Výlet do Bratislavy

3.8.2023 8:00 Helmut Böhme

Výlet do Bratislavy

S manželkou sme sa rozhodli, že si urobíme dvojdňový výlet do Bratislavy, pričom odchod sme si stanovili na 20. júna. Naplánovali sme si cestu vlakmi EC 459 CANOPUS (Dresden-Neustadt 7:01 – Praha hl.n. 9:38) a RJ 1043 s odchodom z Prahy o 10:45 hod a príchodom do Bratislavy o 15:18 hod. NightJet z Zürichu, z ktorého prechádza skupina vozňov na EC CANOPUS, mal na švajčiarskom území nejaké technické problémy a tak „naše“ EC malo na príchode do Drážďan avizované 50 minútové meškanie.

Preto sme z Drážďan odišli skorším vlakom do Bad Schandau, kde sme chceli počkať, ako sa nakoniec vyvinie situácia a operatívne sa rozhodnúť, akým vlakom sa dopravíme do Prahy. V Bad Schandau už mal EC CANOPUS avizovaných 130 minút. Podľa Správy železnic to ale malo byť "len" 90 minút. Nakoniec pravdivý údaj uvádzali DB.

Čas v Bad Schandau som si krátil natáčaním prechodiacich nákladných vlakov.

Nakoniec sme sa rozhodli, že sa linkou U28 zvezieme do Děčína a ďalej budeme pokračovať rýchlikom R 681 LABE, s príchodom do Prahy o 11:12 hod.


Rýchlik ČD linky R20 v Ústí nad Labem

V Lovosiciach prebieha v plnom prúde prestavba stanice. Podchod pod koľaje je dočasne uzatvorený, takže cestujúci majú na prechod použiť lávku. Ale ako poznám českú (aj slovenskú) mentalitu, radšej budú prekračovať koľaje. Raz som dokonca videl pani, ktorá prekračovala koľaje s kočiarom, aj keď na návestidle svietila zelená a za chvíľku vysokou rýchlosťou prešiel rýchlik z Chebu do Prahy.


Aktuálny stav v stanici Lovosice

Cestovné lístky na Regiojet som mohol bezplatne stornovať a z Prahy sme sa do Bratislavy viezli vlakom EC 279 METROPOLITAN, s príchodom do Bratislavy o 15:54 hod, ktorý v tom čase ešte premával cez Vysočinu.


V Bohušovicích nad Ohří sme videli odstavený merací vlak


A v Kralupoch nad Vltavou zase Orchestrion v starom laku. Pravdepodobne smeroval do Loun.

Cestu EC vlakom cez Vysočinu som tiež natáčal.

Od 1.7 je väčšina diaľkových vlakov medzi Prahou a Brnom opäť presmerovaná na trasu cez Českú Třebovú. V okolí Brna sme videli nové elektrické jednotky Moravia a v Břeclavi kopu odstavených lokomotív. Medzi Břeclavou a Kútmi je kvôli obnove trate zavedená jednokoľajná prevádzka. Kvôli rekonštrukcii trate bola dočasne zrušená aj regionálna doprava medzi Břeclavou a Kútmi. Dúfam, že po ukončení rekonštrukcie sa regionálne vlaky opäť vrátia na koľaje.


V Lanžhote sme zastavili, aby sme sa vykrižovali s protiidúcim EC-čkom

V Bratislave som manželke kúpil 24-hodinový lístok na MHD za 2 €. Ja, ako 70-ročný človek, mám po registrácii cestovné v IDS BK zdarma. Nakúpili sme si potraviny a vydali sme sa na ubytovňu Uni na Martinskej ulici. Snažili sme si rezervovať nocľah vopred cez internet, keďže sme však nedostali odpoveď, manželka volala do ubytovne a bola uistená, že majú voľné izby. Bolo nám jasné, že za 15 € na osobu a noc nemôžeme očakávať nejaký veľký komfort a že ubytovanie bude bez raňajok. Už pri vstupe na ubytovňu sme si uvedomili, že realita nezodpovedá fotkám na internete. Recepčný, ktorý nás privítal, sa zaprisahával, že o nás nikdy nepočul. Vraj na recepcii pracujú traja recepční, ktorí medzi sebou nekomunikujú. Nakoniec nám pridelil štvorlôžkovú izbu, v ktorej sa nikto nemal k tomu, aby po predchádzajúcom návštevníkovi vymenil povlečenie. V kuchyni tiekla špinavá voda, žiadne príbory ani riad, len varič na vodu a mikrovlnka. Na záchode žiaden toaletný papier, na izbe žiadne wi-fi a televízor bez pripojenia na anténu.

Manželka neustále "hubovala" a keby nebola vyčerpaná z cesty, tak by žiadala späť peniaze a išla by sa ubytovať niekde inde. Nepodarilo sa mi ju presvedčiť, aby sme šli do mesta na prechádzku a na večeru a tak som sa na prechádzku vybral sám. Okolie nášho ubytovania tiež nevyzeralo veľmi vábne. Vedľa stáli tri nedostavané budovy, všade odpadky a v kroví som našiel aj vrak auta. Nakoniec sme noc prežili, aj keď nás neustále otravoval komár.

O siedmej ráno sme odišli autobusom na križovatku, kde sa nám ale nepodarilo nájsť zastávku ďalšieho autobusu, ktorý nás mal doviesť na Špitálsku ulicu, kde sídli Sociálna poisťovňa. Obrátili sme sa o pomoc k jednému milému bratislavčanovi a keďže tam zhodou okolností pracoval, odprevadil nás do Sociálnej poisťovne. Manželka sa tam išla sťažovať, keďže z jedného oddelenia jej napísali, že jej dočasne pozastavujú slovenský dôchodok, nakoľko dostáva vysoký nemecký dôchodok, druhé oddelenie jej ale slovenský dôchodok vypláca naďalej, čo si všimli v Nemecku a časť nemeckého dôchodku požadujú vrátiť. Akoby jedna ruka nevedela, čo robí tá druhá. Ani tri písomné sťažnosti neviedli k žiadnej zmene a pri osobnej návšteve jej nakoniec len bolo oznámené, že záležitosť postupuje na ďalšie šetrenie.

Zo Sociálnej poisťovne sme odchádzali trolejbusom a pripadalo nám to tak, že ani bratislavčania nepoznajú svoje mesto. Chceli sme vedieť, kde je zastávka Prezidentská záhrada. Pýtali sme sa troch ľudí, ani jeden z nich to nevedel, až nás nakoniec nasmerovala jedna dáma. Namiesto doprava, kadiaľ by sme to mali bližšie, nás smerovala doľava k Prezidentskému palácu. Ironicky som vtipkoval, aby sa manželka šla sťažovať k prezidentke Čaputovej.


Otočka trolejbusov na Kolibe

Trolejbusom linky 44 sme sa vyviezli na Kolibu. Manželka prechádzku nakoniec prerušila, bála sa, že kvôli svojim problémom so srdcom to nezvládne. Okrem toho bolo vonku zamračené a na mesto nebol veľmi pekný výhľad. Tak sme sa vrátili do centra, manželka šla nakupovať a ja som natáčal električky na linke č. 9. Na tejto linke je možné stretnúť ako moderné súpravy, tak aj električky typu KT6A5 a T3.


Električková linka 9 neďaleko zastávky Poštová

Električky v Bratislave.

Z Bratislavy sme chceli odchádzať vlakom EC 278 METROPOLITAN do Prahy. Kvôli obsadeným hranám najskôr pustili meškajúce EC z protismeru a my sme nakoniec odchádzali s meškaním 11 minút. Na spiatočnú cestu som si uplatnil body z vernostného programu ČD a tak sme mali cestu zadarmo. Zaplatili sme len 1 € za príplatok za použitie vlaku EC. Cestu z Bratislavy do Břeclavi sme strávili v bistrovozni, kde sme si dali chutný obed. Pri stole sme sa dali do reči s mladíkom z Brna, ktorý pracuje vo Veľkej Británii na stavbe. Ako nám hovoril, najviac mu tam chýba české pivo. Aj on si chcel dať obed, obsluha ho však po Brno nedokázala pripraviť, vraj im dočasne vypadol elektrický prúd.

Aj spiatočnú cestu som natáčal.

Do Prahy sme dorazili s +35 minútami. Prípoj do Děčína bol samozrejme preč. Mohli sme síce o 17:45 hod pokračovať ďalším priamym vlakom, radšej sme si zvolili klimatizovaný vlak do Ústí nad Labem a tam s prestupom do Regiopantera.

Keď sme v Ústí vystúpili, na nástupišti stáli štyri cudzinky, ktoré sa po anglicky pýtali sprievodcu, či tento vlak ide do Prahy. Ten len koktal že nie, že práve prišiel z Prahy. Ako sa potom ukázalo, cudzinky videli na treťom nástupišti vlak linky R20, ale usúdili, že vlak s takýmito hnusnými vozňami nemôže ísť do Prahy a tak naň nenastúpili. Chceli potom nastúpiť do CityElefantu, ktorý zastavuje na všetkých zastávkach a tak som im doporučil, že o 10 minút neskôr príde rýchlik z Chebu, ktorý osobák na ceste predbehne a okrem toho má klimatizáciu, wi-fi a moderné vozne.


Děčín hl.n. Vľavo Trilex do Českej Lípy, potom ČD do Rumburku cez Benešov nad Ploučnicí, Arriva do Ústí nad Labem a DB/ČD ako U 28 do Rumburku cez Nemecko

My sme sa z  Děčína potom vrátili domov linkou U28.

Ďalšie fotografie z výletu do Bratislavy nájdete na tomto odkaze.