M 262.004 po druhýkrát v Nedede

12.1.2017 8:00 Miroslav Sekela

M 262.004 po druhýkrát v Nedede

V sobotu prvého októbra 2016 zorganizoval portál VLAKY.NET ďalšiu jazdu s M 262.004 po trati zo Šale do Nededu. Po roku sa tak Fontána M 262.004 opäť previezla traťou, na ktorej je už mnoho rokov zastavená pravidelná osobná doprava. Táto, v poradí už druhá jazda, sa konala pri príležitosti Vlčianskeho jesenného jarmoku.

 

 

 

 


V roku 2016 bolo na trati možné v nepravidelných intervaloch vidieť viacero nákladných cisternových vlakov, ktoré smerovali do Vlčian. Aj v deň konania jazdy nášho mimoriadneho osobného vlaku boli indície, že do Vlčian opäť pôjdu cisterny. Nakoniec sa v sobotu na trati pohybovala len M 262.004.

Samotná jazda začala na Rendezi, kde M 262.004 trávila celý rok. Naštartovanie a skúška brzdy prebehli bez problémov a tak sme sa po „bojovej“ porade mohli vybrať na bratislavskú hlavnú stanicu po cestujúcich.


M 262.004 na bratislavskej hlavnej stanici; 1. 10. 2016 © Kamil Korecz

Z bratislavskej hlavnej stanice sme išli variantnou trasou cez odbočku Vinohrady a Bratislavu východ. Do Šale sme tak došli s asi 10 minútovým meškaním. Po nastúpení cestujúcich sme sa vydali na cestu do Vlčian a následne do Nededu.


Nástup cestujúcich v Šali; 1. 10. 2016 © Kamil Korecz

Celkovo boli v tento deň naplánované dva páry vlakov medzi Šaľou a Nededom, a dva páry kyvadlových jázd medzi Vlčanmi a Nededom. Počas všetkých jázd sme zastavovali vo všetkých dopravniach na trati. Fontána sa postupne zapĺňala, na každej zastávke pristupovali noví cestujúci.


Cestujúci vo Fontáne; 1. 10. 2016 © Kamil Korecz

V Nedede nás stále čakal galantský pán prednosta s prenosnými výmenovými zámkami, ktorému aj týmto chceme poďakovať za pomoc a ústretovosť pri organizovaní tejto jazdy. Ako to po dopravnej stránke funguje v Nedede, napovie rozkaz, ktorým sme sa riadili:

Po druhej kyvadlovej jazde bola vo Vlčanoch naplánovaná necelá dvojhodinová prestávka, ktorú sme využili na návštevu jarmoku.


M 262.004 vo Vlčanoch; 1. 10. 2016 © Kamil Korecz

Centrum jarmoku bolo od stanice vzdialené cca 700 metrov. Stánkov tu bolo požehnane, drvivú väčšinu tovaru v nich však tvorilo oblečenie. Jedlo ale bolo perfektné. Uličky medzi stánkami boli zaplnené, človek sa veľakrát musel predierať cez zástupy ľudí.


Vlčiansky jarmok; 1. 10. 2016 © Kamil Korecz

Nastal čas definitívneho odchodu z Vlčian a rozlúčenia sa s traťou. Miestni cestujúci vystúpili v Šali a my ostatní sme osemdesiatkou uháňali do Bratislavy.

Jazdy sa zúčastnil aj redaktor Slovenského rozhlasu Martin Jurčo, ktorý o nej pripravil aj reportáž. Vypočuť si ju môžete na tomto odkaze:
Reportáž o jazde v Slovenskom rozhlase

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy