Tlačové správy

Správa železnic zohlednila připomínky dopravců,upravila stavební postupy při modernizaci hl.koridoru

25.11.2022

Na základě opětovného jednání s dopravci Správa železnic upravila technologii prací na modernizovaném úseku mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí. Přijatá opatření mají za cíl minimalizovat komplikace na trakčním vedení při provozu elektrických vlaků. Úpravy jsou však spojeny s razantními změnami organizace výstavby, které jsou technologicky i finančně náročnější.

Na minimum byla zkrácena doba instalace tzv. hákovnic, které slouží především jako bezpečnostní prvek k ochraně zaměstnanců pracujících na trakčním vedení. Od jejich užití však není možné zcela upustit, protože některé stavební postupy tento způsob ochrany vyžadují. Změnou technologie došlo také k úpravám dopravních opatření. Jejich dodržování ze strany dopravců zajistí plynulejší provoz při průjezdu místem výluky. Případné nerespektování návěstí pro elektrický provoz by naopak způsobilo narušení harmonogramu modernizačních prací a vznik dalších omezení v dopravě.

Původně se předpokládalo osazení hákovnic od letošního listopadu do konce dubna příštího roku. Podle aktuálních stavebních postupů se jejich využití předpokládá pouze během několika dní.

Níže uvádíme přehled prací na trakčním vedení v úseku Ústí nad Orlicí – odbočka Bezpráví – Brandýs nad Orlicí:

Odbočka Bezpráví

Práce na trakčním vedení budou prováděny od 3. do 18. prosince, hákovnice bude osazena jen v termínu od 4. do 8. prosince z důvodu bezpečnosti zaměstnanců. Třicetidenní práce v jarních měsících zahrnují osazení hákovnice pouze během tří dnů.

Železniční stanice Brandýs nad Orlicí

Od 27. listopadu do 18. prosince bude nutná jízda vlaků se staženým sběračem ve směru Choceň, bez instalace hákovnice. Dokončovací práce v únoru 2023 budou rovněž realizovány bez využití tohoto bezpečnostního opatření.

Celková rekonstrukce úseku by měla skončit v červnu příštího roku, následně se do své původní trasy vrátí dálkové expresy spojující Prahu s Brnem. Práce by již však neměly mít zásadní dopad na plynulost dopravy.

Správa železnic vybrala budoucí podobu mostu na pražské Výtoni

23.11.2023

Správa železnic dnes představila veřejnosti vítězný návrh budoucí podoby tříkolejného přemostění přes Vltavu v místě stávajícího železničního mostu na pražské Výtoni. Základní podmínky pro účast v tzv. soutěžním dialogu splnilo všech 12 přihlášených týmů architektů. Celková nabídková cena měla v hodnocení váhu 20 procent, zbylých 80 procent připadalo na kvalitu navrženého řešení. Jako nejlepší vybrala jedenáctičlenná hodnotící komise návrh od společnosti 2T engineering. Ta nyní zpracuje podrobnější studii, která bude sloužit jako podklad pro vytvoření dokumentace pro společné povolení stavby.

Soutěž na budoucí podobu mostu byla vyhlášena 3. května loňského roku. Správa železnic zvolila i na základě konzultace s Českou komorou architektů formu soutěžního dialogu, protože klasická anonymní architektonická soutěž byla vyhodnocena jako riziková z hlediska možného zpochybnění výsledků. Ještě před rozhodnutím vypsat soutěž se totiž stala veřejně známá tři možná řešení, proto by při účasti jejich autorů nebyly dodrženy podmínky anonymity soutěžících. Zároveň jim Správa železnic chtěla umožnit, aby prokázali v soutěži výhody svých návrhů. Proto byli k účasti v soutěžním dialogu vyzváni přímo a zároveň se jej mohl zúčastnit kdokoli další, pokud splnil stanovená kritéria pro účast. 

Cílem soutěžního dialogu bylo najít řešení tříkolejného přemostění přes Vltavu v místě stávajících železničních mostů. „Požadavek na rozšíření na tři koleje v tomto traťovém úseku vyplývá z aktualizované studie proveditelnosti řešící zaústění 3. tranzitního koridoru do železničního uzlu Praha, kterou schválilo Ministerstvo dopravy. Ta počítá s výhledovým rozsahem dopravy, pro který není současné dvoukolejné přemostění postačující. Podmínkou bylo respektování požadavků památkové ochrany v největším možném rozsahu,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.  

Jen málo železničních mostů na světě má tak unikátní polohu a hodnotu jako ten na Výtoni. Oceňuji výběr řešení pomocí architektonické soutěže a díky tomu i získání kvalitního výsledku, který spojí břehy nejen pro kapacitní železniční dopravu, ale zlepší komfort také pro pěší a cyklisty. Další výhodou nového řešení je vznik nové zastávky Praha-Výtoň, která umožní snadný přestup na tramvajové linky. Velmi mě také potěšilo, že vítězný návrh otevírá cestu k využití stávající mostní konstrukce v jiném umístění a doufám, že i tento přesun začne Správa železnic připravovat,“ konstatuje náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Hodnotící komisi tvořilo 11 členů. Vedle zástupců Správy železnic a Magistrátu hl. města Prahy v ní také zasedli nezávislí odborníci na mosty, kteří působí i jako pedagogové na ČVUT, členové Klubu Za starou Prahu a architekti. Hodnotící komise navíc spolupracovala s dalšími odborníky, například z Národního památkového ústavu a Městských částí Praha 2 a Praha 5.

Navržené řešení mělo respektovat současné technické požadavky s některými výjimkami, které byly stanoveny tak, aby soutěžní návrhy mohly zahrnovat i zachování stávající ocelové konstrukce. Toto řešení nebylo v rámci zadání vyloučeno a také část posuzovaných soutěžních návrhů s jejím využitím počítala.

Z hlediska celoměstského významu byla v zadání akcentována funkce mostu pro pěší a cyklistické propojení obou břehů Vltavy, kterou přemostění ostatně plní také v současné době. Důraz byl ale kladen i na navázání pěších cyklistických tras na jejich pokračování.

Současně měly být respektovány požadavky na vznik nové železniční zastávky na Výtoni, která bude sloužit jako přestupní uzel mezi různými druhy hromadné dopravy, zejména mezi vlakem a tramvají.

Po předložení konceptů a jejich vyhodnocení hodnotící komisí bylo na začátku letošního roku v souladu se soutěžními podmínkami rozhodnuto o snížení počtu řešení a do další fáze soutěže postoupilo šest účastníků. Ti poté představili hodnotící komisi své upravené koncepty, v nichž zohlednili její doporučení k původně předloženým návrhům. Následně na začátku září předložili svá finální řešení formou nabídky. S vítězem soutěžního dialogu bude uzavřena smlouva na zpracování podrobnější studie, která bude sloužit jako podklad pro zpracování dokumentace pro společné povolení stavby.

České dráhy zahájily zkušební provoz pod dohledem ETCS na trati z Olomouce do Uničova

25.11.2022 - 13:34

České dráhy dnes zahájily zkušební provoz v elektrické trakci pod dohledem moderního evropského vlakového zabezpečovacího systému ETCS na trati z Olomouce do Uničova. Zhruba během měsíce se musí připravit na výhradní provoz. Zkušební provoz ETCS rozšiřuje národní dopravce i na další tratě Správy železnic.    

„V tomto týdnu jsme zahájili zkušební provoz elektrických lokomotiv pod dohledem ETCS na trati z Olomouce do Uničova. Původně se předpokládalo, že příprava na výhradní provoz pod dohledem ETCS bude trvat zhruba půl roku, ale okolnosti mimo České dráhy způsobily, že musíme všechno zvládnout za pouhý měsíc. Věřím, že naši strojvedoucí, školitelé, technici a vůbec všichni kolegové, kteří jsou odpovědní v naší firmě za zahájení provozu pod dohledem ETCS na trati z Olomouce do Uničova všechno zvládnou v extrémně krátkém čase a my budeme připraveni od 1. ledna 2023 jezdit na této trati  ve výhradním provozu pod dohledem systému ETCS,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek pro osobní dopravu Českých drah.

Zkušební provoz bude zajištěn až na 6 spojích denně lokomotivami řady 362 WTB v čele klasických souprav. Ty společně s nově dodanými elektrickými jednotkami RegioPanter řady 650.2 zajistí provoz od 1. ledna 2023, kdy bude provoz na trati Olomouc – Uničov spuštěn pod výhradním dohledem zabezpečovacího systému ETCS. Půjde tak o první trať v Česku obsluhovanou Českými drahami, na kterou budou vypravována pouze vozidla vybavená tímto nejmodernějším zabezpečovacím systémem. V průběhu roku 2023 pak převezmou dopravu vlak na této trati úplně nové třívozové jednotky RegioPanter řady 640.2.

Během listopadu a prosince se připravuje zahájení zkušebního provozu pod dohledem ETCS také na tratích Kolín – Pardubice – Česká Třebová a Plzeň – Cheb. Na první uvedené trati budou vlaky vedeny lokomotivami řady 162 WTB a v druhém případě půjde o elektrické jednotky RegioPanter řady 650.2. Už od března 2022 probíhá zkušební provoz pod dohledem ETCS na trati Olomouc – Přerov – Břeclav s lokomotivami řady 362 WTB. 

Průběžně jsou proškolováni také strojvedoucí, kteří obsluhují lokomotivy řad 162 WTB a 362 WTB a elektrické jednotky RegioPanter 650.2 v provozních střediscích v Olomouci, České Třebové a Plzni. Ke konci roku tak budou České dráhy disponovat více než stovkou strojvedoucích, kteří mají odbornou způsobilost pro provoz pod dohledem ETCS.  

Zároveň pokračuje montáž vozidlových částí ETCS na hnací vozidla Českých drah. V aktivním režimu sw-on schopných jízdy pod dohledem ETCS je již cca 50 vozidel. Jedná se o lokomotivy řady 162 WTB, 362, 362 WTB a elektrické jednotky řady 650.2. U řady 844 RegioShark byla dokončena prototypová zástavba a nyní se realizuje schvalování a příprava zkušebního provozu. Další projekty doplnění ETCS na současná vozidla jsou v různém stupni rozpracovanosti a postupně jsou dodávány také nová vozidla, která mají systém ETCS zastavěný již od výrobce.

České dráhy nabídnou v Pardubickém kraji tradiční mikulášské jízdy parními vlaky

23.11.2022 - 12:41

V Pardubickém kraji bude první adventní víkend ve znamení mikulášské nadílky na kolejích. Tradičními mikulášskými parními vlaky se mohou lidé svézt v sobotu mezi Letohradem a Dolní Lipkou, v neděli pak mezi Chocní, Vysokým Mýtem a Litomyšlí.

Parní vlak Letohrad – Dolní Lipka v sobotu 26. listopadu

Neodmyslitelnou součástí začátku adventního času jsou v Pardubickém kraji tradiční mikulášské parní jízdy. V letošním roce pojede historický vlak z Letohradu do Dolní Lipky a zpět, po dvouleté pauze, už po dvaatřicáté. V sobotu 26. listopadu vyjede souprava tažená parní lokomotivou 423.009 „Velký Bejček“ v 10:20 z Letohradu a za necelou hodinu dorazí do cílové stanice Dolní Lipka. Na postrku ji bude pomáhat neméně zajímavý stroj, a sice motorová lokomotiva ř. 781 Sergej.

Společnost bude ve vlaku dělat dětem i dospělým Mikuláš se svou družinou. Pro všechny hodné děti bude připravena drobná nadílka. Ve vlaku bude zařazen také bufetový vůz s občerstvením. Na zpáteční cestu z Dolní Lipky do Letohradu vyrazí mikulášský vlak chvíli po poledni.

Parní vlak Choceň – Vysoké Mýto – Litomyšl v neděli 27. listopadu

Také neděle bude v Pardubickém kraji ve znamení železniční nostalgie. Plnou parou s Mikulášem se mohou zájemci vydat na trati z Chocně přes Vysoké Mýto do Litomyšle. V čele historického vlaku bude opět parní lokomotiva 423.009 „Velký Bejček“. Tradičně pojedou dva páry vlaků, jeden v dopoledních a druhý v odpoledních hodinách.

I tentokrát bude ve vlaku přítomen Mikuláš se svojí družinou, který děti potěší drobnými dárky. Ranní vlak vyjede z Chocně v 8:50 a krátce po desáté hodině dorazí do Litomyšle. Na zpáteční cestu se mikulášský vlak vydá před jedenáctou hodinou. Na odpolední parní jízdu se souprava vydá v 14:50 a do cílové stanice Litomyšl přijede v 16:08. Na zpáteční cestu mikulášský vlak vyrazí v 16:47.

Jízdenky

V mikulášských vlacích bude platit zvláštní jízdné. Jízdenky je možné zakoupit v pokladnách Českých drah nebo v rámci doprodeje pak přímo ve vlaku u průvodčího.

Podrobné informace o akci najdete v portálu Vlakem na výlet. Detaily k sobotnímu programu najdete na těchto stránkách, o nedělních jízdách pak zde.

Mikulášské jízdy s ohňostrojem na Švestkové dráze

24.11.2022

Švestková dráha zve děti a jejich rodiče v pondělí 5. prosince na mikulášské jízdy z Litoměřic horního nádraží do Mostu a zpět, které vyvrcholí ohňostrojem v Třebenicích.

Mikuláše, anděla a čerta potkají děti ve vlacích, které z Litoměřic horního nádraží odjíždí ve 12:14, 14:14, 16:14 a 18:14 hodin. V opačném směru, tedy ve vlacích z Mostu, bude mikulášská trojice jezdit ve spojích odjíždějících ve 12:28, 14:28, 16:28 a 18:28 hodin. Děti se mohou těšit na sladký dárek od Mikuláše. Ve vlacích platí tarif Dopravy Ústeckého kraje a OneTicket.

Celá akce vyvrcholí v 19:30 hodin ve stanici Třebenice čertovským ohňostrojem, na který pořádající společnost AŽD zve všechny obyvatele z okolí Švestkové dráhy. Vánoční atmosféru a čekání na odpálení ohňostroje zpříjemní v Třebenicích od 17:30 hodin kapela Blackbirds a teplé nápoje z pekelných kotlů.

„Mikulášské jízdy s ohňostrojem jsou poděkování cestujícím za to, že s námi jezdí, a Ústeckému kraji za podporu železniční dopravy. Vystupujeme proti plánovanému rušení některých železničních tratí v ČR, protože právě Švestková dráha je ukázkovým příkladem toho, jak se mrtvá železniční trať stala důležitou součástí skvěle fungujícího organismu Dopravy Ústeckého kraje. A proč právě ohňostroj? Slibovali jsme ho dětem několik let, ale covidová opatření jeho uskutečnění zabránila – a my sliby plníme,“ říká generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Pokladna Českých drah v Turnově zavírá

21.11.2022

České dráhy se loni rozhodly uzavřít svoji pokladnu na nádraží v Turnově. I přestože Liberecký kraj její provoz pro letošek ještě zachoval a finančně podpořil, rozhodl se od příštího roku již na jejím fungování dále nepodílet. Důvodem je zejména snaha kraje provozovat na regionálních linkách vždy jen jednu přepážku.

Liberecký kraj řešil, zda zachovat případný další provoz turnovské pokladny společně s provozem osobních vlaků na trati Jaroměř – Stará Paka – Turnov – Liberec, neboť právě tam má doprava objednávaná krajem těžiště výkonů. Bylo tomu tak v době, kdy Liberecký kraj ještě jednal přednostně jen s dopravcem České dráhy, a.s., i později, kdy byli k jednáním přizváni také další dopravci.

„Při nakládání s veřejnými prostředky musíme postupovat zodpovědně a vážit efektivnost a účelnost jejich vydávání. Proto na všech místech plánujeme pro regionální vlaky provozovat pouze jedinou pokladnu. Od počátku se snažíme současnému provozu různých přepážek více dopravců předcházet. Stalo se tak i v Turnově, přestože Liberecký kraj nijak nerozhoduje o pokladnách pro rychlíky, které jsou objednávané Ministerstvem dopravy,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Za celé 1. pololetí 2022 bylo v Turnově prodáno celkem 72.756 jízdních dokladů. Z toho České dráhy prodaly 26.338 jízdenek, ARRIVA vlaky 46.418 kusů.

„Před rokem Rada Libereckého kraje schválila prodloužené financování provozu pokladny Českých drah o jeden rok. Tento vstřícný krok jsme učinili proto, aby měli dlouholetí zaměstnanci této přepážky čas situaci lépe vyřešit. Nyní nastala situace, že dočasná podpora Libereckého kraje musí skončit. Jsem rád, že České dráhy nás současně informovaly o tom, že se jim pro všechny stálé zaměstnance turnovské pokladny podařilo nalézt další uplatnění v jejich nejbližších, trvale provozovaných přepážkách v Mnichově Hradišti a v Mladé Boleslavi,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Liberecký kraj se již několik let snaží přesvědčovat cestující, aby nakupovali jízdenky přímo ve vlaku u průvodčího, který je v tarifu IDOL bez přirážky. Pasažéři tak ve stanici nemusí hledat pokladnu, mohou jít přímo do vlaku, posadit se na vybrané místo a po příchodu průvodčího požádat o svůj lístek.

RegioJet přepravil na lince Praha - Přemyšl už více než 60 tisíc cestujících a dále rozšiřuje výběr

Nočním dálkovým vlakem z Prahy do polského Přemyšlu, na který navazují spoje Ukrajinských železnic, cestovalo za prvních osm měsíců od zahájení provozu v březnu 2022 již více než 60 tisíc cestujících.

Současně se na této lince rozšiřuje výběr tříd, které si cestující mohou zvolit. Nově si cestující mohou zakoupit své vlastní kupé a jsou vyčleněná kupé pouze pro ženy. Tyto oddíly jsou zavedeny na spojích s odjezdem od 21. listopadu.

„Komfort lůžkových vozů na této dálkové noční lince jsme posílili ještě o další dvě třídy. Třída “Lůžko-ženy” je určena pouze pro přepravu žen, a žen s dětmi do deseti let. Ceny jsou stejné jako pro současná lůžka. “Lůžko - vlastní kupé” umožňuje rezervovat celé čtyřmístné kupé pro jednoho až čtyři cestující. Ceny vlastního kupé začínají na trojnásobku ceny pro jednoho cestujícího a není zde možné uplatnit slevové tarify jako dítě, student atp.,” říká Jakub Svoboda, výkonný ředitel vlakové dopravy RegioJet.

Spoj Praha - Přemyšl vyjíždí každý den z Prahy po desáté hodině večerní, pokračuje přes Pardubice, Olomouc, Ostravu, Bohumín, Katovice, Krakov a Řešov do Přemyšlu. V Přemyšlu je zajištěn přestup na spoj Ukrajinských železnic, který je nutný kvůli jinému rozchodu kolejí. Cestující odtud pokračují do Lvova, a dále do stanic Ternopil, Chmelnyckyj, Vinnycja, a také Kyjeva, kam vlak přijíždí kolem osmé hodiny večerní. V opačném směru vyjíždí denně vlak z Kyjeva kolem 11 hodiny dopolední a z polských hranic odjíždí noční linka RegioJet směrem do Prahy v 21:25. Do Prahy přijedou cestující kolem půl osmé ráno.

Cena jízdenky Praha - Lvov na sezení začíná na 699 Kč a do lůžkového oddílu na 999 Kč. Cestující si mohou díky lůžkovým vozům užít oproti autobusům nesrovnatelný komfort, který je navíc podpořen cateringem, snídaní v ceně jízdenky, wifi zdarma nebo elektrickou zásuvkou.

První vlak na trase Praha - Přemyšl vyjel 1. března 2022 jako humanitární spojení mezi Ukrajinou a Českou republikou. Speciální soupravy RegioJet složené z lůžkových a nákladních vozů převážely ukrajinské občany, především matky s dětmi a humanitární náklad. Ve spolupráci s Člověkem v tísni bylo převezeno více než pět tisíc tun humanitární pomoci.

RegioJet přešel v červnu po třech měsících z humanitárního do komerčního provozu. Reagoval tak na velkou poptávku ukrajinských rodin, které se chtěly vracet na Ukrajinu za svými příbuznými a přáteli.


Vlakem do Polska na vánoční trhy

Vlakové spojení Praha - Přemyšl mohou cestující využít i pro dopravu na vánoční trhy do polských metropolí Krakov a Katovice, kam se tímto přímým spojem dostanou sice v brzkých ranních hodinách, zato pohodlně lůžkovými vozy s občerstvením.

 

České dráhy hledají dodavatele nových příměstských vlaků pro velké aglomerace

18.11.2022 - 10:35

EMU 400 je pracovní název nových souprav, které poptávají České dráhy u výrobců vlaků. Dvousystémové patrové jednotky nahradí předchozí příměstské vlaky CityElefant.

„V blízké době musí železnice v Praze a ve Středočeském kraji vyřešit hned několik výzev. Je to dlouhodobý rostoucí zájem o cestování vlakem v pražské aglomeraci, který současný počet ani kapacita jednotek CityElefant už nemůže uspokojit. Další je konverze napájení ze stejnosměrného na střídavý systém. A třetí je náhrada jednotek CityElefant, které v příští dekádě dosáhnou své plánované životnosti. Na tyto skutečnosti se musíme připravit, proto jsme vypsali soutěž na dodávku nových příměstských souprav pro linky S v Praze a ve Středočeském kraji,“ říká předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Nové jednotky budou čtyřvozové. Výrobci mohou nabídnout plně dvouposchoďové nebo kombinované řešení s dvou- a jednopatrových vozů. Soupravy musí nabízet nejméně 380 míst k sezení, místo pro dva cestující na vozíku, pro 6 kočárků a minimálně pro 30 jízdních kol. Interiér bude klimatizovaný a místa mohou být uspořádána klasicky proti sobě i za sebou. Jednotky budou určeny pro provoz na napájecích soustavách 3 kV DC i 25 kV 50 Hz AC a pro rychlost nejméně 160 km/h. V běžném provozu bude možné spojit až tři jednotky do maximálně dvanáctivozového vlaku s kapacitou až 1 140 sedících cestujících. Součástí výbavy bude moderní komunikační a zabezpečovací systém GSM-R a ETCS nebo systém dálkové diagnostiky závad, který umožní přenos informací o poruchách mezi vlakem na trati a centrem údržby, ve kterém bude probíhat potřebná oprava po příjezdu vlaku do depa.

„Nový vlak bude ve všech ohledech přizpůsoben pohodlí zákazníků. Musí mít bezbariérový nástup, výsuvné schůdky a rampy pro cestující na vozíku, audiovizuální informační systém s LCD monitory, Wi-Fi připojení k internetu a zásuvkami pro dobíjení nejen cestovní elektroniky, ale také elektrických invalidních vozíků a elektrokol. Zhruba 5 % kapacity bude řešeno jako 1. třída. Myslíme i na naše společenské závazky, takže vlak bude vybaven koši na tříděný odpad, rekuperace sníží spotřebu elektřiny a při brždění umožní vracet elektřinu do sítě, nástupní dveře bude možné ovládat na dálku slepeckými ovladači a budou vybaveny zvukovými majáčky. Důležité nápisy najdou nevidomí v Braillově písmu,“ vyjmenovává hlavní přednosti nových vlaků Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

S vítězem tendru chtějí České dráhy uzavřít rámcovou smlouvu na výrobu až 90 jednotek. Jejich dodávka by se měla uskutečnit od roku 2027. Předpokládaný objem této investice je až 42,2 miliardy korun.

Začíná rekonstrukce výpravní budovy v Karviné

16.11.2022

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce další významné výpravní budovy v Moravskoslezském kraji. Rozsáhlou obnovu objektu ve stanici Karviná hlavní nádraží zrealizuje firma TOMI – REMONT za 30,7 milionu korun. Práce začnou na konci letošního listopadu a potrvají jeden rok. Stavba bude navržena ke spolufinancování EU z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

Předmětem projektu je rekonstrukce centrální a severní části výpravní budovy. V severní části dojde k ubourání 2. patra, přízemí pak bude částečně otevřeno směrem k přestupnímu autobusovému terminálu. V těchto prostorech budou zřízena stání pro kola a dobíjecí stojany pro elektroauta.

V centrálním prostoru výpravní budovy dojde především k rekonstrukci veřejných toalet a ke zpřístupnění ochozu pomocí vřetenovitého schodiště a výtahu. Na ochozu bude provedena příprava pro jeho komerční využití, současně vznikne prostor pro gastronomický provoz.

Během stavebních prací bude ve výpravní budově pro cestující po celou dobu zachován provoz pokladen a komerčních prostor bez omezení. Po dobu výstavby pouze dojde k uzavření veřejných toalet v odbavovací hale, k dispozici bude náhradní WC v mobilních buňkách.

České dráhy představují novinky v online odbavení a ve službách

16.11.2022 - 15:11

České dráhy přichází s několika novinkami, které zjednoduší a zlepší služby v oblasti online odbavení. Usnadňuje se například nákup jízdenek v e-shopu nebo automatizuje systém refundací za případné zpoždění. Zákazníci také nově budou mít možnost ohodnotit svou cestu. Novinky se chystají i v jízdním řádu, který začne platit v polovině prosince. Zkrátí se spojení na jih Čech, nový noční vlak propojí Prahu s Drážďany, Lipskem, Frankfurtem nebo Basilejí. Cestující v řadě regionů se mohou těšit na nové, moderní soupravy s vysokým standardem služeb.

„Nárůst online podejů, využívání mobilní aplikace ČD Můj vlak, nová verze e-shopu, která zjednoduší a zrychlí nákupní proces jízdenek přes mobilní zařízení, to všechno jsou důkazy, že České dráhy jdou s digitální dobou, která cestujícím umožní efektivněji využívat jejich služby, říká ministr dopravy Martin Kupka. Zaměření na moderní technologie spolu s investicemi do nového vozidlového parku jsou podle něj garancí toho, že si České dráhy udrží svou pozici i na liberalizovaném železničním trhu.

Online odbavení je jednoduší, odškodnění za zpoždění automatické

„Čísla ukazují, že každý desátý Čech má v mobilu naši aplikaci Můj vlak a že podíl online odbavených cestujících stále stoupá. Aby tento trend pokračoval dál a dosáhli jsme toho, že minimálně polovinu všech jízdních dokladů prodáme online, přicházíme s novinkami, které elektronické odbavení ještě více zjednoduší a zatraktivní,“ popisuje předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Michal Krapinec a dodává: „Od listopadu jsou cestující, kteří si zakoupí elektronickou jízdenku a jejich spoj má větší než 60minutové zpoždění, automaticky odškodněni, bez toho aby museli o vrácení peněz žádat.“ Automatické vyplácení odškodnění u online vnitrostátních jízdenek ČD platí pro přímou cestu bez přestupu. Pokud bude systém u vlaku v cílové stanici jízdenky evidovat zpoždění vyšší než 60 minut a jízdenka byla ve vlaku zkontrolována průvodčím, postará se o automatické vyplacení odškodného. Tato jízdenka tak nemusí být vázána na konkrétní spoj.

Další novinkou u vnitrostátních online jízdenek ČD bude zrušení cenového limitu pro uplatnění odškodnění. Doposud byla minimální cena jízdenky k odškodnění 360 Kč (nad 60 minut), resp. 180 Kč (nad 120 minut).

Zákazníci Českých drah, kteří využívají ke koupi jízdenek e-shop na stránkách www.cd.cz, se dočkají první fáze nové verze portálu. Ta bude přehlednější a ocení ji hlavně ti, kteří e-shop navštíví pomocí mobilního telefonu nebo tabletu. Proces nákupu jízdenek bude v mobilních zařízeních výrazně rychlejší a přiblíží se aplikaci Můj vlak. Z deseti kroků se proces nákupu zkrátí na šest. Cestující budou mít nově také možnost ohodnotit svou cestu, a to prostřednictvím stránky pro zadání hvězdiček v aplikaci Můj vlak, která se uživatelům zobrazí po notifikaci po konci cesty.

Pokud zahrneme všechny jízdenky včetně integrovaných dopravních systémů a OneTicket, bylo v říjnu tohoto roku Českými drahami prodáno 39,3 % jízdenek online. V roce 2019 se takto prodalo jen 28,2 % jízdenek. Počet cestujících, kteří si koupí svou jízdenku přes e-shop nebo v aplikaci Můj vlak tak stále stoupá. O tom svědčí i to, že aplikace Můj vlak má už více jak milion stažení.

Novinky ve vozovém parku

V průběhu jízdního řádu 2023 bude pokračovat také obnova vozidlového parku Českých drah. „Nové vlaky RegioPanter na Moravě nahradí dosluhující elektrické jednotky řady 460 a soupravy lokomotiv s osobními vozy z 90. let. Nejprve ještě letos nasadíme první z dodaných jednotek v Olomouckém kraji na trati z Olomouce do Uničova a Šumperka. V průběhu celého roku 2023 pak budeme postupně uvádět do provozu další vyrobené dvou- a třívozové Pantery v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a také na Vysočině,“ říká člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Dodávky jednotek RegioPanter pak budou pokračovat také v roce 2024. České dráhy mají u Škody Group objednáno 110 RegioPanterů ve dvou- a třívozovém provedení.

Ve druhé polovině roku 2023 se předpokládá také postupné zprovoznění prvních nových motorových jednotek řady 847 od společnosti PESA. Ty budou předávány do provozu ve Středočeském, Jihočeském a Pardubickém kraji a v kraji Vysočina. Dodávky budou pokračovat v roce 2024, kdy budou dodány také na tratě Královéhradeckého kraje. Celkem je nyní objednána výroba 66 jednotek.

V roce 2023 bude pokračovat také obnova elektrických lokomotiv. České dráhy chtějí během roku 2023 převzít dalších 12 moderních lokomotiv Siemens Vectron, které si pronajímají od společnost RSL. V roce 2024 plánují navýšit počet lokomotiv pronajatých od RSL na celkem 50 strojů. Zároveň se připravuje dodávka 50 elektrických lokomotiv Siemens Vectron pro rychlost 230 km/h a 20 jednotek ComfortJet. Připravuje se nákup i dalších moderních vlaků podle požadavku našich zákazníků, například se smíšeným pohonem z trakčního vedení a z baterie.

Novinky ve službách

České dráhy v novém jízdním řádu 2023 podstatně rozšíří nabídku služeb ve svých vlacích. Denně přibude zhruba 630 spojů s Wi-Fi, 560 s elektrickými zásuvkami, 210 s nabídkou přepravy jízdních kol a 280 jich bude nově bez bariér. Národní dopravce vypraví denně v průměru 6 736 spojů, které ujedou během roku zhruba 118 milionů kilometrů. 

Mezi Pardubicemi a Stéblovou se začne jezdit po dvou kolejích

PARDUBICE, 14. listopadu 2022

Na trati mezi Pardubicemi-Rosicemi nad Labem a Stéblovou finišuje další významná fáze její modernizace. Stavbaři v úterý odpoledne předají do užívání nově vybudovanou traťovou kolej. Vlaky díky tomu budou od poloviny listopadu jezdit ve dvoukolejném provozu. Cestujícím začne sloužit také 1. nástupiště v Rosicích. Práce za téměř 2,7 miliardy korun budou dokončeny v příštím roce.

Železniční stanice Pardubice-Rosice nad Labem prošla úpravou kolejových rozvětvení pro napojení dvoukolejných traťových úseků. Změnila se rovněž konfigurace kolejiště kvůli vzniku nových nástupišť. K nim nyní cestující začnou využívat mimoúrovňový přístup nově vybudovaným podchodem. Podchod nahradil dřívější přechod přes kolejiště také na zastávce Pardubice-Semtín. Zde v rámci rekonstrukce trati vznikla dvě nová vnější nástupiště s přístřeškem.

Po rekonstrukci stanice Stéblová je dokončená už i výstavba zcela nové zastávky Stéblová obec. „Vznikla u železničního přejezdu a místním výrazně zkrátí docházkovou vzdálenost na vlak. Do provozu ji uvedeme společně s prosincovou změnou jízdního řádu,“ poznamenává náměstek Stavební správy východ Správy železnic Radomil Novák.

Původní kolej dříve jednokolejného úseku o délce 7,5 km prošla kompletní rekonstrukcí již během čtyřměsíční výluky na přelomu letošního jara a léta. Na trati mezi Pardubicemi a Stéblovou proběhla obnova trakčního vedení a mostních objektů.

Modernizace přispěje rovněž ke zvýšení traťové rychlosti, na třech místech došlo k částečnému napřímení trati. Po zprovoznění zabezpečovacího systému ETCS, plánovaném na rok 2024, budou moct vlaky v úseku jezdit rychlostí až 160 km/h.

Další zrychlení přinese zprovoznění dvoukolejného mostu přes Labe mezi pardubickým hlavním a rosickým nádražím. „Na obou březích pracujeme na opěrách a pilířích, vyrábíme a navážíme novou nosnou ocelovou konstrukci, kterou v příštím roce vysuneme nad řeku,“ říká projektový manažer společnosti Skanska Jan Mitlöhner.

České dráhy posílí dopravu o svátečním ''prodlouženém'' víkendu 17. listopadu

15.11.2022 - 14:49

V souvislosti se svátkem 17. listopadu a možností čerpat prodloužený víkend posílí České dráhy dálkové vlaky na nejvytíženějších linkách. České dráhy tak vypraví posilové vozy už ve středu 16. listopadu a ve čtvrtek 17. listopadu.

Posilové vozy budou zařazeny na různých dálkových linkách z Prahy na Moravu, např. na Ostravanu, Valašských a Slováckých expresech, a také na dálkové linky v Čechách. Mezi posilované linky patří například Jižní nebo Západní expresy. 

Přesto je třeba očekávat ve špičkových časech vysoké obsazení železničních spojů. České dráhy proto doporučují včasné pořízení rezervace. Cestující bez rezervace by měli zvážit využití vlaků mimo přepravní špičku, např. 17. listopadu v odpoledních hodinách nebo v neděli 20. listopadu dopoledne.

Přehled obsazenosti a volných míst v jednotlivých spojích je dostupný u spojů spravovaných českým rezervačním systémem ARES a cestující si je mohou zobrazit v e-shopu nebo aplikaci Můj vlak při zadání volby rezervace místa z plánku. Pokud je většina míst u spoje už označená jako rezervovaná, je třeba počítat s velkou obsazeností spoje a dopravce doporučuje vyhledat spojení v jiném čase.  

Slevu na sdílená auta za cesty vlakem si lidé oblíbili,za carsharing ušetřili už čtvrt milionu korun

9.11.2022 - 10:57

Mezi nejoblíbenější tři skupiny odměn za cestování vlakem patří kromě slev na kulturu a vlastní produkty Českých drah také sleva na jízdu carsharingem. Za dva roky spolupráce mezi národním vlakovým dopravcem a družstvem Autonapůl zvolili sdílníci slevu dohromady 1134krát. Posiluje také trend, kdy lidé kombinují cestu veřejnou dopravou na delší vzdálenosti s využitím sdíleného auta na posledních pár kilometrů do cíle své cesty.

Carsharing se s veřejnou, tedy i vlakovou dopravou výborně doplňuje, a 1134 vydaných voucherů v hodnotě více než čtvrt milionu korun to podle mě jen podtrhuje,“ hodnotí spolupráci v programu ČD Body ředitel společnosti Autonapůl Michal Šimoník. „Lidé se mezi velkými městy pohodlně svezou vlakem a po cestě mohou pracovat nebo relaxovat, na takzvanou poslední míli si pak ve výstupním městě vezmou sdílené auto a dojedou do cíle. Cestující tak ušetří čas i nervy v kolonách, sníží svou uhlíkovou stopu a ještě za to získají slevu. Stačí, aby se on-line registrovali do systému, vybrali si auto z až šesti kategorií podle velikosti a komfortu. V koncové stanici si jej aplikací v telefonu vyzvednou a jedou,” dodává Šimoník.

Cestující národního dopravce České dráhy si tento benefit za jízdy vlakem oblíbili. „Odměny v programu ČD Body nabízíme v několika kategoriích a po našich vlastních produktech a slevách na kulturu jsou vouchery na sdílená auta třetí nejoblíbenější kategorií odměn. Těší nás to, protože carsharing považujeme za přirozenou doplňkovou službu navazující na železniční osobní dopravu v rámci první a poslední míle,“ doplňuje ředitel Odboru dálkové dopravy ČD Petr Vondráček. V rámci programu ČD Body si zákazníci Českých drah mohou tento benefit vyzvednout aktuálně za 40 bodů.

Jedním z hlavních cílů družstva Autonapůl je snížení počtu aut ve veřejném prostoru a věnovat uvolněný prostor lidem. „Mezi našimi uživateli jsou rodiny, podnikatelé a firmy s podobnými hodnotami, jaké zastáváme my, ale i společnosti, které potřebují čas od času využít auto navíc a operativní leasing nebo nákup vozu je pro ně neekonomický nebo v současné situaci příliš svazující. I to jsou důvody, proč jedno moderní sdílené auto dokáže nahradit i více než 15 soukromých aut,“ popisuje filozofii družstva Šimoník.

O Autonapůl:

Autonapůl provozuje po celé republice flotilu zhruba osmi desítek sdílených aut různých kategorií, od malých městských vozů, přes úsporná rodinná kombi po osobní dodávky či elektromobily včetně ikonické Tesly. Působí v Praze, Brně, Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Plzni, Ostravě a Olomouci. Podrobnosti o výhodách a podmínkách prvního českého carsharingu Autonapůl jsou na www.autonapul.cz - například cestující Českých drah mohou své ČD body využít jako slevu na služby tohoto carsharingu.

O společnosti České dráhy:

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky miliard korun do nákupu a modernizace vozidel.

Liberecké tramvaje prochází generální opravou v ostravském závodě Škoda Group

10.11.2022

První tři tramvaje z liberecké flotily zahájily svou generální opravu v závodě Škoda Group v ostravském Martinově. Škoda Group totiž zvítězila ve výběrovém řízení na opravu celkem šesti kusů tramvají T3 v hodnotě zhruba 46 milionů Kč. Práce zahrnují především opravu skříní a elektrických částí vozidel, v plánu je ale i celková oprava interiérů včetně kabin pro řidiče. Plánovaná generální oprava umožní zachovat vlastnosti tramvaje po dalších 15 let.

Tramvaje podstupují během procesu celou řadu opravárenských zásahů. Jedním z těch nejdůležitějších je oprava skeletu vozidel zasažených korozí. To si vyžádá demontáž vnějšího opláštění, oken, dveřních systémů a interiérových prvků. Odborníci, po důkladné revizi a sérii měření, vymění všechny poškozené části a vozidlo opět sestaví. Na závěr tramvaje získají nový lak.

Dalších 15 let v provozu

Škoda Group uzavřela smlouvu s libereckým dopravním podnikem na opravu celkem 6 tramvají typu T3 v celkové hodnota přibližně 46 milionů korun. Opravy a modernizace prostředků hromadné dopravy jsou mezi provozovateli dlouhodobě oblíbené. Umožňují totiž zvýšit bezpečnost i spolehlivost za současné úspory finančních prostředků. Tato možnost se využívá převážně v případech, kdy nákup nových vozidel není ekonomicky výhodný. „Vhodným postupem plánované generální opravy a výměnou některých klíčových prvků jsme schopni zachovat vlastnosti tramvaje po dalších 15 let jejích životního cyklu,“ doplňuje Marek Herbst.

Ostravský závod Škoda Group v Martinově v současné době pracuje na celé řadě zakázek pro český i zahraniční trh. K významným zahraničním zakázkám patří například kontrakt na opravu 80 tramvají ze švédského Göteborgu. Švédský dopravce Västtrafik AB si u skupiny objednal revizi a opravu tramvají typového označení M31 v celkové hodnotě 1,84 miliardy korun. Práce se budou v Martinově odehrávat až do roku 2027.

Vláda schválila postup pro mimořádné vlaky. Umožní rychleji vozit energetické suroviny

9.11.2022

Vláda schválila praktický postup pro zajištění přednostního průjezdu nákladních vlaků s energetickými surovinami na tratích v ČR. Je možné jej již využít v konkrétních výjimečných a odůvodněných případech zpoždění dodávek pro energetický průmysl. Má pomoci fungování energetických podniků předcházením případného nedostatku určité komodity a ohrožování jejich nepřetržitého provozu.

„Tuto možnost zavádíme v souvislosti s potřebou zajištění energetických surovin, například pro dodávky tepla pro obyvatele a firmy nebo pro výrobu elektrické energie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela a dodává: „Jedná se o zcela výjimečné a odůvodněné případy. Toto opatření se na přepravu nebude uplatňovat automaticky.“
 
Potřebnost rychlejší přepravy konkrétních surovin stanoví Ministerstvo průmyslu a obchodu, které zažádá Ministerstvo dopravy o zajištění priority pro vlaky na vybraných relacích. Tu přidělí Správa železnic po písemné výzvě ministra dopravy a Drážní úřad dá informaci všem dopravcům. Prakticky jde o zajištění urychlení dodávek energetických surovin do určitého místa (například elektrárny, sklady pohonných hmot a podobně) a může mít vliv na zpoždění konkrétních osobních vlaků, které dají prioritnímu nákladnímu přednost.
 
„Bude se jednat o vybrané nákladní vlaky na vybraných trasách po určité nezbytně nutné období. Cestující se tak nemusí bát toho, že každý nákladní vlak bude mít od nynějška přednost před osobním. Potřebnost, nezbytnost i zpoždění dodávky za standardních podmínek musí být v každém případě prokazatelná,“ vysvětluje princip fungování ministr dopravy Martin Kupka.

Elektrárny, rafinerie či teplárny

Přednost budou mít vlaky přímo během jízdy například při průjezdu omezujícími místy na tratích (výluky) nebo při zpoždění jiných vlaků – tedy při takzvaném operativním řízení. Může to pomoci i rychlejšímu obratu vozů a lokomotiv. Toto opatření se netýká přidělování kapacity při sestavování jízdního řádu. Zde budou platit standardní pravidla.
 
Ministerstvo průmyslu a obchodu může postup využít v případě elektrárny, rafinerie, teplárny a dalších provozovatelů infrastruktury důležité pro národního hospodářství a zajištění základních potřeb obyvatel ČR v oblasti energetiky. Jde o podniky využívající pro své fungování hnědé uhlí, černé uhlí (energetické), topný olej LTO (startovací palivo pro uhelné elektrárny a palivo pro teplárny a palivo pro výrobu tepla), mazut (palivo pro teplárny a výrobu tepla), vápenec energetický kusový a mletý (pro elektrárny/teplárny), energetickou štěpku (pro výrobu tepla), pohonné hmoty (motorový benzín, motorová nafta, letecký petrolej), LPG a alternativní paliva, která jsou používána jako příměs nebo náhrada běžných pohonných hmot.
 
Institut mimořádných vlaků v obecném zájmu je zakotven ve vyhlášce č. 173/1995, § 22. Přijatým usnesením vlády se konkretizuje postup stanovení tohoto obecného zájmu v případě současné energetické situace. Využívá se tedy stávající právní úprava.

V Semilech začne rekonstrukce nástupišť

SEMILY, 8. listopadu 2022

Správa železnic může zahájit plánovanou rekonstrukci nástupišť ve stanici Semily. Ve veřejné soutěži vybrala zhotovitele prací, kterým bude společnost SWIETELSKY Rail CZ. Cena nabídnutá vítězem tendru činí 173,2 milionu korun bez DPH. Dvojice modernizovaných nástupišť umožní cestujícím pohodlný nástup do vlaků, jejich výstavba je zároveň koordinována s budováním autobusového terminálu Semily.

V rámci stavby budou ve stanici vybudována dvě vnější, bezbariérově přístupná nástupiště s normovou výškou 550 mm nad kolejí. Rekonstrukcí projde rovněž podchod pod kolejištěm. Cestujícím bude sloužit i nový orientační a informační systém.

Ve vazbě na nový autobusový terminál v přednádražním prostoru, který připravuje město Semily, bude součástí prací výstavba společného zastřešení nástupiště pro jeho železniční i autobusovou část. Kvůli vytvoření prostoru pro terminál bude přemístěna kolej veřejného nákladiště a provedena částečná demolice skladiště v severní části kolejiště.

Po předání staveniště dojde v prosinci k zahájení samotných prací. Kompletně hotovo pak bude příští rok na podzim. Stavba je navržena k financování z evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility – RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

Správa železnic už v Semilech před zhruba třemi lety dokončila opravu výpravní budovy. Práce za přibližně 30 milionů korun zahrnovaly kromě celkové stavební obnovy objektu také odstranění nepůvodních přístaveb a úpravu navazujících ploch.

Informácia o nehodách a mimoriadnostiach na tratiach ŽSR od 3. 10. do 7. 11. 2022

8.11.2022

V tomto období evidujú Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 18 smrteľných zrážok vlaku s osobou a 4 zrážky vlaku s motorovým vozidlom.

Dňa 16. októbra v Lehniciach do osobného vlaku narazilo motorové vozidlo na priecestí s jedinečným identifikačným číslom (JIČ) SP2124. Dňa 17. októbra počas jazdy služobného vlaku v Kežmarku došlo na priecestí s JIČ SP0278 k zrážke s motorovým vozidlom. Dňa 22. októbra v úseku Palárikovo – Šurany došlo na priecestí s JIČ SP0850 k nárazu nákladného motorového vozidla do trakčnej podpery, následkom čoho sa podpera zlomila. Dňa 28. októbra v úseku Čadca – Čadca št. hr. bola po indikácii poruchového stavu priecestia s JIČ SP0026 nahlásená dopravná nehoda motorového vozidla, ktoré poškodilo priecestné zabezpečovacie zariadenie so závorami. Dňa 3. novembra počas jazdy vlaku v úseku Palárikovo – Šurany došlo na priecestí s JIČ SP0848 k nárazu motorového vozidla do vlaku. Vlak prišiel do ŽST Šurany, rušňovodič o náraze nevedel. Pri nehode sa ľahko zranil vodič motorového vozidla. Dňa 6. novembra došlo počas jazdy vlaku v úseku Vyšné Hágy – Štrbské Pleso na priecestí s JIČ SP0354 k zrážke s motorovým vozidlom. K zraneniu osôb a k poškodeniu infraštruktúry ŽSR nedošlo.

Železnice Slovenskej republiky vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. Vlak je obrovský kolos, ktorý môže mať brzdnú dráhu v závislosti od rýchlosti aj viac ako kilometer a následky zrážky s ním bývajú fatálne.

Železnice Slovenskej republiky ako manažér infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie. Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou “Stoj, daj prednosť v jazde!“ je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí dbať však na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by mohlo byť zachytené prechádzajúcim vlakom. Tieto ustanovenia sa samozrejme vzťahujú aj na chodcov a cyklistov.

V prípade uviaznutia vozidla na železničnom priecestí je potrebné zavolať Integrovaný záchranný systém (IZS) na telefónne číslo 112 a nahlásiť JIČ, umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného zničenia. Operátori IZS následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, je potrebné spustené závory bez zaváhania preraziť, pretože za krátku chvíľu vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá v drvivej väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.

ŽSR evidujú aj prípady vandalizmu a preto opätovne upozorňujú aj na nebezpečné dôsledky vandalizmu, a teda aj úmyselného poškodzovania majetku. Vandali si neuvedomujú, že svojím konaním ohrozujú nielen plynulú prevádzku osobnej a nákladnej dopravy, ale hazardujú aj s ľudskými životmi. ŽSR preto prosia verejnosť, aby bola všímavá k dianiu na železnici, aby pri zistení podozrivého konania či pohybu cudzích osôb na železnici či v blízkosti majetku ŽSR kontaktovala políciu a eliminovala trestnú činnosť.

Dňa 8. októbra v úseku Banská Bystrica – Slovenská Ľupča rušňovodič osobného vlaku nahlásil skaly poukladané na koľaji neznámym páchateľom, cez ktoré prešiel bez poškodenia rušňa. Dňa 23. októbra počas jazdy vlaku v Krompachoch došlo na koľaji č. 1 k nabehnutiu rušňa na kamene uložené na koľajnici. Bez poškodenia rušňa. Dňa 27. októbra rušňovodič osobného vlaku v obci Zlatná na Ostrove ohlásil a odstránil naukladané kamene a drevá v koľajisku neznámymi osobami.

VUZ uspořádal první Česko-slovenskou železniční konferenci v historii

7.11.2022 - 15:06

Ve dnech 3. a 4. listopadu 2022 se v Bratislavě na základě pozvání VUZ Slovakia a Výzkumného Ústavu Železničního sešli zástupci dopravních institucí České a Slovenské republiky a špičkoví odborníci a manažeři na první Česko-slovenské železniční konferenci. Během panelových diskusí se zaměřili na budoucnost česko-slovenské železnice, moderní technologie i trendy ve vývoji kolejových vozidel a vlakového zabezpečení. Konferenci moderovali Ondřej Kubala a Ondřej Fanta, člen představenstva VUZ a jednatel VUZ Slovakia.

Jak ve svém úvodním slovu prohlásil předseda představenstva a generální ředitel VUZ Martin Bělčík, účastníky diskusí i přítomné publikum z řad železničních profesionálů čekala „korektní debata o nekorektních tématech“. Prostřednictvím video přenosu oslovil diskutující a hosty premiér ČR Petr Fiala.  „To, že nejsme plnohodnotnou součástí evropské železniční sítě, nás omezuje. Pomalé vlaky nás brzdí,“ prohlásil s tím, že česká vláda vrací dopravě prioritu.

V prvním bloku panelové diskuse podtrhl šéf Českých drah Michal Krapinec fakt, že s Českou republikou se počítá v plánech na budování evropských vysokorychlostních tratí. O to, aby byl plně využívání i slovenský železniční koridor, usiluje i Slovensko, prohlásil Ján Lukáč, člen představenstva ZSSK.  I ostatní řečníci zdůrazňovali potřebu přesunu většího podílu zboží na železnici a s tím související nutnost drážní dopravu zrychlit a zefektivnit a pružně implementovat evropské specifikace a nařízení. Jak řekl Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo, železnice potřebuje evropský přístup a investice, ale také lepší schopnost finanční prostředky optimálně využívat.

Podle ministra dopravy ČR Martina Kupky, který vystoupil v druhém bloku diskusí, je to právě železnice, která má ze všech druhů dopravy největší budoucnost, přičemž důležitým úkolem je co nejefektivnější využití peněz investovaných do infrastruktury. Státní tajemník slovenského ministra dopravy Jaroslav Kmeť informoval, že Slovensko bude směřovat více financí do železnice. V současnosti se jedná o 0,4 % HDP ročně. K horkým tématům patřilo i železniční propojení s Ukrajinou, přehlednost a sjednocení předpisů v ČR a SR a zejména redukce provozu na regionálních tratích. Prezident Asociace železničních dopravců SR Ján Biznár poukázal na problémy slovenských železničních dopravců a doporučil, aby se Slovensko v oblasti drážní dopravní infrastruktury inspirovalo Českou republikou.

Trendy ve vývoji kolejových vozidel byly tématem dalšího bloku, ve kterém vystoupili vrcholoví manažeři českých a slovenských firem. Vypíchli význam železnice pro snižování emisí, nutnost dlouhodobých investic, digitalizace i zvyšování bezpečnosti. Velkým trendem je zavádění alternativních pohonů a podpora přechodu na lokomotivy poháněné elektřinou nebo vodíkem. Otázkou ovšem zůstává ekonomická rentabilita bezemisních technologií. I dieselové motory procházejí modernizací, jsou ekologičtější a není třeba je úplně zatracovat. Podle slov Martina Kupky pracuje správa železnic s VŠB-TUO na studii, která má určit, na jakých tratích by se alternativní pohony vyplatily.

Velkou pozornost věnovali diskutující i vlakovému zabezpečení ETCS jako technologii 21. století a jeho zavádění na železnici, se kterým se pojí řada potíží a obav. Ministerstvo dopravy ČR stále počítá s termínem 2025, přičemž příští rok bude vyhodnoceno, jak dalece se pokročilo a teprve poté potencionálně diskutovat o tom, co to pro termín znamená.

Druhý konferenční den proběhl ve znamení odborných bloků zaměřených na alternativní technologie na železnici, zabezpečovací zařízení ETCS a jiné možnosti zvyšování bezpečnosti na železnici a také přípravu vysokorychlostních tratí a jejich projektování. Stejně jako den o den dříve vzbudila témata vznesená 1. česko-slovenskou železniční konferencí velký zájem odborné veřejnosti.

„Ukázalo se, že VUZ Slovakia a VUZ přišly s myšlenkou uspořádat česko-slovenskou konferenci a promluvit si tváří v tvář o problémech, se kterými bojujeme každý den, ve správnou chvíli – v době českého předsednictví EU a zároveň v období, kdy se intenzivně mluví o Green Dealu a snižování dopadu na životní prostředí. Jako vždy se ukázalo, že v praxi není vše tak jednoduché jako na papíře. Železniční sektor potřebuje silnou podporu a iniciativu jak ze strany státu, tak soukromého sektoru. VUZ je jako lídr v oblasti železničního výzkumu a zkušebnictví k dalšímu rozvoji železnice výrazně přispět,“ prohlásil Martin Bělčík, generální ředitel VUZ. „Děkuji upřímně ministrovi dopravy Martinu Kupkovi a státnímu tajemníkovi Ministerstva dopravy Slovenské republiky Jaroslavu Kmeťovi i všem ostatním účastníkům prvního ročníku Česko-slovenské železniční konference za obohacující debatu a těším se na viděnou příště,“ dodal M. Bělčík.

Podrobný program konference a další informace jsou k dispozici na stránkách www.cdvuz.cz.

Výstražný štrajk zastaví na 90 minút cezhraničnú dopravu do/z Rakúska🇦🇹

7.11.2022

ZSSK upozorňuje cestujúcich, že z dôvodu výstražného štrajku bude v pondelok v čase 13:00 – 14:30 prerušená osobná železničná doprava na území spolkových krajín Niederösterreich, Burgendland a Wien, ako aj cezhraničná doprava medzi Bratislavou a Viedňou,

Obnovenie dopravy sa očakáva po 14:30 s tým, že rakúske železnice OBB očakávajú meškania vlakov na predmetných územiach až do večerných hodín.

Pre informácie o konkrétnych spojeniach je Vám k dispozícii Kontaktné centrum ZSSK.
Dostupné je denne v čase 8.00 – 20:00 prostredníctvom LIVE CHATU na www.zssk.sk (v pravom dolnom rohu),
NON STOP telefonicky na č.18188 (zo zahraničia +421244858188) alebo na info@slovakrail.sk.

Správa železnic vyhlašuje architektonickou soutěž na nádraží v Nymburku

NYMBURK, 3. listopadu 2022

Novou podobu nádražní budovy v Nymburku pomůže najít otevřená architektonicko-urbanistická soutěž, kterou Správa železnic vypisuje. Záměrem je nalézt optimální řešení pro rekonstrukci stávající budovy, novostavbu nového objektu nádraží a úpravu přednádraží ve vazbě na okolní prostory i navazující dopravní a železniční infrastrukturu.

Požadované řešení má umožnit zachování stávající nádražní budovy, která bude nově sloužit pro potřeby Správy železnic. Předpokládá se rekonstrukce její hlavní třípodlažní části, stávající jednopodlažní přístavky mohou být v návrhu odstraněny. Součástí zadání je také výstavba nové nádražní budovy. Ta má zajistit kvalitní prostředí pro cestující i zaměstnance dopravců. Nový objekt bude disponovat veřejnými i neveřejnými prostory, hygienickým zázemím a komerčními jednotkami určenými k pronájmu.

Součástí soutěže je také ideová část na umístění staničního podchodu na nástupiště a ztvárnění přednádražích prostor ve vazbě na okolní objekty. Soutěž je dvoufázová, lhůta pro odevzdání návrhů je stanovena do 13. února 2023.