Tlačové správy

Generální ředitel zahájil sérii přednášek našich odborníků na dopravní fakultě

4.11.2022

Studenti Univerzity Pardubice, dopravní fakulty Jana Pernera, se v úterý 2. listopadu na první naší přednášce seznámili se základním fungováním Arrivy, s jejími prioritami, zelenými plány i dalšími projekty nejen v autobusové, ale i v železniční dopravě. Cenné informace v rámci úvodní přednášky předal posluchačům generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Náhled pod pokličku Arrivy i fungování dopravní firmy tím ale rozhodně nekončí a bude pokračovat.

Obchodní ředitel Arriva vlaky Jan Schödlbauer, úspěšný absolvent pardubické dopravky, přišel s nápadem oslovit dopravní fakulty a nabídnout jim spolupráci. Pardubické univerzitě dopravní fakulty Jana Pernera se naše aktivita zalíbila. Nakonec se ale původní myšlenka z roviny IT v dopravní firmě rozšířila na všechny obory napříč společností a navíc i do dlouhodobého a kontinuálního cyklu přednášek, který, jak doufáme, bude pro studenty inspirativní a plný důležitých informací, protože naši odborníci na jednotlivé činnosti předají své zkušenosti a představí, jak v reálu vypadá a funguje svět dopravní firmy. Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka a děkan Dopravní fakulty Jana Pernera doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D. podepsali vzájemnou smlouvu o spolupráci, která bude pokračovat třeba v podobě dalších tematických přednášek.

Úvodní přednášku obstaral generální ředitel Daniel Adamka. Představil naši společnost, aktuální výzvy i situaci ve veřejné dopravě v České republice. Představil naše investice do nákupu nových autobusů i vlakových jednotek, které jsou od roku 2019 do současnosti ve výši přes pět a půl miliard korun. V rámci přednášky dostaly prostor také informace o letošních přírůstcích elektrobusů v Přerově nebo mild-hybridních autobusech pro městskou dopravu v Praze. Část přednášky byla věnována i připravovaném projektu nákupu 16 elektrobusů pro MHD Kladno a vybudování rychlonabíjecí stanice v našem depu. Měli bychom tak být prvním dopravcem v republice, který bude provozovat kloubové elektrobusy v městské dopravě. Řeč přišla i na projekt využití vodíkového nebo bateriového vlaku v našem provozu na rychlíkové lince R14 od Ústí nad Labem přes Liberec do Pardubic, na kterém spolupracujeme se společnostmi Čepro a Spolchemie.

V rámci přednášky padla celá řada dotazů, studenti se ptali na ekonomické stránky provozu, rozebíralo se téma nákupu a rozvoje elektrobusů na Kladně v letošním i příštím roce. Řeč přišla také na systém ETCS nebo elektrifikaci Vláry.

Dalšími řečníky na přednáškách už budou lidé z Arrivy napříč obory se zaměřením přímo na jednotlivé činnosti v dopravní firmě. Na konci listopadu předá zkušenosti s IT jeho ředitel Robert Kvarda a do konce roku budeme mluvit i na téma kalkulací v dopravě od Jiřího Valici. Další okruhy budou o moderních trendech v autobusové dopravě nebo konstrukci železničních vozidel.

Leo Express slaví 10 let a má pro cestující dárky: mimo jiné 50% slevu při koupi druhé jízdenky

Praha, 24. října 2022 - Leo Express slaví 10 let od vyjetí prvního spoje. Od té doby vypravil přes 56 tisíc spojů, a přitom ujel 20 milionů kilometrů, a tedy 500x objel Zemi. K oslavě si dopravce pro své cestující připravil dárek: 50% slevu při koupi druhé jízdenky na dálkových spojích. Společnost zároveň chystá řadu doprovodných projektů a novinek jako jsou limitované edice užitných reklamních předmětů nebo speciální menu na palubě včetně španělské cavy či Slovácké paštiky na vlaku.  

Od začátků, na trase Praha-Ostrava na konci roku 2012, se Leo Express postupně rozrostl o další produkty, trasy i země. I přes velké výzvy, jako byla koronavirová krize, se tak postupně naplnila vize zakladatele Leoše Novotného mladšího - vytvoření silného evropského poskytovatele mobility, který bude mít předpoklady inovovat zkostnatělý sektor železniční dopravy a zlepšit komfort, efektivitu a ekologický dopad dopravy. Na konci minulého roku, po vstupu španělského národního dopravce Renfe, se z českého dopravce stal česko-španělský mezinárodní hráč s ambicemi účastnit se liberalizace na evropském trhu železniční dopravy. Dnes společnost disponuje osvědčením a zkušenostmi se železniční dopravou ve čtyřech evropských zemích.   

‘’Toto desáté výročí považuji za ‘’symbolické’’ datum, kdy si připomínáme všechny dosažené milníky, ale i projekty, které nás v budoucnosti čekají. Díky pracovnímu nasazení našich zaměstnanců a důvěry zákazníků slavíme 10. jubileum. Bez toho by to nebylo možné. Jsme odhodlání společně s našimi zákazníky zlepšovat naše služby, a hrát tak v blízké budoucnosti důležitou roli v oblasti mobility v Evropě," uvádí Manel Villalante, předseda představenstva Leo Express. 

“Pro Leo Express si přeji, aby se naplnila vize společnosti stát se lídrem v liberalizaci železniční dopravy v Evropě. K tomu potřebujeme Vás, cestující, abyste nám dál drželi Vaši věrnost,” komentuje CEO Leo Express Peter Köhler.  

“Pro naplnění našich plánů do dalších let, máme na palubě Leo Express ten nejlepší tým zaměstnanců, bez kterých by nebylo možné překonat pandemii, a plánovat další budoucnost společnosti. Ale bez Vás cestujících by byly každé plány zbytečné, proto Vám chci velice poděkovat za Vaši důvěru a věrnost, a věřím, že s našim silným partnerem Vám přineseme ještě vyšší kulturu a spolehlivost v cestování,” dodává ředitel Leo Express pro Českou a Slovenskou republiku Martin Bala.   

V současnosti skupina Leo Express nabízí železniční spoje v Česku, na Slovensku, v Polsku a dál provozuje autobusy na Ukrajinu a další země v EU. Společnost nabízí jak komerční dopravu, tak závazkovou a vlaky tak zajíždí například do Košic, do Krakova nebo na Slovácko či Orlicko. Leo Express za 10 let své existence ukázal, že na kolejích má své místo jako moderní, bezpečný a ekologický dopravce.  Důraz klade na dnes již samozřejmé služby jako jsou pečlivě vybrané sezónní potraviny, spolehlivé Wi-Fi připojení nebo klimatizace. 

K jedné jízdence druhá s 50% slevou a další dárky pro cestující  

K oslavám si společnost pro své cestující připravila řadu speciálních akcí. Těšit se mohou například na akci 1+1 s druhou jízdenkou s 50% slevou na komerčních spojích, speciální menu nebo nové užitné reklamní předměty s logem Leo Express. Dárkovou jízdenku je ideální využít například na prodloužený víkend v Krakově nebo na cesty za výlety po Česku. Při nákupu stačí v košíku zadat promo kód “LEO10” a vyrazit.   

10 let od vyjetí prvního spoje, 20 milionů kilometrů po kolejích a tuny vykompenzovaného CO2  

Za 10 let svého působení na trhu Leo Express přepravil přes 10 milionů cestujících, vypravil přes 56 tisíc spojů a ujel 20 milionů kilometrů po kolejích a téměř 500x tak objel Zemi. Cestující ve vlacích najezdili celkem 2,5 miliard osobokilometrů. Leo Express se zároveň stal iniciátorem na poli dálkové open-access železniční dopravy ve střední Evropě, tzn. provozování služeb na komerční bázi bez podpory státu.   

Po svých začátcích na komerční trase Praha-Ostrava se například v roce 2014 rozšířil i na Slovensko, kde začal provozovat mezinárodní trasu Praha-Košice. Následně jeho vlaky spojily Česko s polským Krakovem. Leo Express je také spolehlivým partnerem pro regionální dopravu, kterou zajišťuje pro Pardubický kraj od roku 2019 na Orlicku. Společnost také provozuje návazné autobusové spojení z Mukačeva do Košic, jejichž množství nyní navýšila. Mimo jiné tím ukrajinským občanům umožňuje odjet před válkou.  

V letošním roce pak do Leo Express vstoupil jako strategický partner španělský národní dopravce Renfe. Do budoucna chce společnost expandovat na další regionální a komerční tratě v Česku i zahraničí.   

Leo Express klade velký důraz na ochranu životního prostředí. Aktivně motivuje své zákazníky k ekologickému chování a jako jediný vlakový dopravce v Česku jim umožňuje kompenzovat uhlíkovou stopu své jízdy. Od spuštění projektu v roce 2020 společně se zákazníky vykompenzoval přes 500 tun CO2 a nechal vysázet 85 stromů, další přibydou i letos. Leo Express cestujícím také nabízí možnost vzít si kávu do hrníčku, který si přinesou s sebou. Pro zajímavost se od začátku provozu na vlacích Leo Express vypilo přes 1,6 milionu káv.   

Více informací o akci 1 + 50% >

Správa železnic zahájila výstavbu dvou nových výpravních budov v Karlovarském kraji

AŠ, CHODOV, 3. listopadu 2022

Aš a Chodov jsou dvě stanice, kde Správa železnic začíná s výstavbou nových výpravních budov. V nejzápadnějším cípu České republiky – v Aši – stávající nádražní budovu nahradí novostavba. Stejně tak v Chodově na Karlovarsku se postaví nový objekt, který bude situován nedaleko vstupu do podchodu vybudovaného v rámci výstavby moderních nástupišť. Stavby jsou navržené k financování z evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility – RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

Jsem rád, že dnes zahajujeme hned dvě stavby, jejichž výsledkem bude zcela nová výpravní budova odpovídající současným nárokům na cestování vlakem. Aš a Chodov se tak zařadí po bok horního nádraží v krajské metropoli, kde již cestující využívají nejen moderní nástupiště, ale i zcela novou odbavovací halu,“ uvedl generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.   

Pěkné nádraží a jeho upravené okolí vytváří první dojem návštěvníka, který k nám přijede vlakem. Jsem proto samozřejmě rád, že tu budeme mít novou moderní budovu, na jejíž podobě jsme navíc měli možnost se podílet,“ řekl k investici starosta Aše Vítězslav Kokoř.  

Novostavba v Aši nahradí stávající výpravní budovu z roku 1971, která je z pohledu současného drážního provozu naddimenzovaná, navíc se nachází v nevyhovujícím stavu. Jako nejvýhodnější varianta proto byla vybrána výstavba zcela nového, jednopodlažního objektu s výrazně menším objemem a v energeticky úsporném standardu.

Novostavba bude oproti stávající výpravní budově posunuta východním směrem, blíže k nástupišti č. 2. Přízemní objekt bude tvořen dvěma výškově i materiálově odlišnými kvádry. Prosklená stěna odbavovací haly bude ve vstupním průčelí olemována portálem z pohledového betonu. Na kvádr haly naváže nižší část s provozními místnostmi, provedená v režném cihelném zdivu. Součástí prací bude renovace zastřešení přilehlého nástupiště, které využívají vlaky ve směru do německého Hofu.

Ve spolupráci s městem Aš bude upraven přednádražní prostor, kde se vybuduje malý autobusový terminál v přímé návaznosti na vlakové nástupiště. V sousedství nové výpravní budovy navíc vznikne 22 parkovacích míst pro veřejnost.

Zhotovitelem stavby je firma BERGER BOHEMIA, která předložila nabídku v hodnotě 68,8 milionu korun. Investory stavby jsou Správa železnic (61,3 milionu korun) a město Aš (7,5 milionu korun). Stavební práce začaly letos v říjnu, hotovo bude do prosince příštího roku.

Ve stanici Chodov na Karlovarsku bude nový objekt situován nedaleko vstupu do nového podchodu, vybudovaného v rámci výstavby moderních nástupišť. Stávající výpravní budova je ve špatném stavebně-technickém stavu, provozní náklady jsou příliš vysoké. Realizací investice dojde k racionalizaci provozu, objem stavby se přizpůsobí skutečným potřebám, současně se zjednoduší a zpřehlední pohyb cestujících.

Díky nové výpravní budově dojde k výraznému zvýšení bezpečnosti a úrovně kultury cestování, Tu zajistí nejen bezbariérový přístup do budovy a nové WC pro imobilní osoby, ale také výraznější propojení s navazujícími druhy dopravy. Veřejně přístupné prostory budou náležitě osvětleny a vybaveny prvky pro zvýšení informovanosti i bezpečnosti.

Nová výpravní budova bude jednopodlažní a bude se skládat z veřejné a neveřejné části. Z haly bude přístup na WC pro cestující a do obslužných prostor a dále samostatným vstupem do pokladny se zázemím. Nová odbavovací hala bude prostorná, světlá, převýšená a tím bude pro příchozí cestující jasně rozpoznatelná a identifikovatelná. Hlavní vstup se předpokládá od dnešní pěší komunikace, další možnost přístupu bude od Nádražní ulice.

S vybudováním nové výpravní budovy souvisí i úprava přednádražního prostoru, která bude spočívat ve vybudování parkoviště P+R včetně stání pro motocykly a K+R u technologického objektu. Stojany na kola včetně dvou boxů budou umístěny při pěší komunikaci před vstupem do objektu. Na místě dnešní výpravní budovy vznikne zastávka náhradní autobusové dopravy a točna autobusů.

Zhotovitelem stavby je firma STRABAG Rail, která předložila nabídku za 34,4 milionu korun.  Přípravné práce začaly v srpnu letošního roku, hotovo bude příští rok v říjnu.

Správa železnic zajistila dodávky trakční energie pro rok 2023

PRAHA, 3. listopadu 2022

Správa železnic úspěšně dokončila aukci na dodavatele silové trakční energie, kterou dopravci využívají pro provoz svých elektrických vlaků. V aukci realizované prostřednictvím komoditní burzy PXE uspěla společnost ČEZ ESCO. Celkový předpokládaný odběr trakční energie v roce 2023 byl v rámci aukce stanoven na 1 280 000 MWh.

Současná situace na trhu s elektřinou způsobila, že cena dodávky není zajištěna fixací na velkoobchodní obchodované produkty. Cena dodávky se bude skládat z hodnoty určené podle denního trhu OTE, a. s. a vysoutěžené obchodní přirážky dodavatele. Náklady tak nebudou po celý rok konstantní, ale budou se měnit v každém měsíčním zúčtovacím období. Tento způsob ocenění odpovídá současnému stavu na trhu s elektřinou, eliminuje rizika spojená s predikcí objemu trakční spotřeby a umožňuje dodržení smluvních tolerancí odběru komodity.

Výsledná účtovaná cena dodávky silové trakční elektřiny podléhá zastropování v souladu s nařízením vlády č. 298/2022 Sb., o stanovení cen elektřiny a plynu v mimořádné tržní situaci. Ta je podle platného znění nařízení stanovena maximálně na 5 000 Kč/MWh bez DPH a daně z elektřiny.

Celá příprava a realizace aukce na dodavatele silové trakční elektřiny byla zásadně ovlivněna současnou energetickou krizí. Správa železnic při přípravě parametrů aukce aktivně po celou dobu spolupracovala se zástupci dopravců v elektrické trakci, dotčenými ministerstvy a dalšími složkami.

ČD - Telematika úspěšně dovybavila všech 78 lokomotiv řad 163 a 363 ČD Cargo systémem ETCS

1.listopadu 2022

ČD - Telematika úspěšně dovybavila všech 78 lokomotiv řad 163 a 363 ČD Cargo systémem ETCS a dopravci slavnostně předala poslední retrofitované vozidlo

ČD - Telematika dovybavila palubní jednotkou evropského vlakového zabezpečovače ETCS poslední z celkem 78 lokomotiv řad 163 a 363 dopravce ČD Cargo a úspěšně tak dokončila významnou zakázku. Celý projekt realizovalo sdružení dodavatelů ČD - Telematika (vedoucí sdružení) a AŽD. Úplně poslední lokomotivou dovybavenou systémem ETCS v rámci této zakázky se stalo vozidlo 363 256-9. Jeho slavnostního předání dopravci se zúčastnili mj. předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth a zástupci ČD - Telematiky a AŽD.

„Aktuální předání posledního vozidla z celkem 78 lokomotiv řad 163 a 363 dopravce ČD Cargo, které jsme dovybavili evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS, znamená úspěšné dokončení rozsáhlé a svým způsobem průkopnické zakázky v rámci české železnice,“ uvádí Tomáš Businský, člen představenstva a ředitel úseku telekomunikačních a infrastrukturních služeb ČD - Telematiky. „Tohoto významného milníku v oblasti zavádění ETCS jsme dosáhli i díky perfektní a intenzivní spolupráci s dopravcem ČD Cargo po celou dobu realizace zakázky. Všechny lokomotivy jsou vybaveny systémem ETCS firmy Alstom, konkrétně nejnovějším systémem Atlas,“ dodává Tomáš Businský.   

„Převzetí poslední sériové lokomotivy 363 256-9 pro nás znamená, že máme 78 velmi perspektivních lokomotiv připravených pro výhradní provoz vlaků pod dohledem ETCS, který v České republice bude ve větším rozsahu zahájen od roku 2025,“ komentuje událost Tomáš Tóth, předseda představenstva ČD Cargo a doplňuje: „Jedná se o úspěch, kterému předcházelo velké úsilí a velmi dobrá spolupráce s dodavatelem. Pevně věřím, že se dodavateli podaří dotáhnout i „poslední krok“, kterým je dokončení schvalovací procedury pro provoz 13 lokomotiv řady 163 s aktivním ETCS v Polsku.“

„Jsme moc rádi, že české firmy dostaly v této složité době příležitost podílet se na budování systému ETCS. Je to věc velmi důležitá pro naši ekonomiku, zaměstnanost a odborně technický růst specialistů AŽD. Díky této příležitosti a nabytým zkušenostem se budeme moci zapojit do výběrových řízení i v dalších zemích,“ říká generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.   

„Dlouhodobou spolupráci firem ČD - Telematika a Alstom dokazuje fakt, že jsme našemu zákazníkovi dodali nejen těchto 78 setů ETCS do lokomotiv ČD Cargo, ale také například dalších 69 kusů pro České dráhy a dalších více než 130 setů se z již uzavřených kontraktů vyrábí a bude dodáváno průběžně v budoucnosti,“ dodává Dan Kurucz, generální ředitel společnosti Alstom pro Českou republiku a Slovensko.

„Bylo nám ctí působit na pozici hlavního integrátora projektu ETCS do vozidel řady 163 a 363 dopravce ČD Cargo. Instalace, dodávka a následné předání vozidel v požadovaném termínu bylo možné jen díky skvělé spolupráci a koordinaci všech zúčastněných,“ uvádí Richard Olle, jednatel společnosti ČMŽO – elektronika.

Implementace zabezpečovače do lokomotiv řad 163 a 363, které patří mezi klíčová hnací vozidla ČD Cargo, byla zahájena v březnu 2019 a termín dokončení zakázky byl konec letošního roku. Česká republika plánuje od 1. 1. 2025 zavedení tzv. výhradního provozu pod ETCS na vybraných páteřních koridorech. Režim výhradního provozu znamená, že na tyto tratě již nebudou mít přístup hnací vozidla bez palubních jednotek ETCS.

Společnost ČD - Telematika aktuálně mj. pracuje na dovybavení 30 vícesystémových elektrických lokomotiv řady 363.5 dopravce ČD Cargo, které vznikly přestavbou jednotek původní řady 163 v letech 2010-2013.   

ČD - Telematika a.s. je významným poskytovatelem v oblasti drážních technologií pro zabezpečení a komunikace a dodavatelem velkoobchodních telekomunikačních služeb a služeb v oblasti správy, údržby i výstavby optických infrastruktur. Provozuje vlastní optickou síť v ČR, která je součástí klíčové infrastruktury státu. Portfolio svých činností doplňuje službami s přidanou hodnotou v oblastech jako je silniční telematika.

Provoz na čtvrtém koridoru se řídí z nového sálu v CDP Praha

1. listopadu 2022

Pražské Centrální dispečerské pracoviště (CDP) Správy železnic zprovoznilo ve své budově na Balabence nový dispečerský sál pro obsluhu části 4. tranzitního železničního koridoru. Momentálně slouží k dálkovému ovládání provozu mezi Prahou-Uhříněvsí a Táborem, postupně se z něj bude řídit celý úsek Praha-Uhříněves – Horní Dvořiště státní hranice.

Uvedený traťový úsek byl z CDP Praha řízen od srpna 2016 z náhradních prostor, nyní se již dispečeři přesunuli do definitivních prostor. Všechna pracoviště obslužného personálu splňují nejnovější trendy, zejména pokud jde o velikost monitorů a komfort díky použití stolů o šířce téměř dva metry.

V současnosti se z CDP Praha dálkově řídí 579 kilometrů tratí, nejnověji přibyla od 13. října obsluha úseku Červený Újezd u Votic – Tábor. Aktivace dálkového ovládání bude v této etapě dokončena na přelomu ledna a února příštího roku, kdy dojde k zapojení navazující části do stanice Hluboká nad Vltavou-Zámostí. Délka zapojených a obsluhovaných úseků se prodlouží na 635 kilometrů. Zbývající část trati na státní hranici s Rakouskem včetně stanice České Budějovice bude do CDP Praha zapojena v následujících letech.

CDP má momentálně k dispozici šest dispečerských sálů. Po zapojení traťového úseku do Tábora bude dálkově řízeno celkem 83 stanic a výhyben a 98 zastávek. Na jejich obsluze se ve směnném provozu bude podílet 185 traťových dispečerů a 75 operátorů železniční dopravy.

Správa železnic předala Národnímu technickému muzeu další historickou techniku

PRAHA, 2. listopadu 2022

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda a jeho protějšek z Národního technického muzea Karel Ksandr v tomto týdnu slavnostně podepsali smlouvu o převodu práva hospodařit s dalším historicky cenným movitým majetkem státu v oblasti železnic. Stalo se tak na základě smluvní spolupráce, kterou oba subjekty navázaly před dvěma lety v srpnu.

Národní technické muzeum spravuje a dokumentuje vývoj vědy a techniky v historických českých zemích. Cílem vzájemné smlouvy o spolupráci se Správou železnic ze 4. srpna 2020 je přispět společným a koordinovaným postupem k zachování a popularizaci železniční infrastruktury v její současné i historické podobě. Předávané movité věci mají historickou hodnotu, která svým charakterem bude sloužit k plnění úkolů Národního technického muzea jako národní muzejní instituce.

Mezi předávanými exponáty figurují historická speciální vozidla, jako je drezína MUV 69.1-154 se zhutňovačem štěrkového lože ZŠ 72, přívěsný osobní vozík k této drezíně s označením PV 64 (původně PVO 1) nebo kolejový sněhový pluh KSP411s-137.

Sbírky Národního technického muzea dále rozšíří zařízení, která byla v nedávné době nahrazena novou technikou. Jde například o mechanická návěstidla a pohon mechanických závor ze zrušené stanice Heřmaničky, sdělovací a staniční zabezpečovací zařízení z nedaleké Střezimíře, světelná návěstidla ze stanic Praha-Radotín, Světec, Bohosudov a Žalhostice nebo součásti přejezdového zabezpečovacího zařízení z revitalizované trati Žalhostice – Litoměřice horní nádraží – Liběšice.

Začíná rekonstrukce nádražní budovy v Krásné Lípě na Děčínsku

KRÁSNÁ LÍPA, 1. listopadu 2022

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce výpravní budovy ve stanici Krásná Lípa. Objekt opraví za 44,8 milionu korun firma VÁHOSTAV-SK. Stavební práce začnou v listopadu a na konci příštího roku budou cestující na Dráze národního parku, která vede chráněnou oblastí Českého Švýcarska, využívat další zrenovované nádraží. Kromě kompletní opravy se v něm vzhledem k turistické oblibě počítá i se vznikem ubytovacích prostor.

Budova nádraží získá díky rekonstrukci nové zateplení, střechu, fasádu, okna a dveře. Součástí prací bude vybudování bezbariérového přístupu a plochy pro parkování. Úpravou dále projde nástupištní přístřešek, jehož součástí bude nově úschovna kol B+R.

V přízemí objektu se opraví čekárna pro cestující. Větší část interiérů bude po úpravě dispozic nově sloužit jako turistická ubytovna s bistrem, vznikne celkem 10 pokojů. Součástí bistra budou také veřejné toalety. O správu nově vzniklých prostor se postará město Krásná Lípa prostřednictvím nájemní smlouvy.

Rekonstrukce je navržena k financování z evropského finančního Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility – RRF) v rámci Národního plánu obnovy.

I letos podporujeme akci Movember, našim vlakům proto narostly velké kníry

1.11.2022

Vyfoťte náš kníratý vlak, přidejte hashtag #arrivamovembercz a můžete vyhrát!

O tradiční a každoroční akci Movember jste už určitě slyšeli. Koná se každý rok a klade si za cíl zvýšit povědomí o zdraví mužů a otevřeně informovat a mluvit o rakovině varlat nebo prostaty, která patří k nejčastějším nádorovým onemocněním mužů. Řekněme si to na rovinu, řada z nás prevenci odsouvá a jde k lékaři až když se zdravotní potíže přihlásí, to už ale může být pozdě! Movember proto vyzývá muže, aby si celý listopad nechali narůst knír a tuto celosvětovou akci podpořili!

Celosvětové úsilí tradičně podporujeme, protože náš kolektiv je plný mužů, kteří vás vozí a doprovází na vašich cestách, opravují naše autobusy i vlaky nebo řídí provoz. V předchozích letech rostly kníry našim autobusům, letos opět i pětici našich vlaků! Pyšným krasavcem s knírem je náš rychlíkový vlak 845.001, .204, .306, .314, .318

Až budete čekat na nádraží třeba na rychlík do Kolína, Mladé Boleslavi  nebo na Kladno, a uvidíte jednoho z našich kníračů, vyfoťte ho a přidejte hashtag #arrivamovembercz. Vaše nejlepší úlovky na konci listopadu odměníme! 

A co vy, taky si necháte narůst knír?

Škoda Group založila dceřinou společnost v Itálii

31.10.2022

V pátek 28.10. slavnostně otevřela Škoda Group kanceláře nové dceřiné společnosti v italské Florencii. Tímto krokem největší český výrobce prostředků hromadné dopravy posiluje svojí pozici na mezinárodním trhu. Jednatelkou dceřiné společnosti se stala Olesea Lachi, která má ve skupině dlouhodobě na starosti prodej kolejových vozidel. Ke slavnostnímu otevření kanceláří dceřiné společnosti zorganizovala skupina akci s názvem „Tramvajová revoluce“, které se zúčastnili zástupci italských institucí a experti z oboru.

Během pátečního kulatého stolu byly shromážděny názory, studie, zkušenosti a konkrétní programy o budoucnosti mobility mezi potřebami, městskými limity, kombinovanými strategiemi a projekty budoucnosti. Probíhaly diskuze o tom, jak udržitelným způsobem zlepšit životaschopnost historických měst, jako je Toskánsko, která výrazným způsobem charakterizují Itálii. „Zkušenosti z Florencie mluví samy za sebe: tramvaj má zásadní význam pro každodenní život měst, mění je a zlepšuje,” řekl starosta Florencie Dario Nardella.

Regionální radní pro mobilitu Stefano Baccelli, starosta Florencie Dario Nardella a „manažer města“ Florencie Giacomo Parenti spolu s Didierem Pflegerem (CEO Škoda Group), Oleseou Lachi a odborníkem z oboru Giovannim Mantovanim, se v diskuzi zabývali systémovou vizí městské mobility a hypotézami jejího vývoje díky tramvajím. V diskuzi bylo poukázáno na slabiny oblastí se středověkým/renesančním urbanistickým uspořádáním, jako je Florencie, a poté došlo i k odhalení některých rozvojových plánů, aby se ukázalo, jak by mohlo vypadat město budoucnosti s využitím nejmodernějších technologií, jako jsou technologie Škoda Group.

Navrhují se tedy řešení mobility a silničního systému, která občanům zaručují nejlepší udržitelnost, obyvatelnost a bezpečnost. Tramvajová trať se zdá být návratem do minulosti, ale místo toho je moderní a efektivní infrastrukturou a symbolickým příkladem virtuální mobility. Ve městě budoucnosti se podle Škoda Group tramvaj řídí sama a jezdí naprosto bezpečně díky nejmodernějším technologiím. V blízké budoucnosti budou ve městech častěji jezdit vozidla na baterie, která budou nejen šetrná k životnímu prostředí a udržitelnému rozvoji, a navíc se budou moci svižněji pohybovat v historickém centru s úzkými uličkami. Koneckonců toskánská metropole musí počítat s dvojčlenkou krása/udržitelnost, protože je památkou UNESCO a nedávno byla zařazena do užšího výběru devíti italských hlavních měst, jejichž cílem je do roku 2030 být „bezemisní” nebo klimaticky neutrální.

Zaměřit se na komplexní řešení dopravy

V Itálii zaměří Škodovka svou pozornost na vlakovou dopravu i kolejové prostředky městské dopravy. Svým partnerům nabídne komplexní řešení – od výroby jednotlivých komponentů, přes dodávku zkompletovaných vozidel až po jejich následnou údržbu. Obdobným rozhodnutím v minulosti vstoupila Škoda Group úspěšně na německý či finský trh, což jí umožnilo být více na dosah svých klientů a zásadním způsobem rozvinout obchod v těchto oblastech.

Škoda Group již v minulosti pracovala na několika zakázkách pro italské zákazníky. Její trolejbusy jsou k vidění v Bologni nebo Cagliari, kam skupina dodala i tramvaje. Elektrickými jednotkami se zase mohou cestující projet v Domodossole. Itálie je tak jednou z padesáti zemí, kam Škodovka svoje produkty dodala.

Správa železnic hledá projektanta pro vysokorychlostní trať v Praze

PRAHA, 1. listopadu 2022

Správa železnic vyhlásila další veřejnou zakázku na dodavatele dokumentace pro územní rozhodnutí (DÚR) pro novou síť vysokorychlostních tratí. Projektant připraví technický návrh v pořadí již osmého úseku sítě, a to mezi pražskými Vršovicemi a Běchovicemi.

Vysokorychlostní trať (VRT) na území hlavního města je součástí připravovaného ramene RS 1 Praha – Brno – Ostrava. Na úsek s pracovním názvem VRT Praha naváže již projektovaná trať v Polabí, kterou budou v budoucnu využívat také vlaky ve směru na Pardubice, Hradec Králové nebo Wrocłav. Dodavatel kromě DÚR zpracuje také dokumentaci pro posouzení vlivů stavby na životní prostředí EIA, digitální model VRT Praha ve standardu BIM a návrh spolehlivosti a bezpečnosti trati v souladu se systémem RAMS. Součástí zakázky je rovněž návrh čtvrté traťové koleje mezi stanicemi Praha-Libeň – Praha-Běchovice a zázemí pro údržbu vysokorychlostních souprav ve Strašnicích.

Správa železnic vyhlásila zadávací řízení podle inovativní metody Best Value. Její principy jsou aplikovány v průběhu celé soutěže, včetně hodnocení nabídek. Cílem tohoto přístupu je nalezení kvalitního, samostatného a invenčního dodavatele, který se vypořádá se složitým prostředím městské zástavby.

VRT Praha navýší kapacitu železnice v hlavním městě. Navržena bude jako dvoukolejná trať vybavená evropským zabezpečovačem ETCS. Rychlost vlaků se v tomto úseku bude pohybovat mezi 160 až 240 km/h. Dokončení dokumentace pro územní rozhodnutí předpokládá Správa železnic v roce 2025, zahájení stavby pak v roce 2029.

Otevírá se nová odbavovací hala v pražských Vysočanech

PRAHA, 31. října 2022

Dva roky intenzivních modernizačních prací jsou ve stanici Praha-Vysočany patrné na první pohled. Nádraží, které prochází kompletní přestavbou, od letošního září disponuje novým nástupištěm, eskalátory a výtahy. Další pozitivní změna nastane dnes, 31. října, kdy se otevírá nová odbavovací hala s pokladnami a zázemím pro cestující.

Nová odbavovací hala nahrazuje nádražní budovu, která byla nevhodně umístěna uprostřed kolejiště. Vznikla na úrovni původního podchodu z Paříkovy ulice. Právě z něj stavbaři v budově využily řadu fragmentů. Například původní dlažba podchodu posloužila jako obklad laviček, dalším zachovaným prvkem je kamenný portál, který je nově součástí exteriéru objektu. Zajímavou částí odbavovací haly je i její zatravněná střecha, což přináší řadu ekonomických a ekologických výhod, jako je absorpce škodlivin ze vzduchu, produkce kyslíku, snížení prašnosti a redukce výkyvů teplot.

Letos v září se podařilo uvést do provozu i plně bezbariérové ostrovní nástupiště. Přístup na něj zajišťují eskalátory a výtahy. Obdobnou podobu a přístup budou mít i ostrovní a krajní nástupiště, která jsou aktuálně ve výstavbě. Celkově práce na zprovoznění všech tří nástupišť a šesti nových kolejí skončí v květnu příštího roku. Do té doby se dokončí jak podchod z Paříkovy ulice, umístěný v těsné blízkosti původního kamenného podchodu, tak i ten, který umožní přístup z Krátkého ulice a ulice bratří Dohalských.

Přestavba stanice Praha-Vysočany je součástí modernizace 15 km dlouhého traťového úseku do Mstětic, kde se pracuje na železničním svršku a spodku, mostech a propustcích. Téměř hotová je nová zastávka Praha-Rajská zahrada, v níž bude po dokončení přístupové lávky možný přestup na metro. V příštím roce se práce budou mimo jiné soustředit ve stanici Praha-Horní Počernice, která získá nové nástupiště a zrekonstruovanou nádražní budovu.

České dráhy vypsaly tendr na dodávku nových rychlíkových souprav

31.10.2022 - 13:11

České dráhy plánují nakoupit komfortní bezbariérové elektrické jednotky pro rychlíkové spoje. Jejich maximální rychlost bude 200 km/h. Cestujícím nabídnou Wi-Fi, palubní informačně-zábavní portál nebo občerstvení. Obnova rychlíkových souprav je součástí Strategie 2030.    

„V rámci naší Strategie 2030 chceme během této dekády investovat do nových moderních vozidel kolem sto miliard korun. Jednou ze stěžejních oblastí je obnova dosluhujících rychlíkových souprav a jejich náhrada moderními vlaky. Nové jednotky už budou určené pro rychlost 200 km/h, jejíž zavedení se na několika úsecích připravuje. Zároveň však musí splnit požadavky na spoje s velkým počtem zastávek, které jsou třeba jen dvacet kilometrů od sebe. Často v nich nastupují a vystupují cestující a je potřeba, aby pobyty ve stanicích byly krátké a nástup pohodlný. Proto chceme nové rychlíkové soupravy bezbariérové,“ upozorňuje Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah.    

České dráhy požadují bezbariérové elektrické jednotky pro maximální rychlost 200 km/h s kapacitou nejméně 300 míst k sezení s oddíly 1. a 2. třídy. Soupravy musí nabízet přepravu nejméně dvou invalidních vozíků, několika kočárků a většího množství jízdních kol. Jednotky budou minimálně dvousystémové pro napájení 3 kV DC a 25 kV 50 Hz AC. Dodány budou s komunikačním systémem GSM-R a evropským vlakovým zabezpečovačem ETCS.

„Požadujeme komfortní řešení pro dálkové spoje, které je standardem u našich nových vlaků. Interiér bude řešen jako přehledný velkoprostorový s prostornými bezbariérovými nástupními plošinami, což je výhodou při častých zastávkách na rychlíkových linkách. Sedačky v obou třídách budou polohovatelné a vybavené stoly, elektrickými zásuvkami 230 V 50 Hz a USB konektory pro napájení drobné elektroniky cestujících. K dispozici budou místa proti sobě i za sebou jako v letadle,“ představuje Jiří Ješeta, člen představenstva ČD a náměstek pro osobní dopravu, požadavky Českých drah na řešení služeb pro cestující a doplňuje: „Cestující budou mít na palubě vlaku k dispozici i Wi-Fi, informačně-zábavní portál, automat s chlazeným občerstvením a elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro dobíjení baterií u invalidních vozíků a elektrokol.“

Jednotky budou dále vybaveny místy pro cestující s dětmi včetně přebalovacího pultu. Nevidomým cestujícím budou sloužit dálkové ovládače nástupních dveří přes slepeckou vysílačku, naváděcími majáčky a ve vlaku budou k dispozici nápisy v Braillově písmu.

Využití elektrických jednotek přináší dopravci a cestujícím další výhody. Jsou to například rychlé obraty v cílových stanicích bez nutnosti manipulace se soupravou a lokomotivou (tzv. objíždění, tedy přestavení lokomotivy na opačný konec vlaku), možnost vytvářet tzv. křídlové vlaky, tedy vést dvě spojené jednotky v části trasy společně a po jejich rozpojení na trase vést dál každou z nich do jiné cílové stanice, nebo garantovat produktovou kvalitu celé soupravy a všech vozů v ní.              

S vítězem tendru uzavřou České dráhy rámcovou dohodu na výrobu až 60 jednotek s možností dodávky náhradních dílů výměnného systému a údržby dodaných jednotek formou Full-service. Dodávka prvních jednotek by se měla uskutečnit v roce 2025.

Drážní úřad: Stále přetrvává vysoký počet mimořádných událostí na železnici

28.10.2022

V České republice stále přetrvává vysoký počet železničních nehod, střetů na přejezdech i projetých návěstidel. Společné kroky jednotlivých subjektů železničního systému průběžně směřují k vylepšení tohoto stavu. Vyplývá to z Výroční zprávy o bezpečnosti na českých železnicích v roce 2021, kterou zveřejnil Drážní úřad. Podle této zprávy počet železničních dopravců ke konci roku narostl na 134, provozovatelů dráhy je stále osm. V roce 2021 obdržel Drážní úřad od Drážní inspekce 17 bezpečnostních doporučení, na jejichž základě přijal odpovídající bezpečnostní opatření.

I přes přetrvávající omezení způsobená pandemií Covid-19 vykonal Drážní úřad v roce 2021 celkem 614 státních dozorů se zaměřením na plnění povinností dopravců, provozovatelů a vlastníků drah.

„Státní dozory byly věnovány kontrolám vnitřních předpisů, systémů bezpečnosti, odborné a zdravotní způsobilosti strojvedoucích a ostatních osob, kontrolám bezpečného provozování drážních vozidel z hlediska systému údržby, dále železničním přejezdům, označení železničních stanic a zastávek, zveřejňování jízdních řádů nebo zjišťování zdrojů ohrožení dráhy. Při kontrolách nebyly zjištěny zásadní nedostatky, které by měly vliv na ohrožení bezpečnosti železniční dopravy,“ říká ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář. Na základě závěrů z šetření mimořádných událostí byla přijata bezpečnostní opatření, která v praxi znamenala například úpravy v provozních předpisech, vylepšení defektoskopických metod ke zjišťování skrytých poruch na infrastruktuře nebo zvýšení zabezpečení určitých přejezdů,“ doplňuje.

S rostoucími požadavky na úroveň bezpečnosti i s postupnou aplikací předpisů Evropské unie do činnosti sektoru narůstá i rozsah agendy Drážního úřadu. Kromě toho se v roce 2021 o 15 procent na celkových 6 219 zvýšil počet vydaných průkazů způsobilosti pro určená technická zařízení.

Navyšuje se i počet strojvedoucích, kterých bylo ke konci roku 2021 již 10 048. V roce 2021 proběhlo 59 zkoušek k získání licence strojvedoucího s celkovým počtem 484 zkoušených s 67procentní úspěšností. Na jejich základě bylo vydáno celkem 337 licencí strojvedoucích. Drážní úřad vydal také 863 průkazů způsobilosti k řízení drážního vozidla na vlečce a 65 průkazů způsobilosti k řízení drážního vozidla na lanové dráze, a to včetně změn a duplikátů. Oproti roku 2020 byl v počtu vykonaných zkoušek k získání průkazu způsobilosti k řízení drážního vozidla na vlečce zaznamenán pokles. Ten je dán změnou zákona o dráhách, která spočívala v tom, že licence strojvedoucího platí nejen na dráze celostátní a regionální, ale nově i na vlečce.

Naplno se v roce 2021 rozběhl proces certifikací subjektů odpovědných za údržbu železničních vozidel (ECM), která byla povinně rozšířena z nákladních vozů i na vozy ostatní. V rámci certifikačních i průběžných auditů byl zjištěn především fakt, že je často chybně a nedostatečně praktikován proces analýzy a řízení rizik a firmy nechápou dostatečně jeho význam.  

Vydaná výroční zpráva vychází z údajů dopravců a provozovatelů celostátních a regionálních drah i Drážního úřadu. Předkládána je Evropské železniční agentuře (ERA), která shromažďuje veškeré výroční zprávy od národních bezpečnostních úřadů členských zemí EU a využívá je k analýzám bezpečnosti a dalšímu plánování v evropském železničním prostoru.

Ministerstvo dopravy otvára železnice súkromným dopravcom, pustí ich na ďalšie tri trate

piatok 28. októbra 2022

Ministerstvo dopravy a výstavby SR začína novú etapu skvalitňovania služieb v osobnej železničnej doprave. Vo vestníku Európskej únie ​zverejnilo informácie o troch plánovaných verejných súťažiach. Napĺňa tak harmonogram liberalizácie železníc, ktorý nedávno odobrila vláda.

Pevne verím, že sa nám postupne podarí významne zlepšiť cestovanie vlakmi po Slovensku. Tento harmonogram a jeho štruktúra vytvárajú priestor pre pôsobenie širšieho spektra dopravcov na Slovensku, čo môže priniesť nielen vyššiu konkurenciu, ale hlavne vyššiu kvalitu cestovania, čo ocení najmä cestujúca verejnosť. Zároveň je cieľom dosiahnuť aj lepší pomer medzi kvalitou a cenou služieb vo verejnom záujme,“ uviedol minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal.

Súkromní dopravcovia budú môcť čoskoro súťažiť o prepravu cestujúcich na nočnej linke Bratislava – Košice – Humenné a denných diaľkových linkách Bratislava – Žilina – Košice a Bratislava – Hlohovec – Prievidza.

Vo všetkých troch prípadoch je začiatok prevádzky plánovaný na december 2026. To poskytne potenciálnym uchádzačom dosť času a priestoru na to, aby sa dôkladne pripravili a zabezpečili na tieto linky kvalitné vlaky,“ dodal minister dopravy.​

Oslavy 60 let vojenské dopravy

27.10.2022

Ve středu 26. října 2022 se v Jaselských kasárnách ve Staré Boleslavi uskutečnily oslavy 60 let vojenské dopravy. ČD Cargo se oslav zúčastnilo jako jeden z nejvýznamnějších partnerů. Součástí akce byla statická ukázka techniky, kterou vojenští dopraváci používají, včetně té železniční a také dynamická ukázka stavby univerzální nakládací ocelové rampy UNOR na jedné z kolejí blízké železniční stanice.

V rámci dopoledního programu oslav zazněla řada odborných přednášek týkajících se jak historie vojenské dopravy, tak její současné úlohy v rámci NATO. Jedna z prezentací se týkala i spolupráce s ČD Cargo při přepravách vojáků a jejich techniky na cvičení nebo zahraniční mise.

Došlo i na ocenění významných osobností vojenské logistiky. Pamětní medaili obdržel i předseda představenstva ČD Cargo, pan Tomáš Tóth. „Ocenění si velice vážím a jsem rád, že ČD Cargo je pro naše vojáky spolehlivým partnerem,“ komentoval akci Tomáš Tóth.

Lužnou čeká Poslední parní víkend, návštěvníci se mohou těšit na jízdy parními vlaky

26.10.2022 - 11:14

Poslední parní víkend, tak se jmenuje akce, která se o víkendu 29. – 30. října uskuteční v Lužné u Rakovníka. Návštěvníci se budou moci svézt parními vlaky v čele s lokomotivami Všudybylka a Kremák. Po muzejní úzkokolejce vyjede Strašidelný expres. Akce symbolicky uzavře letošní parní sezónu v ČD Muzeu.

Poslední říjnový víkend zatopí pracovníci ČD Muzea v Lužné u Rakovníka letos naposledy parní lokomotivy a symbolicky se tak rozloučí s letošní parní sezónou. Historickými vlaky s parními lokomotivami se budou návštěvníci moci svézt v sobotu i v neděli.

Parní vlak s lokomotivou Všudybylkou (354.195) uskuteční po oba víkendové dny dvě jízdy tam i zpět po trase Lužná u Rakovníka – Rakovník. Z Lužné bude odjíždět v 9:45 a 13:45, zpět z Rakovníka pojede v 10:35 a ve 14:35. Po trase Lužná u Rakovníka – Řevničov – Nové Strašecí – Stochov – Kladno pak pojede v sobotu a v neděli parní vlak s lokomotivou Kremák (534.0323). Z Lužné vyrazí v 11:03, na zpáteční jízdu z Kladna se vydá ve 12:25.

Jízdenky se budou prodávat pouze ve vlaku. Za zpáteční jízdenku Lužná u Rakovníka – Rakovník, Lužná u Rakovníka – Nové Strašecí nebo Nové Strašecí – Kladno a za jednosměrnou jízdenku Kladno – Lužná u Rakovníka zaplatí dospělí cestující 180 Kč, děti od 6 do 15 let 120 Kč (děti do 6 let cestují zdarma bez nároku na místo k sezení). Po předložení jízdenky z historického vlaku získají návštěvníci slevu na vstupné do ČD Muzea.

V sobotu 29. října bude zároveň v ČD Muzeu připravený Strašidelný den se zábavným programem pro děti včetně soutěží (s odměnou na konci). Chybět nebude ani skákací hrad. Po oba víkendové dny se budou zájemci moci svézt na úzkorozchodné dráze Strašidelným expresem s parní lokomotivou Kraus č. 21.

Další informace o akci včetně jízdních řádů a cen jízdného jsou na portálu Vlakem na výlet.

Státní dopravce PKP Intercity převzal prvních šest lokomotiv EffiShunter 300

26.10.2022

Prvních šest lokomotiv EffiShunter 300 z desetikusové série dnes převzal státní dopravce PKP Intercity. Zbylé čtyři společnost CZ LOKO dodá do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

„V minulosti jsme měli v Polsku několik projektů, nicméně tato dodávka malých EffiShunterů je po dlouhé době velký a důležitý projekt pro polského zákazníka. Věříme, že se lokomotivy v provozu osvědčí a naše spolupráce s PKP Intercity neskončí touto desetikusovou sérií a bude pokračovat i nadále“ říká Jan Kutálek, Obchodní ředitel CZ LOKO.

EffiShunter 300 je vybaven spalovacím motorem CAT C13B o výkonu 328 kW, splňujícím nejpřísnější emisní normy EU Stage V. Na speciální přání zákazníka je navíc dosazen hlasitý odposlech prostoru kabiny strojvedoucího, poloautomatická spřáhla a kamerový systém. Pro provoz v Polsku je také nutností národní zabezpečovač SHP a zařízení pro kontrolu bdělosti CA. Samozřejmostí je digitální řídicí systém, online diagnostika, možnost vícenásobného řízení a protiskluzová ochrana.

PKP Intercity, který provozuje dálkovou osobní dopravu, lehké dvounápravové lokomotivy využije především pro lehký posun v depech a odstavných stanicích. Z prvních šesti lokomotiv zamířily čtyři do Varšavy a dvě do Krakova. Zbylé by měly být nasazeny v Gdaňsku a Katovicích.

Díky kombinaci nízkých pořizovacích a provozních nákladů, společně s využitelností, mají tato vozidla ve svém vozovém několik let už třeba České dráhy, Výzkumný ústav železniční a několik dalších provozovatelů v zahraničí," dodává Jan Kutálek.

Společnost CZ LOKO má svou nejmenší lokomotivu schválenou pro provoz vedle Česka a Polska také na Slovensku a v Srbsku.

Foto: (c) Dalibor Palko

Úplne nové osobné vozne skvalitňujú vlakovú dopravu na východnom Slovensku

BRATISLAVA  26. 10. 2022

Pred viac ako 20 rokmi bolo vyrobených alebo prešlo zásadnou rekonštrukciou približne 40 percent osobných vozidiel z vozového parku Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Toto číslo odvtedy ešte narástlo a dnes môžeme hovoriť až o 50 percentách vozidiel. Aktuálne máme v ZSSK veľkú radosť, že sme nasadili do prevádzky 4 z plánovaných 17 kusov nových osobných vozňov druhej triedy (Bdmpz). Vozne budú premávať prioritne v Košickom a Prešovskom, ale aj Žilinskom a Banskobystrickom kraji, a to na tratiach Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Kysak – Lipany – Plaveč.

Na tlačovej konferencii v stredu 26. októbra o 13:00 v Rušňovom depe ZSSK verejnosti naživo predstavili jeden zo štyroch nových osobných vozňov Roman Koreň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK, ako aj ostatní členovia predstavenstva spoločnosti, Ján Lukáč a Karol Martinček. Roman Koreň s úsmevom povedal: „V ZSSK plníme sľub východniarom, že po investíciách na severnom a strednom Slovensku, opäť prichádza ich chvíľa.“

Vďaka investičnej akcii financovanej Európskou úniou prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020 v hodnote 32,98 milióna eur do vozového parku do konca roku 2023 pribudne 17 nových klimatizovaných vozňov druhej triedy s možnosťou prepravy bicyklov pre regionálnu dopravu.

Nové moderné vozne na východe Slovenska tiež doplní 35 zmodernizovaných, z ktorých bolo dodnes dodaných už 12 kusov. Týchto 52 vozňov tak postupne nahradí tie najstaršie neklimatizované osobné vozne, ktoré sú na hranici životnosti a nespĺňajú štandardy cestovania v 21. storočí. Ich obstaraním sa zníži priemerný vek vozidlového parku v regióne Košíc a Prešova a zvýši sa kvalita poskytovaných služieb. Podľa našich predpokladov by sa oba projekty mali byť ukončiť do septembra 2023.

Nové (17 ks) a modernizované (35 ks) vozne budú:
•    jazdiť rýchlosťou 160 km/h
•    klimatizované,
•    disponovať vákuovými toaletami,
•    vybavené vizuálnym a akustickým informačným systémom,
•    vybavené kamerovým systémom,
•    obsahovať systém sčítavania cestujúcich,
•    vybavené wi-fi pripojením na internet,
•    obsahovať miesta pre pripojenie 230V s USB portom,
•    v rámci interiéru realizované v modernom dizajne v zmysle „regio“ dizajnu ZSSK,
•    vybavené držiakmi bicyklov.
V porovnaní so súčasnými vozidlami budú nové vozne omnoho komfortnejšie. Samozrejmosťou je konštrukcia vozidiel v súlade s platnými vyhláškami a technickými normami.


Prehľad rozpracovaných východoslovenských projektov:

17 ks nových osobných vozňov -> projekt EÚ (klimatizované vozne druhej triedy s možnosťou prepravy bicyklov pre regionálnu dopravu)
•    celkový objem: 32,98 milióna eur
•    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Kysak – Lipany – Plaveč)
•    podpis zmluvy: 15. 1. 2021, dodatok č. 1 zverejnený 26. 2. 2021
•    doteraz dodaných: 4 ks
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023

35 ks modernizovaných osobných vozňov radu Bdt (Bdteer) -> projekt EÚ
•    celkový objem: 31,8 milióna eur
•    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Kysak – Lipany – Plaveč)
•    podpis zmluvy: 15. 1. 2021
•    doteraz dodaných: 12 ks
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023

15 ks modernizovaných elektrických jednotiek 425  -> projekt EÚ
•    celkový objem: 31,495  milióna eur
•    oblasť nasadenia: Vysoké Tatry
•    podpis ZoD: 4. 10. 2021, účinná od 5. 10. 2021
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

9 ks elektrických jednotiek -> projekt EÚ
•    hodnota zákazky: 76 284 000 eur
•    oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou, Košice – Moldava n/ Bodvou)
•    podpis zmluvy: 9. 9. 2021
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

Košicky a Prešovský samosprávny kraj ročne obslúžia v regionálnej doprave cca 10 mil. cestujúcich (údaj za rok 2019), jeho najvyťaženejšími traťami sú traťové úseky Poprad – Košice, Lipany – Prešov – Košice a Košice – Humenné, ktoré ZSSK obsluhuje v systémovom taktovom režime. Dôležitou informáciou je rovnako fakt, že v Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji sa aktuálne pripravuje spustenie integrovaného dopravného systému (IDS).

Zrealizované a plánované (už podpísané) investície do vozidlového parku od roku 2016:

25 ks elektrických jednotiek (ucelený vlak) -> projekt EÚ
•    celkový objem: 160 miliónov eur
•    dodané: 2020 – 2021
•    nasadzovanie: regionálna doprava (Žilinský, Trenčiansky kraj, Košický a Prešovský kraj: Košice – Spišská Nová Ves, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Poprad – Lipany)

21 ks dieselmotorových jednotiek (ucelený vlak) -> projekt EÚ
•    celkový objem: 77 miliónov eur
•    dodané: 2019 – 2021
•    nasadenie: regionálna doprava (Banskobystrický, Žilinský a Trenčiansky kraj, Prešovský kraj)

5 ks elektrických jednotiek (ucelený vlak) a 1 multifunkčný rušeň -> projekt EÚ + vlastné zdroje
•    celkový objem: 38,8 milióna eur
•    dodanie a nasadenie: 2021 – 2022
•    nasadzovanie: regionálna doprava (tatranské elektrické železnice a ozubnicová železnica)

35 ks nových osobných vozňov série Ampz (7 ks) a série Bmpz (28 ks) -> vlastné zdroje
•    celkový objem: 66,8 milióna eur
•    dodané: 2018 – 2021
•    nasadenie: diaľková doprava (Žilina – Praha; Bratislava – Košice)

51 ks modernizovaných osobných vozňov série Bmz -> vlastné zdroje
•    celkový objem: 37,8 milióna eur
•    dodané: 2018 – 2021
•    nasadzovanie: diaľková doprava (Žilina – Praha; Bratislava – Košice)

37 ks renovovaných diaľkových vozňov série Apeer (11 ks) a série Bpeer (26 ks) -> vlastné zdroje
•    celkový objem: 3,9 milióna eur
•    dodané: 2016 – 2020
•    nasadené: diaľková doprava (Budapešť – Košice; Ostrava – Žilina – Banská Bystrica; Praha – Žilina; Bratislava – Zvolen – Košice; Bratislava – Žilina – Košice)

 35 ks modernizovaných osobných vozňov radu Bdt (Bdteer) -> projekt EÚ
•    celkový objem: 31,8 milióna eur
•    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Kysak – Lipany – Plaveč)
•    podpis zmluvy: 15. 1. 2021
•    doteraz dodaných: 12 ks
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023
 
17 ks nových osobných vozňov -> projekt EÚ (klimatizované vozne druhej triedy s možnosťou prepravy bicyklov pre regionálnu dopravu)
•    celkový objem: 32,98 milióna eur
•    predpokladaná oblasť nasadenia: Košický, Prešovský, Žilinský a Banskobystrický kraj (Košice – Liptovský Mikuláš, Košice – Čierna nad Tisou, Košice – Čaňa, Kysak – Lipany – Plaveč)
•    podpis zmluvy: 15. 1. 2021, dodatok č. 1 zverejnený 26. 2. 2021
•    doteraz dodaných: 4 ks
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 9/2023

15 ks modernizovaných elektrických jednotiek 425  -> projekt EÚ
•    celkový objem: 31,495  milióna eur
•    oblasť nasadenia: Vysoké Tatry
•    podpis ZoD: 4. 10. 2021, účinná od 5. 10. 2021
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

9 ks elektrických jednotiek -> projekt EÚ
•    hodnota zákazky: 76 284 000 eur
•    oblasť nasadenia: Košický a Prešovský kraj (Košice – Lipany – Plaveč, Košice – Trebišov, resp. po elektrifikácii až po Humenné, Košice – Michaľany – Čierna nad Tisou, Košice – Moldava n/ Bodvou)
•    podpis zmluvy: 9. 9. 2021
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

4 ks elektrických jednotiek pre regionálnu dopravu (Modernizácia vozového parku ŽKV v rámci OPII – 7. časť) -> projekt EÚ
•    hodnota zákazky: 76 950 000 eur
•    oblasť nasadenia: Nové Zámky, Bratislava, Žilina (Bratislava – Žilina, Bratislava – Nové Zámky, Bratislava – Kúty, Kúty – Břeclav, Trnava – Galanta, dočasne Palárikovo – Zvolen – Banská Bystrica)
•    podpis zmluvy: 16. 12. 2021
•    predpokladané ukončenie realizácie projektu: 11/2023

 

Skvalitniť dopravu na východe pomôže dopravný model

26.10.2022

V Prešove vzniklo špecializované pracovisko, ktoré výrazným spôsobom pomôže pri skvalitňovaní cestovných poriadkov, či posudzovaní projektových zámerov. Sústreďovať sa bude na dopravné simulácie.

Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj zriadili špecializované pracovisko IDS Východ pre analytické činnosti a dopravné modelovanie so sídlom v Prešove. Odborníci na integrovanú dopravu sa v ňom zamerajú najmä na prácu s dopravným modelom východného Slovenska, ktorý umožňuje vopred určovať výsledky navrhovaných dopravných riešení. Taktiež dokáže prognózovať vývoj v doprave a dopravnom správaní obyvateľov, či objektívne posudzovať efektívnosť opatrení pre skvalitnenie verejnej dopravy.

„V našom krajskom meste Prešov vzniklo pracovisko, ktoré výrazným spôsobom pomôže pri skvalitňovaní služieb verejnej dopravy, čomu sa veľmi teším. K dispozícii máme množstvo presných údajov o počtoch cestujúcich či dopravných prostriedkoch, ktoré teraz dokážeme hromadne spracovávať a vyhodnocovať. Môžeme simulovať rôzne situácie, ako napríklad navrhované zmeny cestovných poriadkov, posilnenie či redukciu spojov, a sledovať, aký to bude mať dopad na dopravu. Nebudeme už zavádzať zmeny a následne pozorovať, aký majú efekt v praxi, ale vždy to najskôr otestujeme v dopravnom modeli. Ak sa návrh osvedčí a riešenie prinesie vyšší počet cestujúcich vo verejnej doprave, tak sa napokon aj zrealizuje,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský s tým, že ide o pomerne presný model dopravnej reality, ktorý ju dokáže zobraziť aj formou 3D vizualizácií.

Vďaka dopravnému modelu je možné sledovať celkový čas cestujúceho strávený v doprave, vyhodnocovať atraktivitu cestovných poriadkov a simulovať prírastky alebo úbytky cestujúcich. Zamestnanci pracoviska budú schopní modelovať vplyv plánovaných dopravných stavieb aj infraštruktúrnych opatrení, akými sú napríklad vyhradené buspruhy či preferencia vozidiel verejnej dopravy na križovatkách. Výstupy dopravnej modelácie môžu mnohým mestám na východnom Slovensku pomôcť pri schvaľovaní a realizácii opatrení na podporu verejnej dopravy a postupnom zvyšovaní jej atraktivity.

„Práca s dopravným modelom nie je iba teoretická záležitosť, ale reálne pomáha východniarom. Dôkazom je aj naša aktivita za zachovanie zastávky rýchlikov v Margecanoch, kedy odborne pripravené podklady veľmi zavážili a pomohli. Dopravný model preukázal takmer 13% pokles cestujúcich vo verejnej doprave v prípade zrušenia tejto zastávky. Z analýzy dát vyplynulo ako jediné rozumné východisko zachovať zastavovanie rýchlikov. Iným príkladom praktického využitia modelu je analýza vplyvu Strategického parku Valaliky na existujúcu dopravnú sieť. Na základe výsledkov simulácií vieme navrhnúť opatrenia, aby sa vopred predišlo kolapsu dopravnej siete v dôsledku hromadnej dochádzky tisícov zamestnancov do závodu Volvo. Ide o evolučný skok v kvalite spracovávania dopravných analýz a prognóz,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Zriadenie pracoviska vyplýva aj z Plánov udržateľnej mobility PSK a KSK, v rámci ktorých boli zostavené dopravné modely krajov. Tie sú základom komplexného modelu východného Slovenska, ktorý vytvoril organizátor integrovanej verejnej dopravy IDS Východ..