Toulky Prahou 3. ledna 2024

6.1.2024 8:00 Helmut Böhme

Toulky Prahou 3. ledna 2024

Protože by mi 9. 1. 2024 vypršela platnost síťové jízdenky Praha – Drážďany 10x, vyrazil jsem do Prahy 3. ledna se podívat, co je nového v dopravě, ale i pro trochu pohybu v přírodě kvůli redukci váhy.

Vlak Canopus byl avizován z Dresden-Neustadt se zpožděním 30 min kvůli „závadě na vlaku“. Na internetové stránce bahn.expert jsem mohl živě sledovat, jak strojvůdce zpoždění zkrátil na 19 min a do Prahy na hl.n. jsme nakonec dorazili se zpožděním pouhých 8 min. Mě to bylo jedno, neboť další vlak do Prahy-Braníku jel až v 9:55 h.


Praha hl.n.

Regionova zcela vlevo jede jen do Čisovic a nikoliv do Dobříše, protože si pan radní Borecký ze Středočeského kraje myslí, že cestující do Dobříše raději jezdí autobusem.


Praha hl.n., 362.078 nemá nátěr Najbrt

Kromě CityElefantů do Benešova u Prahy a Strančic jsem ještě objevil lokomotivu 362.078, která přijela z Českých Budějovic.


Regionova se zásuvkami

Zásuvky dobudované do Regionovy jsem viděl poprvé.


Most inteligence aneb Branický most

V stanici Praha-Braník jsem vystoupil a šplhal nahoru na kopec, abych dokumentoval práce na Braníckém mostě.

Na mostě se dobuduje druhá kolej, protože je třeba obnovit most mezi Smíchovem a hlavním nádraží a právě tu bude objízdná trasa. O Smíchovském mostě na Výtoni se hádají odpůrci rekonstrukce versus novostavby. Ministr dopravy o tom rozhodl 19.12.2023 . Pod mostem právě přijela Regionova z Čisovic. Má tu omezení rychlosti na 20 km/h. Asi chtějí zabránit tomu, že se zopakuje nehoda jako kdysi na Moravě, kde spadla mostní konstrukce na rychlík, který tam omezení rychlosti neměl.


Jezdit a stavět – nákladní doprava i během stavby funguje

Na kopci někdo vybudoval z palet lavice. Asi je tu oblíbený bod železničních fotografů. Protože foukal dost silný vítr, dlouho jsem tam nevydržel a šel dál k pivovaru.


Vlak u pivovaru

Tam jsem dokumentoval nákladní vlak s vozy na cement


Smyčka Braník

Potom jsem jel tramvají do zastávky Přístaviště, odkud jsem šel nahoru do Branických skal.


Pohled z vyhlídky na Vltavské údolí

Tam jsem trochu dokumentoval tramvajový a vlakový provoz , než jsem pokračoval autobusem 135 do stanice metra Budějovická. Na Vltavě jsou ostatně vidět základy nového mostu ze Smíchova pro tramvaje, pěší a cyklisty, a celkem vzadu onen sporný most na Výtoni.


Areál pošty na ulici Sazečská

Po výstupu ze stanice depo Hostivař jsem chtěl zjistit, kam se přestěhoval Regiojet po vyhoštění ze stanice Smíchov. Řeklo se, že prý do areálu pošty. Tam jsem ale žádné proměny nenašel, i těžko, protože vlaky s elektrickou lokomotivou by se na neelektrifikovanou vlečku daly jenom naposunovat pomoci motorové lokomotivy. Další cesta mně vedla do Pragomodelu v Klimentské, kde jsem koupil časopis Dráha. Přitom mě pobavila cedule u dveří v němčině „Tür unbenutzbar“ (dveře v poruše), co se používá ve vlacích. Že by chtěli odradit německé zákazníky? Přece jen se daly dveře otevřít :-)


Staveniště Praha-Bubny

Tramvaji č. 14 jsem pokračoval do Vltavské a dál pěšky na Výstaviště, abych dokumentoval výstavbu nové zastávky tamtéž. Za několik let tu mají jezdit vlaky nejen do Kladna, ale i na letiště. Ostatně, transparent na nádraží Veleslavín „už brzy na letiště“ byl odstraněn. Asi to bylo příliš trapné, neboť „brzy“ to nebude.


Trolejbus Solaris na zastávce Tupolevova

Potom jsem pokračoval do Letňan, protože jsem chtěl jet dlouhým trolejbusem Škoda Solaris na lince 58. To se podařilo, a potom už bylo pomalu na čase se vrátit metrem na hlavní nádraží, odkud jsem se vrátil zase Canopusem domů. Přitom jsme do Drážďan oproti  jízdnímu řadu dorazili o 11 min dřív, takže jsem stihl vlak a tramvaj domů, aniž bych musel skoro hodinu čekat na další vlak zastavující přímo před mými dveřmi. Další fotky jsou na https://postimg.cc/gallery/Y76Wk33X