Dopravné správy

Modernizace trati mezi Výstavištěm a Bubny jde podle plánu. První vlaky tudy projedou za rok

Modernizaci trati mezi pražskými Bubny a Výstavištěm zvládne Správa železnic (SŽ) dokončit podle plánu v příštím roce, řekl novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Úsek je rekonstruován už rok a čtvrt a pokročila i stavba čtyřkolejné stanice Praha-Bubny a navazujících estakád. Práce na úseku jsou součástí modernizace trati mezi Prahou, Letištěm Václava Havla a Kladnem.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Vlaky pre obmedzenia na trati nejazdia v okolí Šurian, vypadli aj viaceré rýchliky

Železničná osobná doprava je aktuálne obmedzená v okolí Šurian, 18. mája bude aj pri Komárne. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pre plánovanú úpravu infraštruktúry na viacerých úsekoch na juhozápade Slovenska zaviedla náhradnú autobusovú dopravu, zároveň upozornila na očakávané meškania vlakov dotknutých výlukou.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Jihomoravský kraj zaplatí ČD za provoz linek kolem Brna 200 mil. ročně

Jihomoravský kraj zaplatí Českým drahám za provoz páteřních linek na jižní Moravě, na nichž jezdí nové elektrické vlaky Moravia, 200 milionů korun ročně, řekl dnes na tiskové konferenci náměstek hejtmana Jiří Crha (ODS). Kraj dnes podepsal s dopravcem smlouvu na deset let, provoz podle ní začne od letošního prosince. Jde o linky v okolí Brna, na nichž jezdí vlaky vlastněné krajem.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Bude Rajecká Anča premávať častejšie? Na výhybňu v Konskej treba viac ako 600-tisíc eur

Dopravná situácia na ceste zo Žiliny smerom na Rajec je dlhodobo nepriaznivá. Rezort dopravy prisľúbil dobudovanie diaľničného privádzača, pomoc pri budovaní cyklotrás a od minulého roka prebieha aj obnova cestného povrchu na ceste I/64. Tú by mohla odľahčiť aj železničná doprava.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Oslo pořídí jednotky metra od CAFu

ýběrové řízení na dodávky nových vlaků metra pro norské hlavní město ovládl španělský výrobce CAF. Ten má nyní jistotu dodání dvacítky třívozových jednotek, dalších až 90 si však může dopravce Sporveien objednat v rámci využití opce. Metro je součástí Osla od roku 1966. V současné době má pět tras a celková délka sítě činí 85 km. Vozový park je tvořen výhradně jednotkami MX3000, které dodával vídeňský závod Siemensu v letech 2005 až 2014.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Železničné múzeum, Múzeum dopravy a DPB pozývajú na Noc múzeí a galérií (18.5.2024)

V sobotu 18. mája 2024 sa uskutoční tradičné podujatie Noc múzeí a galérií, do ktorého sa zapoja aj Železničné múzeum SR nachádzajúce sa v starom rušňovom depe na Východnom (Rendez) a Múzeum dopravy STM na Šancovej ulici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Změny na nádraží v Králově Poli. Naposledy podchodem, pak už přes koleje

Nově postavený provizorní chodník a výpravní budova ve stavebních buňkách. Tak nyní funguje vlakové nádraží v brněnském Králově Poli. Na nástupiště procházeli cestující ve středu dopoledne naposledy podchodem, večer pracovníci nádražní budovu uzavřou.

Celú správu, fotogalériu a video nájdete na tomto odkaze.

Spor kolem železničního mostu na Výtoni: Správa železnic začala hledat projektanta!

Správa železnic (SŽ) začala hledat projektanta pro stavbu nového železničního mostu mezi pražským Podskalím a Smíchovem. Nový most má být rozšířen a má mít tři koleje namísto nynějších dvou, sdělila mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová. Kdy bude projektant znám, zatím není jasné. Práce na novém mostě ale plánuje SŽ v letech 2027 až 2029 a předpokládané náklady stavby jsou odhadovány na 3,4 miliardy korun.

Celú správu a fotogalériu nájdete na tomto odkaze.

Na nádraží ve Strakonicích zastavil Legiovlak. Ve vagónech je kovárna, nemocnice i pošta

Věděli jste, že legionáři si na počátku 20. století ve svých vlacích vozili kovárnu, kuchyni a třeba i opravnu aut? Přesvědčit se o tom můžete ve Strakonicích. Na tamním nádraží zastavil Legiovlak.

Celú správu, fotogalériu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

MHD v Trenčíne čakajú zmeny

Mestská hromadná doprava v Trenčíne by sa mala od jesene zmeniť. Aktuálny stav nezodpovedá súčasným nárokom a požiadavkám. Mesto a dopravca chcú zároveň pritiahnuť do verejnej dopravy viac cestujúcich. Obyvatelia krajského mesta môžu návrh pripomienkovať na verejnej prezentácii v stredu 15. mája o 17-tej hodine v Kultúrno kreatívnom centre Hviezda v Trenčíne. Prečo je potrebná zmena? Ľuboš Kasala oslovil predsedu občianskeho združenia Doprava na Považí Michala Mazánika.

Celú správu a rozhlasovú reportáž nájdete na tomto odkaze.

Ostrava přispěje miliony na záchranu staré tramvaje

Město Ostrava přispěje Dopravnímu podniku Ostrava (DPO) více než pěti miliony korun na záchranu historické tramvaje TATRA T3 číslo 752 z roku 1970. Dotaci ve středu schválili na svém zasedání městští zastupitelé. DPO spravuje sbírku historických vozidel, které Ostrava využívala v městské hromadné dopravě. „Tato sbírka věrně odráží vývoj vozového parku dopravního podniku, podílí se tak na zachování specifického historického dědictví,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

RegioJet nakoupí nové elektrické vlaky za 3,5 miliardy. Vyrobí je plzeňská Škodovka

Soukromý dopravce RegioJet oznámil další investici do rozšíření svého vozového parku. Uzavřel smlouvu se Škoda Group na dodávku celkem 23 nových vlakových jednotek v hodnotě 3,5 miliardy korun, které budou nasazeny na hlavní elektrifikované tratě v Ústeckém kraji. První z nich vyjedou na koleje koncem roku 2026, informoval RegioJet v tiskové zprávě.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Výstavba petržalskej električky prinesie ďalšie dopravné obmedzenia

Výstavba predĺženia električkovej trate do bratislavskej Petržalky prinesie ďalšie dopravné obmedzenia. Ako informuje hlavné mesto na sociálnej sieti, obmedzenia sa dotknú Pajštúnskej a Brančskej ulice a súvisia s preložkou kanalizácie. Práce budú vykonávať v dvoch etapách. V prvej etape, ktorá začne od stredy a potrvá do nedele 19. mája, budú búrať a betónovať stredový deliaci pás na Pajštúnskej ulici.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Od tragédie na lesnej železnici uplynulo 54 rokov: Na Orave medzi stanicami havaroval vlak

V Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke si v utorok podvečer pripomenuli tragickú nehodu na bývalej Kysucko-oravskej lesnej železnici spred 54 rokov. Súčasťou pietnej spomienky bolo položenie vencov a osadenie nového štítku na pamätnom kríži. Informovala o tom vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Tragédia na železničnej trati: Medzi Kostoľanmi a Košicami zrazil nákladný vlak 54-ročného muža

Vlakovú dopravu medzi železničnou stanicou Kostoľany nad Hornádom a Košice v utorok 14. mája nakrátko obmedzila dopravná nehoda. V čase okolo 11:20 hod. došlo v tomto úseku k zrážke nákladného vlaku s osobou, ktorá sa neoprávnene pohybovala v koľajisku.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Na priecestí do jej auta narazil vlak, je z toho len škodová udalosť

Na Slavkovskej ulici v Kežmarku v utorok ráno narazil vlak do osobného auta. Vodička šoférovala auto v smere od Malého Slavkova do Kežmarku. Pred prejazdom železničným priecestím sa nepresvedčila, či môže bezpečne prejsť a vošla na priecestie v čase, keď už bola dávaná výstraha červenými svetlami a aj zvukom priecestného zabezpečovacieho zariadenia.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Olomoucký kraj přispěje na provoz historických vlaků. Podpoří i Hurvínka

Ačkoli Olomoucký kraj patří mezi regiony, na jejichž tratích jezdí nejmodernější vlakové jednotky, nezapomíná hejtmanství ani na historii  železniční dopravy. Celkem 80 tisíc korun uvolní kraj na provoz historických vlaků mezi stanicemi Kojetín a Tovačov. Peníze obdrží Kroměřížská dráha, která provoz veteránů zajišťuje.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

Spadlé trakční vedení dnes zkomplikovalo provoz vlaků v Praze

Železniční provoz v Praze dnes před polednem zkomplikovala porucha trakčního vedení na Vyšehradě. Zhruba hodinu kvůli tomu nejely vlaky mezi hlavním nádražím a Libní na trati do Kolína a tři hodiny mezi hlavním nádražím a Smíchovem na trati do Berouna. Důvodem závady byl zkrat na vedení poté, co některý z vlaků nerespektoval návěst a nestáhl sběrač, uvedla na síti X Správa železnic. Z informací Českých drah plyne, že některé spoje byly odřeknuty, některé jezdily odklonem nebo měly zkrácenou trasu. Cestující mohli ve vyloučených úsecích použít pražskou hromadnou dopravu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.

V Německu vázne elektrifikace tratě, která by spojila Cheb s Norimberkem

Již v polovině 90. let se domlouval společný postup při elektrifikaci železniční tratě, která by spojila Českou republiku přes Cheb s Norimberkem v Německu. Zatímco na české straně jsou práce dokončené, na té německé váznou. Poukazuje na to nejenom česká strana, ale i bavorská. Elektrifikace zmiňované trati je v gesci spolkové vlády v Berlíně.

Celú správu nájdete na tomto odkaze

Vo vlakoch budú na poriadok dozerať aj telové kamery. Majú zvýšiť bezpečnosť