má prostorný klimatizovaný interiér vybavený nerezovými madly, širokoúhlými informačními LCD monitory a USB nabíječkami. Ve výbavě nechybí ani Řídící a informační systém RIS2 nebo třeba validátory systému EOC2. Pro přepravu více vozíčkářů má tramvaj celkem čtyři výklopné plošiny. Vůz je také vybaven vnějším i vnitřním kamerovým systémem a částečně ztmavenými bočními okny.

Kabina řidiče je nově koncipována. Vedle přehledného pultu, kdy je kladen důraz na jednoduchost a dobrý výhled, je ovládání částečně implementováno přímo do sedadla řidiče. Čelní skla jsou vybavena vyhříváním, přední čelo navíc designovým denním svícením. Elektrická výzbroj umožňuje rekuperaci, tzn. navracení elektřiny při brždění zpět do sítě, což snižuje celkovou spotřebu vozidla a tím i náklady na provoz.

Fotosoutěž ČD Cargo má svého vítěze

18.10.2022

Gratulujeme výhercům letošního ročníku fotosoutěže ČD Cargo! Své fotografie nám zaslalo téměř 200 autorů, a tak výběr opravdu nebyl jednoduchý. Nakonec porota vybrala 6 fotografií, jejichž autoři od nás obdrží hodnotné ceny. Věříme, že výhry udělají radost, stejně jako zařazení fotografií do stolního nebo nástěnného kalendáře na rok 2023. Všichni, jejichž fotografie budou vybrány, od nás kalendář samozřejmě dostanou. Zájem o fotosoutěž nás velmi potěšil. Děkujeme všem autorům.

Regiojet během léta přepravil téměř 4 miliony cestujících

18.10.2022

Největší soukromý dopravce ve střední Evropě, společnost RegioJet, bilancuje letní sezonu a hlásí nárůst počtu přepravených cestujících v autobusové i vlakové dopravě. Od června do září letošního roku přepravil RegioJet na palubách svých žlutých vlaků a autobusů 3 800 000 pasažérů, což je o 12 % více než v předchozí sezoně. Nejvíce rostly mezinárodní linky. U vlaků o třetinu, v autobusové dopravě dokonce dvojnásobně.

„Letošní letní sezona byla výrazně lepší, protože do ní nezasáhla covidová opatření. Na chorvatských spojích jsme i letos dosáhli dobrých čísel. Splnili jsme stanovený cíl sto tisíc přepravených cestujících, kteří si na našich palubách mohli užít komfort lůžkových vozů a veškerý palubní servis. Zájem cestujících o Rijeku a Split byl takřka vyrovnaný. Návazných autobusů v Chorvatsku využilo zhruba 40 % cestujících,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet a doplňuje: „Letní provoz byl úspěšný, zároveň však i náročný. Nedostatků na linkách, mj. i těch závazkových, jsme si vědomi, intenzivně a kontinuálně pracujeme na zlepšení všech našich služeb.“

Úspěch měla také linka do Budapešti, kde se za letní měsíce podařilo počet cestujících více než zdvojnásobit. Od června do září také nově zajížděly dva spoje na vídeňské letiště Schwechat, z letiště se do Brna, Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou, Kolína a Prahy vracel jeden spoj. Tyto prodloužené spoje přepravily téměř 8 tisíc cestujících.

„V červnu jsme ve spolupráci s Ukrajinskými železnicemi spustili linku Praha – Přemyšl. Do té doby bylo spojení provozováno jako humanitární, kdy jezdily speciální soupravy složené z lůžkových vozů, a také nákladních, které převážely humanitární pomoc. Na původně humanitární lince s námi během léta cestovaly desítky tisíc cestujících a dále posilujeme kapacitu přidáváním lůžkových vozů. Jsme rádi, že jsme dokázali cestujícím na této dálkové trase nabídnout zvýšený komfort cestování v podobě lůžkových vozů, občerstvení a ostatních služeb, např. wifi zdarma nebo snídaně v ceně jízdenky,“ doplňuje Jakub Svoboda.

Počet cestujících na autobusových linkách se zdvojnásobil
„Letošní léto pro nás znamenalo skutečný úspěch a návrat v počtu cestujících k před covidovým číslům. Dařilo se nám na vnitrostátních i mezinárodních linkách, k úspěchu přispěly zejména zahraniční linky a také nová linka Praha-Mnichov,“ hodnotí Dita Tomešová, ředitelka autobusové dopravy RegioJet a dodává: „Po covidu se mnohé změnilo. Například si všímáme nového trendu v nákupu jízdenek, kdy cestující kupují jízdenky s menší časovou rezervou než před covidem.“

Nové projekty v nákladní dopravě
Dopravce RegioJet nově vstoupil i do sektoru nákladní dopravy, když 23. dubna 2022 spustil pravidelnou mezinárodní nákladní linku. „V intervalu jednou týdně přepravíme pro Karlovarské minerální vody čtyřiadvacet plně ložených vozů nápoji PEPSI pro koncové zákazníky v Maďarsku. Za dobu trvání přepravy jsme tak odvezli téměř 28 000 tun zboží a nahradili tak 1 250 jízd kamionů. Podařilo se tak převést část nákladu ze silnice na ekologickou železnici, a to vnímáme jako velký úspěch,” říká Jiří Jahelka, provozní ředitel RegioJet.

Zapojte se do průzkumu spokojenosti s našimi vlaky, dotazník vyplníte online

18.10.2022

Dejte nám vědět, jak byste naše služby doplnili!

Sedíte v rychlíku z Prahy do Tanvaldu. Vlak se rozjíždí, sledujete ubíhající krajinu a občas mrknete na panel, který ukazuje polohu vlaku. Díváte se do mapy, co je podél trati zajímavého, ale mapka se zobrazuje jen na několik vteřin. Možná byste chtěli, aby se zobrazovala déle. Právě jste doběhli rychlík z Rakovníka směr Kladno a Praha. Vcházíte do vlaku a nutně potřebujete na toaletu, chybí ale mýdlo pro umytí rukou. Teď máte šanci nám dát vědět vše, co bychom měli vědět, abychom naše služby doplnili nebo ještě vylepšili.

Připravili jsme v našich vlacích průzkum spokojenosti. Od 18. října stačí jednoduše odpovědět na několik otázek a dát nám tak svůj podnět nebo zajímavé tipy na rozšíření služeb. Zajímá nás třeba k jakým cestám naše vlaky používáte, jak jsou naši průvodčí ochotní, jestli máme podle Vás čisté vlaky nebo kde si nejčastěji kupujete jízdenku.

Abychom mohli naše služby zlepšovat, chtěli bychom od Vás slyšet třeba i to, jak se Vám sedí v našich sedačkách, jestli Vám vyhovují odjezdové časy vlaků, jejich návaznosti nebo jak vnímáte ceny jízdenek. To vše bychom rádi věděli, abychom mohli případně změnit třeba i postupy při úklidu našich vlaků, jednat o změnách odjezdových časů, návazností nebo vyladit ceny jízdenek.

Vyplnění dotazníku Vám zabere maximálně pět minut, u řady otázek nám může dát jeden až pět bodů nebo zaškrtnete připravené možnosti. Dotazník je k dispozici zde, vyplnit ho můžete na počítači i chytrém telefonu, stačí se třeba cestou v rychlíku z Liberce do Pardubic připojit k naší WIFI a věnovat nám několik minut. Další možností je načíst i QR kód s dotazníkem.

Děkujeme za Váš čas a děkujeme, že nám pomůžete naše služby vyladit. Jsme tady pro Vás!

Výpravní budova ve Vimperku nabízí po opravě moderní zázemí pro cestující

18.10.2022

Správa železnic dnes slavnostně ukončila opravu výpravní budovy ve stanici Vimperk na Prachaticku. Objekt získal novou fasádu i moderní vnitřní prostory s bezbariérovým přístupem, do kterých se přesunuly toalety pro cestující. Celkové náklady stavby dosáhly výše 16,8 milionu korun, práce prováděla od loňského srpna společnost Edikt.

Výpravní budova ve stanici Vimperk leží v podhůří Šumavy na lokální trati Strakonice – Volary.  Pochází z roku 1893, právě dokončená oprava byla první výraznější stavební akcí za celou dobu její existence. Stavbaři zde provedli výměnu střešní krytiny včetně opravy tesařských a klempířských prvků. Dále došlo k částečné výměně oken a dveří a opravě fasády.

Renovací prošly nejen vnitřní prostory pro zaměstnance Správy železnic, ale také čekárna. Podstatným zlepšením pro cestující je zprovoznění nových toalet přímo ve výpravní budově. Ty nahradily dosavadní hygienické zařízení v samostatně stojícím objektu, který byl zdemolován. Přístup do vnitřních prostor je nově bezbariérový.

Čekárna a prostor nástupiště pod přístřeškem byly osazeny novými lavičkami, odpadkovými koši, stojanem na kola a orientačním systémem. Kompletní obnovou prošel rozvod elektroinstalace, současně došlo k výměně rozvaděčů, hromosvodu a rozvodů kanalizace a vody. Okolo výpravní budovy, pod peronním přístřeškem a na vstupu na nástupiště byla provedena oprava zpevněných ploch.

Provoz na čtvrtém koridoru se řídí z nového sálu v CDP Praha

17.10.2022

Pražské Centrální dispečerské pracoviště (CDP) Správy železnic zprovoznilo ve své budově na Balabence nový dispečerský sál pro obsluhu části 4. tranzitního železničního koridoru. Momentálně slouží k dálkovému ovládání provozu mezi Prahou-Uhříněvsí a Táborem, postupně se z něj bude řídit celý úsek Praha-Uhříněves – Horní Dvořiště státní hranice.

Uvedený traťový úsek byl z CDP Praha řízen od srpna 2016 z náhradních prostor, nyní se již dispečeři přesunuli do definitivních prostor. Všechna pracoviště obslužného personálu splňují nejnovější trendy, zejména pokud jde o velikost monitorů a komfort díky použití stolů o šířce téměř dva metry.

V současnosti se z CDP Praha dálkově řídí 579 kilometrů tratí, nejnověji přibyla od 13. října obsluha úseku Červený Újezd u Votic – Tábor. Aktivace dálkového ovládání bude v této etapě dokončena na přelomu ledna a února příštího roku, kdy dojde k zapojení navazující části do stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí. Délka zapojených a obsluhovaných úseků se prodlouží na 635 kilometrů. Zbývající část trati na státní hranici s Rakouskem včetně stanice České Budějovice bude do CDP Praha zapojena v následujících letech.

CDP má momentálně k dispozici šest dispečerských sálů. Po zapojení traťového úseku do Tábora bude dálkově řízeno celkem 83 stanic a výhyben a 98 zastávek. Na jejich obsluze se ve směnném provozu bude podílet 185 traťových dispečerů a 75 operátorů železniční dopravy.