Dnes vlakom naposledy...

30.4.2011 8:00 Bc. Jozef Gulík

Dnes vlakom naposledy...

Konštatovanie z titulku tohto článku si dnes povedia cestujúci na dvoch slovenských železničných tratiach, ale i niekoľkých kratších traťových úsekov, na ktorých sa mimoriadnou zmenou GVD od 1. mája 2011 pozastavuje osobná železničná doprava. Smutný proces sa dotkne najmä tratí Fiľakovo - Somoskőújfalu MÁV a Plešivec - Muráň.

 

    

 

     Pôvodne mal byť dnešný deň dočasne posledným aj pre elektrickú úzkokoľajku do Trenčianskych Teplíc, kde sa doslova v poslednej chvíli rozhodlo o zachovaní prevádzky v obmedzenom rozsahu. Na rozdiel od toho, trate do Muráňa a maďarského Somoskőújfalu toľké šťastie nemali a osobná doprava tam dnešným dňom končí. V prípade prvej menovanej ide už o druhé odstavenie osobných vlakov krátko po sebe, keďže rovnaký "rozsudok" si vypočula už v roku 2003, a je pre nás veľkou neznámou, či pôjde tentoraz o riešenie definitívne.

     Obmedzenia a veľké škrtania prinisie dnešná polnoc aj na mnohé iné miesta siete ŽSR. Ako nákazlivá choroba, ktorá prenikne všade tam, kam smerujú koľajnice. Pred zánikom stojí osobné spojenie medzi bratislavskými stanicami Nové Mesto a Petržalka, osobné vlaky zo Štúrova do Szobu, z Košíc do Gyňova, z Medzilaboriec do poľského Lupkówa a ďalšie a ďalšie zdanlivo bezmenné vlaky, ktoré však často znamenajú tak veľa.

     Pozastavenie osobnej železničnej dopravy na týchto tratiach je súčasťou tzv. programu revitalizácie slovenských železničných spoločností, schváleného vládou SR dňa 16. marca 2011.

 V43.1282 s osobným vlakom 2136 prechádza zrušenou stanicou Kamenica nad Hronom dňa 23. 4. 2011.

     Spomínané trate s neradostným osudom nie sú ľahostajné ani našim prispievateľom a preto postupne prinesieme aj ich pohľad na posledné dni prevádzky. Prvým z nich bola reportáž z muránskej trate z 26. apríla 2011.

Snímky autor.

Titulná snímka: 812.055, Muránska Dlhá Lúka, 29. 4. 2011.

Súvisiace trate

  • ŽSR-164: Fiľakovo - Šiatorská Bukovinka - Somosköújfalu (HU)
  • ŽSR-165: Plešivec - Muráň